Cultuurfonds Utrecht steunt cultuur en natuur in derde kwartaal met 144.070 euro

In het laatste kwartaal van 2020 heeft het Cultuurfonds Utrecht 49 projecten met een financiële bijdrage gesteund. In totaal werd een bedrag van 144.070 euro toegewezen in de sectoren muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, letteren, culturele vorming en natuur. In het gehele jaar werden ongeveer 200 projecten ondersteun à 670.000 euro.
17 december 2020
Cultuurfonds Utrecht steunt cultuur en natuur in derde kwartaal met 144.070 euro
Fotocredits:
illustratie: Gerdien Bathoorn

Op deze pagina staat per gemeente aangegeven aan welke projecten ditmaal een bijdrage is toegekend door het Cultuurfonds Utrecht en de verschillende fondsen op naam. Ook staan hier de toekenningen uit de tweede openstelling van de tijdelijke corona-investeringsregeling bij.

Stichting Romeinse Schepen Utrecht

Één van de toekenningen is aan Stichting Romeinse Schepen Utrecht. De Stichting ontving 10.000 euro als startinvestering om historische vaartochten te kunnen gaan aanbieden op twee reconstructies van Romeinse vrachtschepen, vanaf het voorjaar van 2021 in de singel van Utrecht. 

Foto: Stichting Romeins Schip Woerden 

De twee schepen – eigendom van Utrechts Landschap -zijn reconstructies van Romeinse schepen die in De Meern gevonden zijn, maar konden destijds (2009 en 2014) niet in Utrecht varen. Nu de singel vanaf september helemaal rond is, wel. Beide schepen worden vanaf voorjaar 2021 ingezet voor vaararrangementen met cultuurhistorische en educatieve doelstelling, gericht op een breed publiek. 

Deze schepen illustreren het feit dat de Romeinen enkele eeuwen lang de Rijn hebben benut voor omvangrijke transporten van bouwmateriaal, voedsel en drank, soldaten, etc. Al varend is er een aanbod van mondelinge, educatieve en professionele informatie aan boord en wordt tegelijkertijd dat aanbod levend gemaakt door langs de betreffende objecten/ locaties te varen.

Stichting Spoorhuis Vinkeveen

Ook Stichting Spoorhuis Vinkeveen ontving 10.000 euro voor het project 'poldersafari' dat tussen maart en oktober te zien zal zijn in Vinkeveen. 

Op 'poldersafari'

De Demmerikse polder bij Vinkeveen is een van de oudste Nederlandse polders met een iconisch Utrechts landschap van koeien, sloten, weidevogels, grasland, monumenten en verre einders. Vanaf zondag 21 maart 2021 tot en met zondag 31 oktober 2021 wordt vier keer per week een poldersafari georganiseerd tussen het Spoorhuis Vinkveen en Kaasboerderij van der Arend in Vinkeveen. Een bevlogen gids vertelt het verhaal van het jaar 1122 en de Grote Ontginning en drooglegging, de turf-industrie, het waterbeheer, het milieu en het huidige gebruik inclusief boeren, vogelreservaat en recreatie. 

Vier maanden worden geopend met een kunstzinnige performance in het landschap van vormgever Aziz Bekkaoui, die een ode aan het landschap van die maand breng met medewerking van zoveel mogelijk kunstenaars uit de gemeente De Ronde Venen. Met deze 4 polderperformances wordt het landschap op een kunstzinnige manier in de schijnwerpers gezet. De eerste twee thema's van de performances zijn: 'water' en 'ode aan het landschap'. Het Demmeriks Dablad, een krant in de stijl van Andy Warhol’s ‘Interview’ biedt ruimte voor verdieping.

Stichting Gooisch Klassiek

Stichting Gooisch Klassiek ontving 8.500 euro voor de tweede editie van het 3-daagse Festival Groeneveld, dat tussen 3-5 september 2021 zal plaatsvinden op Kasteel Groeneveld te Baarn. Het festival kenmerkt zich door een met smaak en kwaliteit en lef uitgezochte programmering op het gebied van klassieke muziek. 

Optreden Festival Groeneveld

Door het verbinden van een herkenbaar thema – dit jaar 'the roaring twenties' - wordt de beleving versterkt en het festival toegankelijk gemaakt voor een brede doelgroep. Er is genoeg te beleven voor de ervaren klassieke muziekluisteraar, maar voor de meer ‘reguliere’ festivalbezoeker. Met het uitgangspunt “door musici voor iedereen” beoogt men naast ontmoeting tussen maker en publiek ook aandacht te hebben voor de uitwisseling tussen de professionals. 

Bijzondere aanvraag voor groots meerdaags klassiek festival op bijzondere locatie. Er is veel aandacht voor het bereiken van een groot en divers publiek, interessante professionele samenwerkingen en randprogrammering.

Stichting Veldstudie Hei- en Boeicop

En ook de Stichting Veldstudie Hei- en Boeicop ontving 2.500 euro voor investeringen voor het veldwerk, waaronder verrekijkers, schepnetten, microscopen en branders. 

Op pad met Veldstudie Hei- en Boeicop

De stichting organiseert reeds 30 jaar natuureducatie, excursies en schoolkampen. Veldstudiecentrum Hei- en Boeicop is de hoofd locatie van de stichting waar veldwerk binnen het onderwijs wordt begeleid. De omgeving betreft een oud ontginningsgebied tussen de Lek en de Linge met verschillende dijken en wielen, rijk aan sloten en oude rivierarmen. Hierdoor is het gebied ideaal voor veldwerk naar het milieu en onderzoek naar de agrarische omgeving. 

Tijdens een natuurkamp/excursie wordt er onderzoek gedaan door middel van verschillende thema’s. Hierbij komt bodem-, water-, vegetatie- en insectenonderzoek aan bod. Met verschillende veldwerkmaterialen worden de type onderzoeken gedemonstreerd. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag met hun eigen onderzoek gefocust op een van deze thema’s.