Lisetta Stembor Fonds

Het Lisetta Stembor Fonds is een Cultuurfonds op Naam dat is opgericht door de Stichting Nederland-Polen als eerbetoon aan Lisetta Stembor (1927-2017). Lisetta Stembor was de oprichtster van de stichting, gespecialiseerd in de Poolse taal, literatuur, geschiedenis en cultuur, en was tevens een beëdigd tolk en vertaler Pools.

Door dit fonds gesteunde projecten

  • Stichting Tg. Lynx.
    FUGUE
    • ZOZ
    € 10.000,00

Toen Lisetta in 1984 de stichting oprichtte, had ze al indruk gemaakt op het gebied van Pools-Nederlandse culturele betrekkingen. Ze had verschillende Poolse romans vertaald, was mede-auteur van het allereerste PL-NL/NL-PL woordenboek dat in 1977 verscheen, en publiceerde in 1986 haar leerboek Nederlands voor beginners Mówimy po niderlandzku. Met de Stichting Nederland-Polen wilde ze de taal en cultuur van Polen in Nederland meer bekendheid geven, en vice versa.

In het begin ging het goed met de stichting. De politieke onrust in Polen en de daaropvolgende staat van beleg in 1981 wekten sympathie en solidariteit op bij de Nederlandse bevolking. De interesse in Polen groeide, samen met het aantal donateurs van de stichting.

Maar na de val van de Berlijnse Muur in 1989 en vooral na de toetreding van Polen tot de Europese Unie veranderde het beeld. Polen werd een normaal land in Midden-Europa waar elke Nederlander, zonder visum, op vakantie kon gaan. De interesse verminderde, het aantal donateurs daalde drastisch, en uiteindelijk namen de activiteiten van de stichting geleidelijk af.

Na Lisetta's overlijden op 90-jarige leeftijd besloot het stichtingsbestuur, inmiddels zelf niet meer de jongsten, zijn taken over te dragen aan het Cultuurfonds. 

Door financiële steun aan projecten en initiatieven op het gebied van taal, kunst, cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen hoopt het Lisetta Stembor Fonds een nieuwe generatie in staat te stellen de banden tussen beide landen te versterken.