1940
Oprichting Prins Bernhard Fonds
Enkele naar Londen uitgeweken Nederlanders bedenken een plan om geld in te zamelen voor de bevrijding van Nederland. Ze beginnen een Spitfire Fund, het latere Prins Bernhard Fonds, met de Prins als regent. Zo wordt er tijdens de oorlog meer dan twintig miljoen gulden opgehaald voor de aanschaf van vliegtuigen en schepen, onder meer met een inzameling op Curaçao.
1945
Nieuwe doelstelling
Na de oorlog krijgt het fonds een nieuwe doelstelling: ‘De bevordering van de geestelijke weerbaarheid door middel van culturele zelfwerkzaamheid.’ Een eerste commercial wordt gemaakt.
Eerste Anjeractie
De jaarlijkse collecte rond de verjaardag van Prins Bernhard is lange tijd de belangrijkste inkomstenbron van het Cultuurfonds.
1950
Instelling Zilveren Anjer
De Zilveren Anjer is een onderscheiding voor belangeloze inzet voor cultuur, natuur en wetenschap, gefinancierd vanuit de nalatenschap van verzetsstrijder Thijs Taconis.
1953
Oprichting Cultuurfonds Nederlandse Antillen
Op Curaçao, waar ooit de eerste inzameling voor het Cultuurfonds in 1940 begon, tekent Prins Bernhard de oprichtingsakte van het Prins Bernhard Fonds Nederlandse Antillen. "Met de oprichting van deze nieuwe stichting is het Prins Bernhard Fonds tot zijn geestelijke geboortegrond teruggekeerd," zei de prins.
1954
Oprichting European Culture Foundation
ECF werd (mede) opgericht door Prins Bernhard voor het stimuleren van culturele uitwisseling binnen Europa. ECF ontvangt jaarlijks een aanzienlijke bijdrage van het Cultuurfonds.
1975
'Natuur' als werkterrein
Natuur wordt toegevoegd als werkterrein van het Cultuurfonds.
1987
Introductie CultuurFonds op Naam
In 1987 startte het fonds het zogenaamd 'Fonds op Naam' project, dat tot doel heeft de totstandkoming van particuliere fondsen met een specifieke doelstelling onder het beheer van het Prins Bernhard Fonds.
1990
Nieuwe naam
De Anjerfondsen en het Prins Bernhard Fonds krijgen een nieuwe naam: het Prins Bernhard Cultuurfonds.
2002
'Wetenschap' als werkterrein
In 2002 startte het Cultuurfonds met de Cultuurfondsbeurzen, en daarmee werd 'wetenschap' als werkterrein van het Cultuurfonds toegevoegd. Het idee achter de beurzen is dat aanvragers met de voorgenomen opleiding of het geplande onderzoek een brug kunnen slaan naar de geambieerde toekomst als wetenschapper, acteur, beeldend kunstenaar, musicus of danser. Meer dan duizend studenten ontvingen inmiddels een beurs.
2010
Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
Bij het zeventigjarige bestaan van het Cultuurfonds werd een vernieuwde Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs ingevoerd. Jaarlijks wordt er één grote betekenisvolle prijs uitgereikt aan een persoon of instelling met grote inzet voor cultuur of natuur. Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van € 150.000 verbonden, waarvan de helft door de laureaat wordt besteed aan een eigen CultuurFonds op Naam.
2011
Buurtcultuurfondsen
De Buurtcultuurfondsen richten zich op stimulering van kunst en cultuur in de regio en heel lokaal in de wijken. Het zijn samenwerkingsverbanden tussen het Cultuurfonds, de provincie en woningcorporaties.
2012
Blockbusterfonds
Samen met VSB Fonds, Vanden Ende Foundation en BankGiro Loterij richtte het Cultuurfonds het Blockbusterfonds op. Met het Blockbusterfonds worden uitzonderlijke culturele projecten mogelijk gemaakt. Minister-President Rutte maakte de samenwerking bekend.