Cultuurfonds & vrouwelijke kunstenaars

Bijzondere projecten van vrouwelijke kunstenaars

Wij zijn er voor iedereen! Maar in de (iets meer dan) 80 jaar dat het Cultuurfonds inmiddels bestaat zijn er verschillende CultuurFondsen op Naam, ingesteld door particuleren, die specifiek bijdragen leveren aan individuele vrouwelijke kunstenaars. Op deze pagina zetten wij deze fondsen en de projecten die hieruit voortvloeien in het zonnetje. Wil jij graag een bijdrage leveren, dat kan! Of bén jij een vrouwelijke kunstenaar en wil je een aanvraag doen, ook dat is mogelijk!

Museum van de Eetbare Aarde

Het Museum van Eetbare Aarde is een kunstproject van Mashu Rudnaja. Ze ontwikkelt een museum rondom het fenomeen 'geofagie': het eten van aarde of aarde-achtige substanties, zoals klei en krijt. 

Foto: 'Museum of Edible Eart', Mashu Rudnaja, 2017. Fotograaf: Jester van Schuylenburch

Deadlines & richtlijnen

Vrouwelijke beeldende kunstenaars kunnen een bijdrage krijgen voor de productie en promotie van eigen werk. Dit zijn de richtlijnen.

Portretten van Helena van der Kraan

Fotografe en beeldend kunstenaar Helena van der Kraan (1940 - 2020) portretteerde teddyberen voor de tentoonstelling en publicatie 'Portretten'. Het is een bijzonder fotoboek over de teddybeer. Jarenlang speurde Van der Kraan op markten en op de zolders van vrienden naar teddyberen – ze vond statige vooroorlogse beren gevuld met houtkrullen, liefdevol gerepareerde knuffels van kinderen en afgedankte souvenirs. De teddybeer, ontworpen door de Duitse Margaretha Steiff, is al meer dan honderd jaar een cultureel fenomeen voor mensen over de hele wereld. Het speelgoeddier vervult het universele verlangen van mensen om belangeloze liefde te ontvangen en te geven. Een teddybeer is een hond die nooit blaft, een kind dat nooit volwassene wordt. 

In de publicatie 'Portretten' verschuift de grens tussen dier en mens. Haar stoffen onderwerpen benadert Van der Kraan met dezelfde ernst als de mensen die zij portretteert. De speelgoedbeesten lijken te poseren voor de lens en kijken de toeschouwer recht in de ogen.

Het Elisabeth Vermaat Müller Fonds droeg bij aan de publicatie van 'Portretten'.

Foto: Helena van der Kraan

The Miracle Garden

'The Miracle Garden' is een project van kunstenares Elspeth Diederix, gesteund door het Tijl Fonds. Diederix heeft van het Cultuurfonds een bijdrage gekregen voor een nieuw gedeelte binnen dit langer lopende project. Voor de nieuwe lounge kamers van Amsterdam UMC maakt zij voor patiënten en hun bezoekers wandvullende beelden van bloemenvelden. Met portretten van medicinale planten. Lees meer over dit project!

Foto: Elspeth Diederix

Tijl Fonds

Het Tijl Fonds is een CultuurFonds op Naam dat bijdraagt aan aanvragen van vrouwelijke beeldend kunstenaars.

Foto: 'Blinded Hunter', Marielle Videler, 2017

Elisabeth Vermaat Müller Fonds

Dit fonds is speciaal voor vrouwelijke beeldend kunstenaars die zich bezig houden met veelbelovende projecten die meerdere disciplines vertegenwoordigen, zoals een combinatie van beeld, muziek of literatuur. Ook publicaties van hun werk worden gesteund.

Foto: Bastienne Kramer, Venus of Falkenstein, 2019 

Fonds Onvergetelijk

Een splinternieuw CultuurFonds op Naam! 

Fonds Onvergetelijk is bestemd voor projecten van vrouwelijke beeldende kunstenaars en ‘vrije vormgevers’ die werk maken die naast een gebruikswaarde een sterke beeldende kwaliteit bezitten.  

Geven aan cultuur!

De cultuursector heeft een zwaar jaar achter de rug én voor de boeg. Door de coronamaatregelen zijn veel projecten niet langer rendabel of kunnen helemaal niet doorgaan. Er dreigt daardoor veel moois verloren te gaan. Daarom zijn alle donaties welkom. 

Geven aan het Cultuurfonds kan op veel manieren. Van eenmalige donatie tot structurele gift. Lees op deze pagina meer over de mogelijkheden!

Aanvraag doen?

Ben je geïnspireerd en wil je een aanvraag doen? Wil je meer weten over de basis criteria kijk dan hier of kijk op deze pagina of je in aanmerking komt en doe een aanvraag!