Aanvragen

Het Cultuurfonds ondersteunt projecten op het gebied van cultuur, natuur of wetenschap in Nederland. Stichtingen, verenigingen en soms ook personen kunnen een aanvraag doen voor financiële ondersteuning.

Hoe doe ik een aanvraag?

Voor wie?

Stichtingen en verenigingen kunnen een financiële bijdrage aanvragen voor beeldende kunst, monumentenzorg, geschiedenis & letteren, muziek, theater en film, natuur, wetenschap of buurtcultuur. Het Cultuurfonds is er voor zowel amateurs als professionals. We richten ons voornamelijk op projecten in Nederland. Bekijk vóór u een aanvraag gaat doen eerst of uw project voldoet aan de algemene richtlijnen

Uitgebreide informatie over wat wij kunnen ondersteunen, staat in ons bestedingenbeleid

Personen
Soms komen ook personen in aanmerking voor een bijdrage, zoals jonge beeldende kunstenaars, amateuronderzoekers en moleneigenaars. Ook zijn er stipendia waarvoor personen een aanvraag kunnen doen.

Voor afgestudeerden aan hbo of universiteit zijn er Cultuurfondsbeurzen voor vervolgopleiding of onderzoek in het buitenland of voor de aanschaf van een muziekinstrument.

Waar aanvragen?

Heeft uw project een regionaal karakter en is het voornamelijk bedoeld voor inwoners van een gemeente of provincie? Doe dan een aanvraag bij één van de provinciale afdelingen. Zij hebben soms aanvullende richtlijnen of mogelijkheden.

Is het project bedoeld voor een breed publiek uit meerdere provincies of afkomstig uit het hele land, doe dan de aanvraag bij het landelijk bureau.

Overige regelingen

Er zijn een aantal landelijke fondsen en stipendia met aparte richtlijnen, inzendtermijnen en aanvraagprocedures

Wanneer aanvragen?

Stuur de aanvraag ruim op tijd in. Een aanvraag wordt niet in behandeling genomen als uw project al is gestart.
Er zijn verschillende data waarop u een aanvraag kunt indienen. 

Hoe werkt het?

Sinds kort is onze aanvraagmodule online. Bij het invullen kunnen uw gegevens soms helaas nog verloren gaan of niet goed bij ons aankomen. Wij adviseren u daarom op dit moment uw aanvraag tot buiten kantooruren uit te stellen. Heeft u een naderende deadline voor het inleveren van uw aanvraag? Neem dan contact met ons op.

Voldoet uw project aan de richtlijnen en inzenddata, dan kunt u starten met de online aanvraag. Hou de benodigde documenten bij de hand:

Gebruik in het online aanvraagformulier altijd de knoppen volgende en terug om te navigeren binnen het formulier, zodat de ingevulde informatie tijdens het aanvragen bewaard blijft. 

Nog vragen? Kijk bij de veel gestelde vragen.

Sinds kort is onze aanvraagmodule online. Bij het invullen kunnen uw gegevens soms helaas nog verloren gaan of niet goed bij ons aankomen. Wij adviseren u daarom op dit moment uw aanvraag tot buiten kantooruren uit te stellen. Heeft u een naderende deadline voor het inleveren van uw aanvraag? Neem dan contact met ons op.

Beoordeling aanvraag

De projecten worden inhoudelijk beoordeeld door de afdelingsbesturen, adviescommissies of andere deskundigen. Zij bepalen of projecten een bijdrage ontvangen. Het Cultuurfonds dekt de kosten van projecten altijd gedeeltelijk. De hoogte van de bijdrage verschilt per project.

Financiële afwikkeling

Is uw aanvraag goedgekeurd, dan ontvangt u van ons een bericht met alle details van de toewijzing en de financiële afwikkeling.

Uitbetaling

Wanneer het Cultuurfonds uw landelijke project ondersteunt, kunt u hier een verzoek indienen voor de uitbetaling. 

Heeft u een vraag over de financiële afwikkeling van uw landelijke project? Lees dan eerst onze 'voorwaarden financiële afwikkeling landelijk bureau'.

Wordt uw project echter ondersteund door een van de provinciale afdelingen, dan kunt u daar een betaalverzoek doen.

Vragen?

Heeft u vragen over een project met een regionale uitstraling (gemeente of provincie), neem dan contact op met één van de de provinciale afdelingen. 

Voor aanvragen bij het landelijk bureau kunt u op werkdagen met ons bellen van 09.30 - 12.00 uur op 020 520 6130. Of stuur een e-mail aan info@cultuurfonds.nl.

Daarnaast is het mogelijk om te chatten op werkdagen tussen 09:30-12:00 met een van onze medewerkers.  Rechts onderop de webpagina is dan het chatfunctie icoon zichtbaar.

En natuurlijk kunt u kijken bij de meeste gestelde vragen over online aanvragen.