Conservatoren Stipendium

Heeft jullie museum een kunstgerelateerde collectie waar nodig onderzoek naar gedaan moet worden? De nieuwe aanvraagronde is inmiddels gesloten. In september worden de toekenningen bekend gemaakt. Volgend jaar maart 2023 gaat deze weer open. Houd de website in de gaten en bekijk vast de voorwaarden!  

Over het Conservatoren Stipendium

Met een bijdrage van €25.000 kan een aankomend junior conservator worden aangesteld om de dagelijkse taken van de conservator over te nemen. De eigen conservator krijgt hierdoor 6 maanden de tijd zich te richten op museaal onderzoek. Het onderzoek moet gerelateerd zijn aan de collectie die bestaat uit beeldende kunst, kunstnijverheid, toegepaste kunst, design of architectuur. Onderbouw in de aanvraag waarom dit specifieke onderzoek van belang is voor het museum en welk eindresultaat wordt beoogd. Komt er een publicatie, (online) bestandscatalogus, digitale ontsluiting of een tentoonstelling naar aanleiding van het onderzoek?

Vraag nu een Conservatoren Stipendium aan

 

Musea krijgen ruimte voor onderzoek

In 2022 en 2023 kunnen zeven Nederlandse musea dankzij het Conservatoren Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds wetenschappelijk onderzoek laten doen naar hun collecties.

Het Conservatoren Stipendium: Reddingsboei en buitenkans ineen

Als gevolg van vernieuwde museumdefinities, de opkomst van educatieve afdelingen en overheidsbezuinigingen raakte de kerntaak van de museumconservator – onderzoek – geleidelijk ondergesneeuwd. Het Prins Bernhard Cultuurfonds helpt zittende en aanstormende conservatoren met een stipendium. Wat zijn hun ervaringen? Download gratis Boekman Extra #36, geschreven door cultuurwetenschapper Anouk Wittendorp.

Criteria en voorwaarden

Alle aanvragen worden behandeld en beoordeeld op kwaliteit van het onderzoek en het belang ervan voor het museum. Ook de junior conservator moet aan bepaalde criteria voldoen.

In 2022 wordt extra aandacht gegeven aan musea die nooit eerder een Conservatoren Stipendium hebben ontvangen.

Lees hier alle criteria en voorwaarden!

 

EHBA - Eerste Hulp Bij Aanvragen

Hulp bij het aanvragen van een Conservatoren Stipendium nodig? Hier leggen wij stap voor stap uit hoe je het aanvraagformulier moet invullen.

Jip Hinten, Junior Conservator Kröller-Müller Museum

Jip Hinten werkt als junior conservator bij het Kröller-Müller Museum en heeft dankzij het Conservatoren Stipendium onderzoek kunnen doen bij het museum. Normaal gesproken doet de zittend conservator onderzoek, maar het Kröller-Müller Museum draaide ze dit om! “Ik kon onderzoek doen naar de schenking Art & Project en mijn collega kon de dagelijkse taken voortzetten” vertelt Jip.  

Bekijk de video!

Artikel: 'Het begon bij de wolken van Ruisdael'

Al sinds haar jeugd is Roosmarie Staats in de greep van 17e-eeuwse schilderkunst. Ze sprong dan ook een gat in de lucht toen ze hoorde dat ze een jaar lang, twee dagen per week, de plaats mag innemen van de vaste conservator van het Frans Hals Museum. Dat kan dankzij het Conservatoren Stipendium van het Cultuurfonds.

Lees hier het hele artikel!

Video: Hélène Besançon en Maartje Brattinga

Het inspirerende verhaal van conservatoren Hélène Besançon en Maartje Brattinga. Dankzij het Conservatoren Stipendium konden zij eindelijk onderzoek doen, een landelijke kennisnetwerk opbouwen en kennis uitbreiden van Glasmuseum Leerdam naar Rijksmuseum Amsterdam.

Bekijk de video!

Artikel: 'Fondsen steunen musea en jonge conservatoren'

Lars Hendrikman schreef op persoonlijke titel het artikel 'Fondsen steunen musea en jonge conservatoren' voor Bulletin Kunsthistorici in 2016. Sinds 2006 is Hendrikman als conservator oude kunst verbonden aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht. In 2013 werd zijn onderzoeksvoorstel gehonoreerd in de eerste ronde van de Prins Bernard Cultuurfonds conservatorenstipendia. Dit resulteerde in de bestandscatalogus Collectie Neutelings: vier eeuwen middeleeuwse sculptuur.

Lees hier het hele artikel!

Contact

Neem contact op met onze afdeling:

Hans van Straten, adviseur Beeldende Kunst

Maud Nass, adviesmedewerker Beeldende Kunst

Interview Gieneke Arnolli, textielconservator

Gieneke Arnolli (68) deed als textielconservatoronderzoek bij het Fries museum “We hadden een summier overzicht van de objecten in onze Sits collectie, maar de verhalen erachter wisten we niet. Het verhaal achter deze rok is een heel mooi voorbeeld van onderzoek dat dankzij Conservatoren Stipendium tot stand is gekomen.”   

Lees hier het hele interview!

Wie gingen je voor...

Het conservatoren stipendium biedt sinds 2013 ieder jaar junior conservatoren een kans om werkervaring op te doen bij een museum met een kunstcollectie. Zo wordt wetenschappelijk onderzoek bij musea gestimuleerd.

Weten wie er de afgelopen jaren een stipendium hebben ontvangen? Lees hier meer!

Marthe Kes aan de slag bij Boijmans dankzij Conservatoren Stipendium

Begin 2021 startte Marthe Kes als junior conservator Toegepaste Kunst en Vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Haar plek is mogelijk gemaakt door een Conservatoren Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Lees verder!

Artikel: 'Anders kijken naar iconen'

In de wintereditie van het Cultuurfonds Magazine van 2021 is in het artikel 'Anders kijken naar iconen' curator Guinevere Ras (28) aan het woord. Zij heeft dankzij het Conservatoren Stipendium van het Cultuurfonds nu een baan bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. In het artikel bespreekt Ras haar selectie van vijf beelden  uit de tentoonstelling ‘Eregalerij van de Nederlandse fotografie’ en onderstreept het inclusieve karakter van de eregalerij.

Lees hier het hele artikel!