Aanvragen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt cultuur en natuur in Nederland. Stichtingen, verenigingen en soms ook personen kunnen een projectbijdrage aanvragen.

Hoe doe ik een aanvraag?

Voor wie?

Stichtingen en verenigingen kunnen een financiële bijdrage aanvragen voor beeldende kunst, monumentenzorg, geschiedenis & letteren, muziek, theater/film en natuurprojecten. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor amateurs én professionals. We richten ons op projecten in Nederland. Uitzondering hierop zijn onder andere restauraties van overzees gebouwd erfgoed: monumentale gebouwen in het buitenland die een verleden delen met Nederland. Bekijk vóór u een aanvraag gaat doen eerst of uw project voldoet aan de algemene richtlijnen

Uitgebreide informatie over wat wij kunnen ondersteunen, staat in ons bestedingenbeleid. Op de pagina met meest gestelde vragen over online aanvragen leest u onder meer wat het Prins Bernhard Cultuurfonds niet ondersteunt. 

Personen
Soms komen ook personen in aanmerking voor een bijdrage, zoals jonge beeldende kunstenaars, amateuronderzoekers en moleneigenaars. Ook zijn er stipendia waarvoor personen een aanvraag kunnen doen.

Voor afgestudeerden aan hbo of universiteit zijn er Cultuurfondsbeurzen voor vervolgopleiding of onderzoek in het buitenland of voor de aanschaf van een muziekinstrument.

Cultuursubsidies
We krijgen wel eens vragen over 'cultuursubsidie', 'subsidies' en ‘subsidieaanvragen’. Wij gebruiken de term ‘financiële bijdrage’; het is een tijdelijke bijdrage die je onder voorwaarde bij ons kunt aanvragen. Op deze manier onderscheiden we ons als privaat fonds van subsidieverstrekkers die aan de overheid verbonden zijn.

Waar aanvragen?

Heeft uw project een regionaal karakter en is het voornamelijk bedoeld voor inwoners van een gemeente of provincie? Doe dan een aanvraag bij één van de provinciale afdelingen. Zij hebben soms aanvullende richtlijnen of mogelijkheden.

Is het project bedoeld voor een breed publiek uit meerdere provincies of afkomstig uit het hele land, doe dan de aanvraag bij het landelijk bureau.

Wil je meer informatie over de werkterreinen op welk gebied wij aanvragen behandelen? We hebben per werkterrein een uitgebreide webpagina met voorbeelden, nieuws en informatie.

Overige regelingen

Er zijn een aantal landelijke fondsen en stipendia met aparte richtlijnen, inzendtermijnen en aanvraagprocedures

Wanneer aanvragen?

Stuur de aanvraag ruim op tijd in. Een aanvraag wordt niet in behandeling genomen als uw project al is gestart.
Er zijn verschillende data waarop je een aanvraag kunt indienen. 

Hoe werkt het?

Voldoet uw project aan de richtlijnen en inzenddata, dan kunt u starten met de online aanvraag. Hou de benodigde documenten bij de hand bij het invullen en uploaden in het online aanvraagformulier:

Bovenstaande gegevens moet u invullen en de documenten, zoals de calculatieformulieren moet u uploaden in het online aanvraagformulier.

Let er op dat u de velden in het aanvraagformulier op de juiste wijze invult. Zie hiervoor ook de toelichting voor de veldengeef een samenvatting van het project’ en ‘geef aan wat het project uitzonderlijk maakt’.

Gebruik in het online aanvraagformulier altijd de knoppen volgende en terug om te navigeren. Dan blijft de ingevulde informatie tijdens het aanvragen bewaard.

Bekijk ook de meeste gestelde vragen over online aanvragen.

Beoordeling aanvraag

De projecten worden inhoudelijk beoordeeld door de afdelingsbesturen, adviescommissies of andere deskundigen. Zij bepalen of projecten een bijdrage ontvangen. Het Cultuurfonds dekt de kosten van projecten altijd gedeeltelijk. De hoogte van de bijdrage verschilt per project.

Financiële afwikkeling

Is uw aanvraag goedgekeurd, dan ontvangt u van ons een bericht met alle details van de toewijzing en een link naar meer informatie over de financiële afwikkeling. Voor de uiteindelijke uitbetaling kunt u een betaalverzoek formulier per e-mail indienen bij het landelijke bureau of de provinciale afdelingen.

Uitbetaling

Wanneer het Cultuurfonds uw landelijke project ondersteunt, kunt u per mail hier een betaalverzoek indienen. Ook als u een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds hebt ontvangen kunt u dit formulier gebruiken. Vergeet niet het formulier te voorzien van (een) handtekening(en).
Voor betaalverzoeken van erfgoedprojecten verwijzen we u naar het Erfgoed Uitbetalingsdocument, waarin u alle benodigde financiële informatie kunt toevoegen voor uw betaalverzoek.

Heeft u een vraag over de financiële afwikkeling van uw landelijke project? Lees dan eerst onze 'voorwaarden financiële afwikkeling landelijk bureau'.

Wordt uw project ondersteund door één van de provinciale afdelingen, dan kunt u bij de specifieke afdeling per mail een betaalverzoek doen via een betaalformulier. Bekijk eerst de voorwaarden voor de financiële afwikkeling van provinciale afdelingen.

Vragen?

Heeft u inhoudelijke vragen over een project in uw provincie, regio of gemeente? Neem dan contact op met één van de de provinciale afdelingen. 

Voor vragen aan het landelijk bureau kunt op werkdagen tussen 09.30 en 12.00 uur bellen naar 020 520 6130. Of stuur een e-mail aan info@cultuurfonds.nl.

Bekijk ook de meeste gestelde vragen over online aanvragen.