Zoek & Filter
Filter
201 projecten
Zoek & Filter

Impact door 3500 projecten per jaar

Doorzonwoningen

Op het museumterrein van het Nederlands Openluchtmuseum is een straat ingericht met typische naoorlogse doorzonwoningen. Eén van deze huizen is het Huis van Herinnering, speciaal ingericht voor ouderen met dementie. Dit huis nodigt hen uit om herinneringen op te halen aan een tijd waarin ze in de bloei van hun leven stonden.

Huis van herinnering
 • geschiedenis en letteren
Landelijk
Poster liggend beeld zonder tekst 2

Helene Kröller-Müller is bekend als liefhebber en verzamelaar van kunst. Maar wist je dat ze ook opdrachtgeefster voor tafelzilver was?

Het zilver van Helene Kröller-Müller
 • beeldende kunst
Landelijk
Hiphop dans rechtenvrij

In de voorstelling Les Quatres Jeunesses, van muziektheaterorganisatie La Mascotte, komen muziek en dans samen in een eigentijds verhaal. 

Hiphop en opera: een perfect huwelijk?
 • theater, dans en film
Flevoland
Oxygen delusion

Strakke choreografieën, beeldende illusies en een mix van dansstijlen. Delusion is Jennifer Romen's eerste avondvullende dansvoorstelling.

Choreograaf Jennifer Romen bestormt het theater
 • theater, dans en film
Landelijk
Mandje

Als ze het niet vertrouwde knipte Bet van Beeren een lamp in de vorm van een uil aan. De kroegbaas van café 't Mandje zorgde ervoor dat homoseksuele gasten zichzelf konden zijn.

Hoe een uil homoseksuelen redde
 • erfgoed & monumentenzorg
Landelijk
Ti Tf02 1992i T Discotheek784p 1030x700 Co de Kruijf

In het najaar van 2023 zal het Stadsarchief Amsterdam de nacht vieren met een unieke tentoonstelling: Wie danst is vrij: Clubcultuur in Amsterdam 1980 - nu. 

Wie danst is vrij
 • geschiedenis en letteren
Noord-Holland
Ensemble groepsfoto

Onterecht wordt er soms gedacht dan de vrouwenemancipatiestrijd pas in de vorige eeuw is begonnen. In 16e eeuw streden vrouwen al (muzikaal) voor hun vrijheid.

Muziek bevrijdt
 • muziek
Landelijk
ESNS PODCAST Zojuist vond ons eigen podcast panel tijdens de officiële conferentie van Eurosonic Noorderslag plaats Creëer jouw ultieme live ervaring daarover gingen we in gesprek met muziekjournalist

Hoe kun jij als artiest jouw unieke verhaal vertalen naar een live ervaring op het podium? The Live Coaches, Vincent de Raad en Melanie Esther, helpen je daarbij. In hun podcast gaan ze in gesprek met experts uit de live muziekindustrie en leren muzikanten hoe ze van hun optreden een onvergetelijke ervaring kunnen maken.

Podiumtips van pro’s
 • muziek
Landelijk
Images stories Wandelingen nederland 00ns wandelingen ns heuvelland ns wandeling heuvelland 29

“Natuurgebieden zijn vaak snippers land, soms met een hek eromheen, begrensd door een sloot. Aan de andere kant van de sloot begint dan de intensieve landbouw. Zo hebben wij mensen dat bedacht. Maar zo werkt het natuurlijk niet” Dat zijn de woorden van David Kleijn, Hoogleraar Natuurbeheer aan Wageningen University & Research (WUR). WUR gaat daarom samen met lokale partners aan de slag om het oude cultuurlandschap van het Geuldal te herstellen.

Natuurherstel in Limburgse heuvels
 • natuur
Limburg
Landingspaginageneralidea1920x820px3 2

In de jaren '70 en '80 braken de Canadese kunstenaars van General Idea internationaal door met hun ondeugende en satirische kijk op de media en kunstscene. Het meest uitgebreide overzicht van hun oeuvre ooit is in 2023 te bewonderen in Stedelijk Museum Amsterdam.

Ondeugend en Satirisch: General Idea
 • beeldende kunst
Landelijk
Amsterdam Thomaskerk 1972

Na een flinke opknapbeurt is de Thomaskerk in Amsterdam weer helemaal als nieuw. Tijdens de restauratie is niet alleen het oude jasje opgepoetst, maar zijn er ook moderne snufjes toegevoegd.

Restauratie Thomaskerk Amsterdam
 • erfgoed & monumentenzorg
Landelijk
Geheel links erfgoedonderzoeker milena mulders foto simon lenkens de volkskrant

Tijdens zijn verblijf van anderhalf jaar in het asielzoekerscentrum (azc) Klompjan in Markelo worstelde Karen Gegiazarian met verveling en stress. En wat doe je dan? Een extreem gedetailleerde maquette maken van je omgeving.

Van tijdverdrijf tot museumstuk 
 • erfgoed & monumentenzorg
Landelijk
Joodse Schooltje Leek

In Museum Het Joodse Schooltje lopen bezoekers rond die een diepe connectie voelen met de rijke joodse geschiedenis van deze regio. De behoefte om het verhaal van de joodse geschiedenis van Leek en haar omstreken te delen is groot. 

Het Joodse Schooltje
 • beeldende kunst
Groningen
Onbedoelde kunst Museum Onbedoelde Kunst

In de zomer van 2023 wordt de hele Afrikaanderwijk in Rotterdam omgetoverd tot een groot openluchtmuseum.

Onbedoelde kunst in de Afrikaanderstraat
 • beeldende kunst
Zuid-Holland
Mosterdzaad

Er was er maar één van in heel Nederland en die staat op Ameland: een mosterdmolen. Maar nu mag ook Stadskorenmolen De Vlijt in Meppel zichzelf een echte mosterdmolen noemen, de eerste op het vasteland.

Geen mosterd na de maaltijd
 • erfgoed & monumentenzorg
Landelijk
Stinzenplanten 3

Stinzenplanten? Je kent ze wel, maar je weet waarschijnlijk niet dat ze samen een plantensoort vormen. Sneeuwklokjes, speenkruid, wilde hyacinten: allemaal stinzenplanten.

Stinzenplanten: groen erfgoed
 • erfgoed & monumentenzorg
Landelijk
BAK1

Welkom in de Ultradependent Public School van BAK, basis voor actuele kunst. Deze school bestaat niet uit klaslokalen, maar uit een tentoonstelling en een uitgebreid publieksprogramma.

In deze school leer je ‘ultra-afhankelijk’ samenwerken
 • beeldende kunst
Landelijk
Mysteryguests 1

Heb je er weleens bij stil gestaan hoe moeilijk een museumbezoek kan zijn als je een verstandelijke beperking hebt?

Iedereen naar het museum
 • beeldende kunst
Landelijk
Klokhuis

Of het nu gaat om oorlog, wetenschap of slavernij, Het Klokhuis maakt ieder canon-onderwerp inzichtelijk.

Klokhuis weet wel raad met de canon
 • geschiedenis en letteren
Landelijk
Podcast free

Bijna vijftig jaar waren de levens van Mina en Mevrouw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maartje Duin onderzoekt in haar podcast waarom hun band haar zo ongemakkelijk maakt...

Zeeuwse vrouwengeschiedenis
 • geschiedenis en letteren
Zeeland