Het Cultuurfonds Conservatoren Stipendium wordt uitgebreid!

Niet alleen musea met een kunst gerelateerde collectie kunnen een Conservatoren Stipendium aanvragen, maar ook musea met vooral een historische collectie. En, ook andere collectie beherende instellingen als landgoederen, kastelen, buitenplaatsen en kerken komen in aanmerking. De betreffende collectie moet wel van bovenregionale aanzien/betekenis zijn.

Musea

Met een bijdrage van € 25.000 kan een junior conservator worden aangesteld om (een deel van) de dagelijkse taken van de conservator over te nemen. De eigen conservator krijgt hierdoor 6 maanden de tijd zich te richten op museaal onderzoek. Het onderzoek moet gerelateerd zijn aan de collectie die bestaat uit beeldende kunst, kunstnijverheid, toegepaste kunst, design of architectuur. Onderbouw in de aanvraag waarom dit specifieke onderzoek van belang is voor het museum en welk eindresultaat wordt beoogd. Komt er een publicatie, (online) bestandscatalogus, digitale ontsluiting of een tentoonstelling naar aanleiding van het onderzoek?

Andere collectie beherende instellingen als landgoederen, kastelen, buitenplaatsen en kerken

Met een bijdrage van € 25.000 kan een junior conservator worden aangesteld voor een gerichte opdracht/onderzoek onder begeleiding van een professional uit de organisatie die expertise heeft in het ‘conservatorschap’.

Whats App Image 2022 04 05 at 4 32 08 PM 2

"We hadden wel een overzicht van de objecten in onze Sits collectie, maar de verhalen erachter wisten we niet! Het verhaal achter deze rok is een heel mooi voorbeeld van onderzoek dat dankzij het Conservatoren Stipendium tot stand is gekomen. Dit was anders blijven liggen in het depot.”

Gieneke Arnolli · conservator Fries Museum

Voorgangers

Het Cultuurfonds Conservatoren Stipendium biedt sinds 2013 ieder jaar meerdere beurzen aan voor conservatoren. Met een bijdrage van € 25.000 kan een aankomend junior conservator worden aangesteld om de dagelijkse taken van de conservator over te nemen. De eigen conservator krijgt hierdoor 6 maanden de tijd zich te richten op museaal onderzoek. Zo wordt wetenschappelijk onderzoek bij musea gestimuleerd.

Weten welke musea er de afgelopen jaren een stipendium hebben ontvangen? En waarnaar er onderzoek wordt gedaan?

  • Zuiderzeemuseum, Enkhuizen: Onderzoek naar collectie interieurdelen (ornamenten, trapdelen, tegeltableaus e.d.)
  • Museum Slager, Den Bosch: Onderzoek naar hele collectie ter betere ontsluiting (schilderijen en voorwerpen afkomstig van acht schilders in drie generaties uit de Bossche familie Slager)
  • Limburgs Museum, Venlo: Onderzoek voor herinrichting vaste presentatie (cultuurhistorisch)
  • Nationaal Jenevermuseum Schiedam: Onderzoek voor betere ontsluiting collectie
  • Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam: Onderzoek voor tentoonstelling over de wisselwerking tussen Rembrandt en de Amsterdamse Breestraat (historisch)
  • Museum Van Loon, Amsterdam: Onderzoek naar gehele collectie voor meerstemmige publieksinformatie (kunst, kunstnijverheid, koloniaal verleden)
  • Museum Arnhem: Onderzoek naar de collectie Schoo (hedendaagse Indiase kunst)
  • Amsterdam Museum: Onderzoek naar Huis Willet-Holthuysen (historisch, koloniaal verleden)
  • Centraal Museum, Utrecht: Onderzoek voor tentoonstelling en publicatie over Gerard van Honthorst (mogelijk gemaakt door een gulle schenking van Friends of CODART Foundation)
  • RKD, Den Haag: Onderzoek voor tentoonstelling Herman de Vries
  • Museum Krona, Uden: Onderzoek naar eigen collectie
  • Groninger Museum: Onderzoek voor de tentoonstelling Baksteen
  • Museum Gouda: Onderzoek bestandscatalogus De Vrouwen van Museum Gouda

Fleur Roos Rosa de Carvalho conservator werken op papier bij het Van Gogh Museum en Franka Blok assistent curator over wat het Cultuurfonds Conservatoren Stipendium voor hun heeft betekent.

EHBA

(Eerste) Hulp bij het aanvragen van een Cultuurfonds Conservatoren Stipendium

Doe je aanvraag!

Vragen?

Hans van Straten 2
Hans van Straten
adviseur beeldende kunst
+31 20 520 6130
hans@cultuurfonds.nl
Annemarie Willems 2
Annemarie Willems
adviseur monumentenzorg & erfgoed
+31 20 520 6130
annemarie.willems@cultuurfonds.nl
Michiel Lemmers 2
Michiel Lemmers
adviesmedewerker geschiedenis & letteren
+31 20 520 6130
michiel@cultuurfonds.nl