
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over de organisatie
Met respect en waardering voor het verleden gaat het Cultuurfonds vanaf 7 november 2023 verder met een naam die past bij wie we nú zijn en met de focus op ons werk voor cultuur en natuur. We zijn actief over de volle breedte van cultuur en natuur, door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname. We zijn er voor alle generaties, alle achtergronden, voor amateurs en professionals, voor liefhebbers en kenners, voor schenkers en aanvragers. We vinden het daarom belangrijk dat iedereen zich in het Cultuurfonds kan herkennen.
Het Cultuurfonds is een privaat fonds en ontvangt met name gelden van particulieren (schenkingen, donaties, collecten en nalatenschappen) en van de VriendenLoterij en de Nederlandse Loterij. Voor de ondersteuning van projecten en het opzetten van lokale fondsen ontvangt het Cultuurfonds ook bijdragen van Gemeenten, Provincies, Waterschappen en de landelijke overheid.
Het Koninklijk Huis heeft geen bemoeienis met of invloed op het beleid van het Cultuurfonds, maar zet zich belangeloos in bij een aantal officiële gelegenheden van het fonds, zoals de uitreiking van de Cultuurfonds Prijs en van de Zilveren Anjer.
Voor de ondersteuning van projecten ontvangt het Cultuurfonds gelden van particulieren uit schenkingen, donaties, de collecte en nalatenschappen, en van de VriendenLoterij en de Nederlandse Loterij. Daarnaast ontvangt het Cultuurfonds bijdragen van andere stichtingen, overheden, en bedrijven.
Met een deel van de instellers van een CultuurFonds op Naam hebben we afgesproken dat hun schenking wordt belegd, en dat het behaalde rendement wordt gebruikt om projecten te ondersteunen.
Donaties en collectegelden worden volledig besteed aan de ondersteuning van projecten. Voor de besteding van CultuurFondsen op Naam vraagt het Cultuurfonds een tegemoetkoming in de kosten.
Het Cultuurfonds komt voort uit het Prins Bernhard Fonds. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zamelde dit fonds geld in bij particulieren en bedrijven. Daarmee werd materieel – waaronder Spitfire vliegtuigen - aangeschaft voor de bevrijding van Nederland. Na de oorlog werd het doel van het fonds aangepast. Voortaan werden culturele projecten ondersteund om ‘de geestelijke weerbaarheid’ van de samenleving in de wederopbouw te versterken. Later kwam het ondersteunen van natuurbehoud daar bij.
Prins Bernhard zette zich vanaf 1940 tot zijn overlijden in 2004 in als regent van het Prins Bernhard Fonds. In 1999 werd de naam gewijzigd in Prins Bernhard Cultuurfonds. Het fonds groeide uit tot een van de grootste particuliere cultuurfondsen in Nederland.