Cultuurfonds Zuid-Holland investeert bijna € 400.000 in 81 mooie natuur- en cultuurprojecten

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland draagt in het derde kwartaal voor € 395.000 bij aan 81 bijzondere natuur- en cultuurprojecten in de provincie.
Den Haag, 23 september 2022
Cultuurfonds Zuid-Holland investeert bijna € 400.000 in 81 mooie natuur- en cultuurprojecten

De herfst is begonnen, tijd om lekker binnen te gaan genieten van prachtige voorstellingen, exposities en optredens die met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds tot stand komen. Hieronder lichten we enkele projecten toe waar het bestuur van onder de indruk is. De volledige lijst met financiële bijdragen uit deze ronde.

Film Theater Babel Speelt Romeo’s & Julia’s 

Half november 2022 gaat de film in première van stichting Moois Media over theaterproductie Romeo's & Julia’s door Theater Babel in Rotterdam. Het wordt een hybride kunstwerk met film, dans en muziek. Maar het wordt ook een zelfstandig artistiek werk van circa 70 minuten dat op vergelijkbare wijze als de voorstelling het publiek een spiegel voorhoudt ten aanzien van de eigen ideeën en gevoelens over inclusiviteit, met hulp van Shakespeares verhaal en teksten. De film kan rekenen op een bijdrage van € 5.000. 

De Migratiekaravaan in Bibliotheek Rijn en Venen

Van december 2022 t/m april 2023 wordt in het kader van het 800 jarig bestaan van Boskoop de tentoonstelling De Migratiekaravaan georganiseerd in de regiobibliotheek Rijn en Venen te Boskoop (Alphen a/d Rijn). Het is een foto-expositie met verhalen en foto's over de migratie van planten en mensen naar dè fruit- en boomteelt gemeente van Nederland. Daarbij wordt ook een documentaire gemaakt met verhalen van de eerste lichting Marokkaanse gastarbeiders die kwamen werken in het fruit- en boomteelt bedrijf in Boskoop. De expositie wordt begeleid door lezingen en een aantal gastarbeiders gaat in de klas hun verhaal vertellen op een aantal scholen in Alphen. De expositie wordt gesteund met een bijdrage van € 7.500.

Het Groot Rotterdams Songbook

Stichting Stadsmuziek ontwikkelt dit najaar een songbook met 170 interculturele volksliedjes die (ook) op een carillon kunnen worden gespeeld. De songbooks worden vanaf april 2023 gratis ter beschikking gesteld aan de basisscholen in  Rotterdam. Daarnaast wordt tussen april en september 2023 een breed publieksprogramma georganiseerd samen met de Doelen, Codarts, ZangExpress, Gebouw de Heuvel, de Laurenskerk, Music Matters en Verhalenhuis Belvédère.

Met dit project, waaraan het Cultuurfonds een bijdrage levert van € 10.000, wordt ook het inclusiever gebruik van het Nederlands carillon onder de aandacht gebracht. Stichting Stadsmuziek wil de beiaardiers die de 200 carillons in Nederland bespelen inspireren om muziek vanuit meerdere culturen te laten klinken vanaf de kerktorens in hun stad of gemeente.