Popmuzikant Hendrik Jan Bökkers en musicus Nathalie Schaap winnaars Cultuurprijzen Overijssel

Hendrik Jan Bökkers, popmuzikant en ambassadeur van het Nedersaksisch, krijgt de Cultuurprijs Overijssel 2022. De prijs wordt hem toegekend omdat hij al ruim 20 jaar een popmuzikant van buitengewone en inspirerende kwaliteit is. Nathalie Schaap (1993) krijgt de prijs Cultuurtalent Overijssel 2022. De prijs wordt haar toegekend als erkenning van haar talent én als stimulering om bovenal door te gaan als veelbelovend musicus.
31 mei 2022
Popmuzikant Hendrik Jan Bökkers en musicus Nathalie Schaap  winnaars Cultuurprijzen Overijssel

Hendrik Jan Bökkers

Sinds 2007 is Hendrik Jan Bökkers de frontman van zijn eigen band, Bökkers. Daarnaast is Hendrik Jan hét boegbeeld van de streektaal in Overijssel, hij zet zich met hart en ziel in voor de cultuur van de taal van het Nedersaksisch.  Hij is al meer dan 20 jaar actief als rockmuzikant, arrangeur, bandleider en tekstschrijver. Op onvermoeibare wijze speelt hij met zijn band rock met blues op tal van podia in de regio, als ver daarbuiten. In de TOP2000 van 2021 staat Bökkers met twee nummers. 

Hendrik Jan Bökkers profileert zich bij uitstek als een ware Overijsselse kunstenaar. Het DNA van Overijssel is in al zijn muziek te horen. Hendrik Jan Bökkers promoot en stimuleert de Nedersaksische taal en cultuur ook buiten zijn muziek. Hij werkt samen met de IJsselacademie, het kenniscentrum voor streektaal en streekcultuur in Overijssel en maakt hiervoor onder andere de podcast ‘De Nedersaksen’. 

Nathalie Schaap

Nathalie Schaap schoolde zich aanvankelijk in de klassieke muziek, waarbij zij opviel door haar veelzijdigheid: ze bespeelde meerdere instrumenten en legde er ook de basis voor haar zangcarrière. Tijdens haar studie aan het ArtEZ Conservatorium ontdekte ze de contrabas, en ontwikkelde ze zich met haar stem en dit instrument tot een veelzijdig talent, nu met name op gebied van de lichte muziek. Ze is actief met haar eigen projecten Cousin Hatfield en het Medan Trio, waarmee ze meerdere malen door Europa tourde. Daarnaast werkt(e) ze samen met Douwe Bob, Bertolf, het Metropole Orkest en vele anderen. 

Nathalie Schaap is een talentvol kunstenaar met allure én cultureel ondernemerschap. Ze wacht niet af, en neemt zelf initiatieven. Samen met Tibor Elferink startte ze in 2021 het Common Ground Festival in Zwolle.

Uitreiking

Op maandag 19 september worden de prijzen tijdens een feestelijke avond uitgereikt in Theater De Spiegel in Zwolle door Commissaris van de Koning in Overijssel, Andries Heidema. De uitreiking is voor iedereen vrij toegankelijk. 

De winnaar van de Cultuurprijs Overijssel krijgt een bedrag van € 10.000,- en een zilveren kunstwerk. De winnaar van de prijs Cultuurtalent Overijssel krijgt een bedrag van € 10.000,- te besteden aan een project dat haar talent verder kan doen ontwikkelen en een zilveren kunstwerk. 

Aan de samenstelling van het programma van de uitreiking, tevens ook de aftrap van het nieuwe culturele seizoen van Overijssel, werken beide winnaars mee.