Regelingen en acties in 2020

Door de wereldwijde pandemie werd ook de cultuursector hard geraakt. Het Cultuurfonds speelde snel in op de nieuwe omstandigheden. Bekijk wat wij deden voor cultuur en natuur. En wat wij hopelijk in 2021 weer kunnen voortzetten!

Zeeuwse Zilveren Pareltjes voor cultuur en natuur

Het Cultuurfonds Zeeland heeft het Zilveren Pareltje ingesteld, een extra bijdrage om cultuur- en natuurorganisaties een hart onder de riem te steken in de moeilijke coronatijd. Dit kwam voort uit het besef dat de sluiting of aanpassing van gebouwen, geen of een heel beperkt publiek, het wegvallen van vrijwilligers, annulering of uitstel van activiteiten nadelige financiële consequenties met zich meebrengen.

Kickstart Cultuurfonds

Het Kickstart Cultuurfonds wordt opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, het Cultuurfonds, andere private cultuurfondsen en het ministerie van OCW, om snel financiële ondersteuning te bieden aan culturele instellingen die door de coronamaatregelen in zwaar weer terecht kwamen. 

Dit jaar ging er vanuit het Kickstart Cultuurfonds 16 miljoen euro naar ruim 400 culturele instellingen die geen structurele financiering van de Rijksoverheid ontvangen. Hierdoor kunnen theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumkunsten nieuwe producties opstarten of hun zaal aanpassen om op veilig publiek te kunnen blijven ontvangen.  

Houd cultuur levend

In augustus voerden we actie met de grootschalige campagne Houd cultuur levend. Hiermee vroegen we aandacht en steun voor cultuurmakers die in zwaar weer verkeren door de coronacrisis. Jullie reageerden massaal met steun. Bekende makers, cultuurliefhebbers en bezoekers deelden hun 'C' voor cultuur en doneerden om de cultuur levend te houden.

Tijdelijke regeling erfgoedvrijwilligers

In mei lanceerden we een tijdelijke regeling vanuit het Themafonds Erfgoedvrijwilligers. Hiermee gaven we extra steun aan de kleinere erfgoedorganisaties, die grotendeels afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers. Zij konden met de extra steun educatieve projecten als audiotours opzetten en zo hun organisatie weerbaar te maken in de anderhalvemeter-samenleving.

UP:Next : Nieuwe financiële stimulans voor Utrechtse pop

De provincie Utrecht is een financiële stimulans voor popmuziek rijker: UP:Next! Met UP:Next stimuleert het Cultuurfonds artiesten om verder te bouwen aan een duurzame carrière. Een opmaat naar de volgende stap. Voor dit initiatief werkt het Cultuurfonds samen met 3voor12 Utrecht en het Utrechtse poppodium EKKO. De eerste winnaar van UP:Next en de bijbehorende 10.000 euro was Faradays. Van de 58 inzendingen werd hun plan om Indische gamelanmuziek met hedendaagse electropop te laten kruisbestuiven, het beste bevonden.

12 lockdown-projecten ondersteund in Noord-Brabant

Twaalf projecten die tijdens deze lockdown-tijd op buurtniveau het verschil maken, kregen een bijdrage van het Cultuurfonds Noord-Brabant en Provincie Noord-Brabant. Dankzij een versnelde procedure kunnen makers en buurtgenoten tijdig van start gaan met hun missie: verbinding brengen in de buurt. 

Aanvullende regeling letteren

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nederlands Letterenfonds sloegen de handen ineen. Het Cultuurfonds ontwierp in overleg met het Letterenfonds de tijdelijke Aanvullende regeling letteren, speciaal gericht op het ondersteunen van te debuteren auteurs en op bijzondere uitgaven. Op die manier konden 26 bijzondere titels worden gerealiseerd.

Cultuurfonds Overijssel verrast vijf organisaties met extra bijdrage

Vijf organisaties in Overijssel zijn de afgelopen dagen verrast door het Cultuurfonds. Zij zijn extra in het zonnetje gezet met een cheque ter waarde van 2.500 euro om hen in coronatijd een extra steuntje in de rug te geven. Dit bedrag komt bovenop de eerder dit jaar toegewezen bijdragen.

Horizon: Denk- en ontwikkelruimte voor artistiek onderzoek

Had jij als theater-, dans of filmmaker een bijzonder, origineel, spannend, gelaagd en eventueel actueel idee om uit te werken en te onderzoeken? Met de nieuwe Horizon-regeling kon je een bijdrage tot 5.000 euro krijgen voor artistiek onderzoek. Horizon was er voor individuele aanvragers die als regisseur, toneelschrijver, artiest, scenograaf, filmmaker, scenarist, choreograaf of aanverwante beroepen minimaal al drie geslaagde en goed ontvangen producties in het professionele circuit gemaakt hadden. 

Tijdelijke coronaregeling Cultuurfonds Utrecht

Toen podia, musea en theaters moesten blijven inspelen op de anderhalvemetersamenleving, bood het Cultuurfonds Utrecht een helpende hand. Dit jaar was het op twee momenten tijdelijk mogelijk om een aanvraag te doen voor een corona-investeringsregeling geopend. Bijvoorbeeld voor herinrichting van de locatie, of aankopen passend binnen de voorgeschreven overheidsrichtlijnen omtrent het corona-virus.

Doe mee met je AOW

Het idee ontstond in mei aan de keukentafel van Hein Muller en Corine Muller-Bauer in Bussum. Ze besloten om hun AOW-vakantiegeld dit jaar volledig aan cultuur te schenken en anderen te inspireren met de actie “Doe mee met je AOW”. Hiermee wilden ze iets terugdoen voor de cultuursector die nu in zwaar weer verkeert door de coronacrisis. Acteur Gijs Scholten van Aschat wierp zich op als aanjager en het Cultuurfonds hielp met het geld inzamelen en het herdistribueren aan de makers. 

Met de actie werd ruim 1 miljoen euro opgehaald. Daarop verdubbelde de Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven de opbrengst. 

Cultuurmakersfonds ondersteunt 300 cultuurprojecten

Door het opgehaalde geld van de "Doe mee met je AOW"-actie kon het Cultuurmakersfonds in het leven worden geroepen: een tijdelijk loket, waarop makers een aanvraag konden doen. We kregen een overweldigende hoeveelheid aanvragen binnen. Uiteindelijk werden maar liefst 300 cultuurprojecten ondersteund voor een totaalbedrag van 5 miljoen euro.

Actie: Het Meisje mist de mensen

Ineens stond ze in april 2020 midden op de Dam. In haar eentje. Vermeers wereldberoemde Meisje met de Parel. Toen de deuren van musea sloten tijdens de eerste lockdown, besloot ze er zelf op uit te trekken. Om te laten weten dat ze de mensen mist. De foto die hiervan werd gemaakt, was te koop. De actie was een idee van televisieproducent en regisseur Marc Pos, bekend van het tv-programma Het Geheim van de Meester. De netto opbrengst ging naar het Cultuurfonds en daarmee volledig naar de kunsten.

Music Support Gelderland en Overijssel

Door zowel Cultuurfonds Gelderland als Cultuurfonds Overijssel werd de Music Support regeling ingesteld, in samenwerking met Poppunt Gelderland en Overijssel. Imke Loeffen van Poppunt Gelderland: “Er zijn niet veel van deze laagdrempelige regelingen voor muzikanten, daarom zijn we deze pilot gestart met het Cultuurfonds. We hadden verwacht dat er veel animo voor zou zijn, maar dat bleek inderdaad uit de 79 aanvragen die we in 6 weken tijd ontvingen. ”