S HV 20160227 9587

Aan de slag in de drukkerij

Stichting Erfgoed, Natuur en Landschap
Bijdrage
€ 5.000,00
Werkterrein
erfgoed & monumentenzorg

Ooit afgevraagd hoe boeken met de hand werden gedrukt? Bij het project Aan de slag in de drukkerij van Museum Joure duiken vrijwilligers in de wereld van de museumdrukkerij, zodat jij straks kunt meekijken aan de werkbanken.

In het gezellige Museum Joure, te midden van Friesland, neemt de drukkerij-afdeling je mee terug naar de periode tussen 1900 en 1960, toen boekdrukkerijen volop in bedrijf waren. Omdat de huidige groep vrijwilligers wat ouder is en het ambacht van drukken sinds de jaren '60 niet meer wordt onderwezen, ziet Stichting Erfgoed, Natuur en Landschap een kans. Ze willen een nieuwe groep vrijwilligers enthousiast maken voor dit bijzondere ambacht. Via sociale werkplekken proberen zij nieuwe vrijwilligers te vinden, enthousiast te maken en te onderwijzen, om zo de museumdrukkerij ook in de toekomst draaiende te houden.

Waarom ondersteunt het Cultuurfonds dit drukwerkinitiatief?

  • Het project is een bijdrage aan het behoud van het klassieke ambacht en de rijke geschiedenis van de museumdrukkerij.
  • Het project zorgt dat de ambacht op een toegankelijke manier wordt gepresenteerd door bevlogen vakmensen.
  • Er wordt een nieuw leven geblazen in de drukkerij door het betrekken van een nieuw publiek bij dit unieke culturele erfgoed.

Kunnen jouw erfgoedvrijwilligers wel wat ondersteuning gebruiken?

Met de erfgoedvrijwilligersregelingen kunnen erfgoedorganisaties een aanvraag indienen voor initiatieven die erfgoedvrijwilligers in hun werk ondersteunen. Deze regeling is voor erfgoedorganisaties, waarvan de vrijwilligers het kloppend hart vormen.