Ted Schutten wandeling

Bekijk Rotterdam door de ogen van het Ted Schutten Fonds. In het kader van het twintigjarige bestaan van het fonds hebben we een wandelroute uitgezet langs een aantal bijzondere Rotterdamse projecten. Met de nalatenschap van haar man bracht Ieke Frankenmolen deze markante gebouwen en industrieel erfgoed in Rotterdam weer terug in oude glorie.  

Het Ted Schutten Fonds is opgezet door Ieke Frankenmolen, weduwe van Ted Schutten. Ted Schutten was directeur van bouwbedrijf MUWI en later van vastgoedorganisatie IBC. Hij overleed plotseling op 48-jarige leeftijd door een auto-ongeluk. Het fonds ondersteunt projecten in Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Delft op het gebied van restauratie, renovatie en inrichting van gebouwd industrieel erfgoed. Het gaat om gebouwen uit de periode 1850 tot 1965. Voorwaarden voor ondersteuning vanuit het Ted Schutten Fonds zijn onder meer dat het beschermde of beeldbepalende gebouwen zijn, die openbaar toegankelijk zijn of in elk geval door architectuurliefhebbers bezocht kunnen worden. 

De wandelroute is ongeveer 6 kilometer lang en duurt ca. 2 uur. Het startpunt van de wandeling is metrohalte Leuvenshaven en de wandeling eindigt bij metrohalte Blaak. 

Halverwege kan er gebruik gemaakt worden van de waterbus tussen de Erasmusbrug & Katendrecht. Eventueel is er een uitstapje mogelijk naar de Villa van Waning, dit betekent wel ca. 30 minuten extra wandelen.

Leuvehaven - Havenkranen

We beginnen op de kade van de Leuvehaven. Daar staat een collectie havenkranen, die door vrijwilligers is gerestaureerd. De kranen werden gebruikt bij de overslag van stukgoed in kisten, kratten, vaten of balen in de Rotterdamse haven. In 2002 is de restauratie van de hydraulische waterdruk kraan gefinancierd door het Ted Schutten Fonds. 

Schiedamse Vest - Scots International Church

Hierna loopt u door naar de de Schotse kerk, ook wel de Schotse Zeemanskerk, officieel de Scots International Church. Het is een Engelstalige protestantse kerkgemeenschap die deel uitmaakt van de Church of Scotland. Schotse kerkdiensten werden vanaf 1643 gehouden voor de vele Schotse kooplieden, zeelieden en soldaten die naar Rotterdam kwamen. Het huidige gebouw aan de Schiedamse Vest dateert van 1952 en werd ontworpen door M.C.A. Meischke. Het Ted Schutten Fonds heeft het herstel van de glas-in-lood ramen in 2019 gefinancierd.

Museumpark - Arminiuskerk

U vervolgt de wandeling via de Schiedamsingel, de William Boothlaan en de Witte de Withstraat naar de Arminiuskerk. De Arminiuskerk, ook wel de Remonstrantse Kerk, is een kerkgebouw van de Remonstrantse gemeente, gebouwd in 1895-1897 in het centrum van Rotterdam. De kerk, het orgel en de consistorie zijn aangewezen als rijksmonument. De kerk is een van de weinige monumenten die intact zijn gebleven na de Tweede Wereldoorlog. De 19e-eeuwse kerk is tot in detail gerestaureerd en geschikt gemaakt voor veelzijdig gebruik, dit is wederom gefinancierd door het Ted Schutten Fonds. In verschillende zalen worden culturele programma’s zoals concerten en debatten aangeboden, maar het gebouw wordt ook regelmatig afgehuurd voor congressen en diners.

Museumpark - Chabot Museum

Even verderop aan het museumpark is het Chabot museum. Het Chabot Museum is een aan de Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer Henk Chabot gewijd museum, gevestigd in een monumentale villa in het Museumpark in de Zuid-Hollandse stad Rotterdam. Het gebouw is een witte villa uit 1938 die ontworpen is voor C.H. Kraaijeveld in de stijl van de nieuwe zakelijkheid, door de architecten Gerrit Willem Baas (een ex-medewerker van Brinkman en Van der Vlugt) en Leonard Stokla, de voormalige chef de bureau van architect Kromhout. Sinds 2000 is de villa een rijksmonument. De stichting die het gebouw exploiteert, ontving een bedrag voor de restauratie, die plaatsvond onder leiding van architect Joris Molenaar. In 2010 werd nog eens geld geschonken voor het actualiseren van beveiliging- en klimaatinstallaties.

Parkhaven - Euromast

Na het bezoeken van dit museum kunt u de wandeling vervolgen door het museumpark richting de Kunsthal. Daarna loopt u over de Kievitsstraat naar het Park, waar u uitzicht heeft op de Euromast. Met 185 meter is het de hoogste toren van Nederland die open is voor publiek. Door de vorm is de toren goed herkenbaar in de skyline van Rotterdam. De Euromast werd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 door architect Huig (Hugh) Aart Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren neergezet in Het Park, vlak bij de ingang van de Maastunnel. In 2004 is de restyling van de inrichting mogelijk gemaakt door het Ted Schutten Fonds. Deze herinrichting is gedaan door interieurarchitect Jan des Bouvrie naar de open en heldere architectuur van Hugh Maaskant.

