Goessche DiepFondsprijs 2022 voor Peter Boelee en Alex de Smet

Peter Boelee uit Kwadendamme en Alex de Smet uit Terneuzen hebben op 9 november de Goessche Diep Fondsprijs 2022 ontvangen uit handen van Commissaris van de Koning Han Polman, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland.
14 november 2022
Goessche DiepFondsprijs 2022 voor Peter Boelee en Alex de Smet

Door toekenning van de Goessche DiepFondsprijs spreekt het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland zijn waardering uit voor de buitengewone verdiensten van Boelee en De Smet voor de Zeeuwse natuur en de bescherming van de steenuit in het bijzonder. Ze ontvingen ieder € 2.500.

Polman reikte de prijs uit tijdens de bijeenkomst “Steun voor de steenuil” bij Het Zeeuwse Landschap in Wilhelminadorp, waarbij de overdracht plaatsvond per 1 januari 2023 van het Zeeuws Steenuilfonds naar Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

De Goessche Diep Fondsprijs wordt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland toegekend als blijk van waardering voor excellent werk op het gebied van natuur of cultuurbehoud in Zeeland.

Boelee en De Smet zetten zich al meer dan 20 jaar vrijwillig in voor het behoud, beheer en vooral ook de bescherming van de Zeeuwse natuur in het algemeen, vogels in het bijzonder met buitengewone aandacht en inzet voor het behoud van de steenuil op De Bevelanden en Zeeuws-Vlaanderen.

Hun inzet is veelzijdig en ze zoeken steeds de verbinding met anderen.

Ze steken zelf de handen uit de mouwen, klimmen op ladders, hangen nestkasten op en ringen de steenuilen en enthousiasmeren andere vrijwilligers om aan de slag te gaan.

Ze geven informatie en voorlichting aan particuliere nestkastbezitters, op scholen, ze schrijven artikelen om de kennis van vogelbescherming te verspreiden.

Ze zijn de drijvende krachten achter het Zeeuws Steenuilenfonds en het opzetten van het Zeeuws netwerk van steenuilonderzoekers.

Al jarenlang zijn ze in verenigingsverband actief op het brede terrein van natuurbeheer en -behoud in Zeeland, Boelee bij de KNNV De Bevelanden en De Smet bij De Stelkluut, de natuurbeschermings-vereniging voor Oost-Zeeuws Vlaanderen.

Het lijdt geen twijfel dat door de inzet van Peter Boelee en Alex de Smet de steenuil in Zeeland minder in het voortbestaan is bedreigd. Voor hun jarenlange, vrijwillige inzet verdienen zij de Goessche DiepFondsprijs ten zeerste.