Cultuurfonds Utrecht steunt dit seizoen cultuur en natuur met 139.970 euro

In het derde kwartaal van 2020 heeft Cultuurfonds Utrecht 45 projecten met een financiële bijdrage gesteund. In totaal werd een bedrag van 139.970 euro toegewezen in de sectoren muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, letteren, culturele vorming en natuur.
9 september 2020
Cultuurfonds Utrecht steunt dit seizoen cultuur en natuur met 139.970 euro
Fotocredits:
Paleis Lofen. In de buurt - Utrecht

In deze bijlage staat per gemeente aan welke projecten ditmaal een bijdrage is toegekend door het Cultuurfonds Utrecht.

Een greep uit de projecten die een bijdrage kregen:

Creative Coding Utrecht

Stichting Creative Coding Utrecht (CCU) ontving een bijdrage voor de installatie "Gevangen in het Luie End" die vanaf september 2021 te zien zal zijn. Hoe breng je digitaal erfgoed tot leven? Voor dit bijzondere project werkt CCU samen met Het Utrechts Archief (HUA) en ontwerper en creative coder Vera van de Seyp

Beeld: Vera van de Seyp

Met innovatieve technieken zoals generatieve ontwerpmethodes en creative coding, gaan de makers aan de slag met de gevangenisdata van voormalig Pieter Baan Centrum, gelegen in “Het Luie End” in Utrecht. Welke verhalen liggen hier te verstoffen? 

Het doel is om een nieuwe norm te creëren voor digitale archieven, waarin de bijdrage van ontwerpers of kunstenaars de inhoud inzichtelijker maakt, en de inhoud voor een groter publiek relevant en herkenbaar wordt.

'Vind Paleis Lofen'

Stichting DOMunder ontvangt een bijdrage voor het project: "Vind Paleis Lofen", dat tussen 4 november en 20 juni 2021 zal plaatsvinden. Op de Utrechtse Vismarkt geeft een klein poortje toegang tot een steeg naar kelders waar archeologische resten van het souterrain van het keizerlijke Paleis Lofen aanwezig zijn, de plek waar Utrecht op 2 juni 1122 haar stadsrechten verwierf. 

Het steegje dat naar Paleis Lofen leidt.

De Utrechtse erfgoedgemeenschap gaat op zoek naar de betekenis en waarde van deze archeologische resten én de (geschiedenis van) de bakkerijen van Utrecht. Hiermee wordt gereflecteerd op de waarde van 900 jaar stadsrechten, de resten van Paleis Lofen en de Utrechtse bakkerijen.

Natuurspeelplek Het Vogelnest

Natuurspeelplek Het Vogelnest krijgt een bijdrage voor de renovatie van natuurspeelplek Het Vogelnest te Bunnik. Het Vogelnest ontvangt al bijna 60 jaar basisschoolleerlingen uit Utrecht en omgeving. De binnen- en buitenruimte worden gerenoveerd, en het activiteitenaanbod zal worden vernieuwd.

Tijdelijke coronaregeling heropent binnenkort

Naast de gangbare aanvragen heeft Cultuurfonds Utrecht het afgelopen kwartaal verschillende investeringen via de tijdelijke coronaregeling mogelijk gemaakt, variërend van aanpassingen aan het luchtventilatiesysteem tot de aanschaf van videostreamingsapparatuur. Vanwege dit succes is besloten deze regeling in het najaar nogmaals open te stellen. Houdt hiervoor onze website en sociale media in de gaten. 

Daarnaast roepen we iedereen op om reguliere aanvragen in te dienen voor de laatste adviescommissievergadering van dit jaar op 8 december. Deadlines en richtlijnen zijn te vinden via: cultuurfonds.nl/aanvragen-utrecht.