Parkhaven - Maastunnel

Even verderop is de Maastunnel. De Maastunnel is de oudste afgezonken tunnel van Nederland. Hij verbindt in Rotterdam de oevers van de Nieuwe Maas met elkaar. De tunnel omvat vier buizen: twee voor auto's, een voor fietsers en een voor voetgangers. De bouw ging in 1937 van start en was in 1942 voltooid. De architecten waren J.P. van Bruggen en Ad van der Steur. Na 75 jaar intensief gebruik was de Maastunnel in 2017 toe aan een grote renovatie. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft het fonds een tentoonstelling en een boek mogelijk gemaakt. De tentoonstelling was te zien in de Kunsthal van 14-01-2017 t/m 23-04-2017. Het boek ’75 jaar Maastunnel’ kwam ook dat jaar uit.

U kunt hierna uw weg vervolgen via de Erasmusbrug of u kunt de watertaxi nemen naar Katendrecht. Hier vervolgen wij de wandeling.

Rechthuislaan - Verhalenhuis Belvédère

Het prachtige pand van het Verhalenhuis Belvédère op Rechthuislaan 1 is met hulp van het Ted Schutten Fonds gerenoveerd. Het hoekpand uit 1894 is sinds 2012 eigendom van de Stichting Monument Kaap Belvédère. Wijkbewoners hebben de handen uit de mouwen gestoken bij de renovatie en helpen nu ook mee met de exploitatie. In het pand worden de verhalen van Rotterdamse migranten verteld. In het gebouw is een lift geplaatst met een financiële ondersteuning van het fonds. 

Sumatraweg - Theater Walhalla

Op de Sumatraweg, de Veerlaan en de Tolhuisstraat vindt u Theater Walhalla. Theater Walhalla is in hun eigen woorden ‘een intiem theater voor de grote namen in het kleine circuit’. De voormalige Steinwegkantine uit 1950 is omgebouwd tot theater 'Kantine Walhalla' en Foyer/ Café: 'FC Walhalla'. De inbouw van de theaterzaal op de verdieping met onder meer een gekleurde houten vloer is tot stand gekomen dankzij het Ted Schutten Fonds. Vanschagen Architecten uit Rotterdam kreeg de opdracht van de nieuwe eigenaar, Stichting Volkskracht.

Wilhelminakade - Nederlands Fotomuseum

Hierna loopt u verder richting Hotel New York over de Rijnhavenbrug naar het Nederlands Fotomuseum gevestigd aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Het voormalig werkplaatsgebouw staat ook wel bekend als het Las Palmas gebouw van de Holland-Amerika Lijn. De opvallende hoofdentree van dit museum is in opdracht van de eigenaar Union en Gemeente Rotterdam ontworpen door Benthem Crouwel architecten, gefinancierd door het Ted Schutten Fonds.

Koningshavenbrug - De Hef

U vervolgt uw weg via de Stieltjesstraat en de Spoorweghavenbrug richting de Koningshavebrug, ook wel ‘De Hef’. De brug is het laatste overblijfsel van het Rotterdamse ‘luchtspoor’. De brug is ontworpen door ingenieur Pieter Joosting en opengesteld op 31 oktober 1927. Deze brug was de eerste van haar soort in West-Europa. De brug is nu een Rijksmonument, een monument ter herinnering aan de plek waar ooit de treinen het centrum van Rotterdam verlieten. In 2013 stond de brug centraal in het project De Hef Experience, dat de culturele, architectonische en stedenbouwkundige waarde van de brug onder de aandacht wilde brengen. De brug zou als een attractie gaan dienen, hiervoor is via Stichting Hef Experience financiering gekregen van het Ted Schutten Fonds.

U kunt via de naastgelegen Koninginnebrug de wandeling afronden en zich naar Station Blaak begeven. Mocht u nog tijd hebben, dan kunt u uw wandeling verder vervolgen.

Nijverheidstraat - Van Waning en Co

Van de Koningshavebrug naar Nijverheidstraat 53. Daar vindt u het voormalige directiegebouw van Cementsteenfabriek Van Waning en Co (1898). Dit pand, bekend als Villa van Waning, wordt verbouwd tot horecagelegenheid in het wijkpark. Projectontwikkelaar Vincent Taapken heeft dit plan al meer dan 10 jaar en het lijkt nu eindelijk, met steun van het Ted Schutten Fonds, werkelijkheid geworden. Binnenkort opent de horecagelegenheid in de wijk Feyenoord zijn deuren.

Vanuit hier kunt u de route teruglopen naar de ‘De Hef’ en via de naastgelegen Koninginnebrug de wandeling afronden bij station Blaak.

Wij hopen met deze wandeling te laten zien hoe belangrijk nalaten is voor het erfgoed van onze natuur en cultuur. Het zijn de mecenassen van deze tijd; de beschermheren en –vrouwen van cultuur en natuur.

Ook u kunt bij het Cultuurfonds een CultuurFonds op Naam oprichten, bij leven of als nalatenschap. Met een zelfgekozen naam en een eigen doelstelling, binnen het werkveld van het Cultuurfonds. Uit het fonds op naam worden projecten ondersteund die bij de doelstelling van de schenker passen. Er zijn ruim 450 fondsen op naam, die elk jaar weer vele honderden projecten mogelijk maken.