Laudatio Daphne Wassink

Laudatio voor Daphne Wassink – Zilveren Anjer 2022

Mevrouw Wassink, beste Daphne. U zegt in het filmportret zelf zo mooi wat uw inzet voor cultuur en in het bijzonder voor de koren voor u betekent. Daar willen we graag deze woorden over u aan toevoegen:

=====

Een stortvloed aan brieven kregen we over u, mevrouw Wassink. Lange verhalen, korte aanbevelingen, en allemaal met één duidelijke boodschap: Daphne verdient het zó om een Zilveren Anjer te ontvangen! Een ware lofzang uit de wereld van de koorzang. En die resulteerde in onze lofzang van vandaag.

Er zijn in Nederland 1,7 miljoen mensen die zingen in een koor. Of tenminste, er wáren 1,7 miljoen mensen die zongen in een koor. Want de koorzang werd hard geraakt door de coronacrisis. Zingen werd ineens gevaarlijk en was zelfs een tijdlang verboden. Een hard gelag, omdat juist het samen zingen in moeilijke tijden veel plezier, troost en afleiding geeft.

Gelukkig was u daar, mevrouw Wassink, als voorzitter van Koornetwerk Nederland. Vanaf maart 2020 heeft u alles in de strijd gegooid om koren weer veilig te laten zingen. Met een onvermoeibare, onverzettelijke maar ook zeer diplomatieke lobby wist u de koorsector één stem te geven en die stem versterkt over te brengen aan de betrokken partijen. Van het ministerie van OC&W tot Koningin Máxima, u bereikte iedereen die u nodig had om de koren te helpen. En toen voetbalfans weer mochten zingen in de stadions, greep u gelijk het momentum om de amateurkoren ook weer die vrijheid te geven.

Dat werk voor Koornetwerk Nederland, doet u naast uw baan bij het Conservatorium Amsterdam. Zoals u al uw vrijwillige werk voor de culturele sector en de koren al twintig jaar lang doet naast uw carrière. En die lijst van onbetaalde functies is indrukwekkend lang. Op nationaal niveau, maar ook op Europees en mondiaal niveau, door uw bestuursfuncties bij Europa Cantat. Mede door uw toedoen kan binnenkort Leading Voices in Nederland plaatsvinden, een groots internationaal koorevenement waar kennis wordt uitgewisseld en nieuwe initiatieven worden opgestart door en voor dirigenten en koorzangers.

Uw netwerk is niet alleen omvangrijk, maar geeft ook blijk van échte verbinding. U combineert diverse rollen meesterlijk. Organiseert en bestuurt, werkt en coacht, bedenkt en voert uit. Een goeie samenwerker met een ongekende positieve energie.

En als het nodig is, weet u ook de vinger op de zere plek te leggen. Te weinig jongens in de koren, te weinig culturele diversiteit en het aantal koorleden dat terugloopt. Dat zijn de onderwerpen die u nu op uw bord heeft gelegd. We hopen dat het toekennen van onze Zilveren Anjer een steun in de rug is om ook hiervoor te blijven lobbyen. Zodat de kracht van samen zingen ons állemaal blijft bekoren.

En ik wens u daarbij toe dat u zelf ook weer de tijd neemt om in een koor uw stem te laten horen en zo schouder aan schouder met andere koorleden de waan van de dag van u af kunt zingen.

Daphne Wassink, boegbeeld van de Nederlanders koorzang, onze Zilveren Anjer voor u onderstreept het belang van koorzang als sociale en culturele verbinder van mensen.

Koninklijke Hoogheid, graag vraag ik u nu om naar het podium te komen om de Zilveren Anjer uit te reiken aan Daphne Wassink. En Daphne, graag nodig ik jou uit naar het podium te komen om de Zilveren Anjer in ontvangst te nemen.