Cultuurfonds Zuid-Holland ondersteunt 69 projecten in derde kwartaal 2021

Geld voor onder meer de aankoop van een vroeg schilderij van Jan Toorop door het Westlands Museum, de aanleg van een Kinderbomenbos in Barendrecht en een stripverhaal door AZC Katwijk.
Den Haag, 24 september 2021
Cultuurfonds Zuid-Holland ondersteunt 69 projecten in derde kwartaal 2021

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland heeft € 335.615 toegezegd aan 69 bijzondere natuur- en cultuurprojecten in de provincie.

Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe waar het bestuur van onder de indruk is.

Aankoop schilderij Jan Toorop 

Het Westlands Museum heeft de unieke gelegenheid om een vroeg werk van de beroemde Nederlandse kunstschilder Jan Toorop aan te kopen, ‘De ondermolen’ uit 1880. Voor het museum zou dit een uitzonderlijke aanwinst betekenen, omdat zo een belangrijk deel van de geschiedenis van Wateringen en het Westland kan worden uitgebeeld. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland draagt -bij uitzondering- bij aan de aankoop van dit kunstwerk, met een bedrag van € 5.100, omdat het vroege werk van Toorop kunsthistorisch gezien waardevol is. Toorop was bovendien de leermeester en mentor van de Wateringse kunstschilder Leendert Scheltema, waardoor het werk extra interessant is om te verwerven voor de collectie van het Westlands Museum.

Realisatie Kinderbomenbos 

In de Zuidpolder bij Barendrecht wordt per juli 2022 door vrijwilligers en cliënten van zorgboerderij De Kleine Duiker een Kinderbomenbos gerealiseerd, waarbij (groot)ouders een geboorteboom kunnen laten planten voor hun (klein)kind. Er is gekozen voor deze specifieke locatie omdat  diverse wandel- en fietspaden elkaar hier kruisen en er dus veel bezoekers ‘voorbij komen’. Het Cultuurfonds helpt met een bijdrage van € 10.000 om dit bijzondere bos te realiseren.

Stripverhaal AZC Katwijk

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid kan rekenen op een bijdrage van € 2.500 voor het creëren van een gezamenlijk stripverhaal met 15 jonge tieners van AZC Katwijk. Van oktober t/m december 2021 zal er onder professionele begeleiding een workshopreeks worden gegeven, waarbij eigen ervaring, verhaalvertelling en de verbeelding daarvan centraal staan.

Gebaseerd op hun eigen ervaringen en hun fantasie gaan de jonge tieners een beeldverhaal maken waar vervolgens een boek van wordt gedrukt. Met het Stripverhaal AZC Katwijk wil de Vrolijkheid op een artistieke manier de tieners hun eigen woonsituatie laten onderzoeken en dit op een positieve manier laten delen met de buitenwereld.