Cultuurfondsbeurzen

Wil jij volgend jaar verder studeren in het buitenland?

Het Cultuurfonds biedt beurzen aan voor studie en onderzoek in het buitenland. Met je HBO bachelor of WO master in het vooruitzicht kun je bij ons tussen 1 februari en 1 april 2022 een studiebeurs aanvragen. Dit geldt voor alle studies, van een afgeronde kunstacademie bachelor tot een master geneeskunde. 

Een Cultuurfondsbeurs van het Cultuurfonds kan je helpen om je volgende stap te zetten. Ieder jaar stellen we dankzij de gulle giften van vele schenkers rond de 250 beurzen beschikbaar voor bijna 3 miljoen euro voor talentvolle afgestudeerde academici (Master) en HBO’ers uit alle disciplines. 

Voor het aanvragen van een studiebeurs zijn een aantal documenten nodig als bijlagen voor het online aanvraagformulier. Het is aan te raden om daar op tijd aan te beginnen! In onze voorwaarden lees je of jij voor een van deze beurzen in aanmerking komt.

Studiebeurs

De Cultuurfondsbeurzen zijn er voor vervolgopleidingen, promotie of vervolgonderzoek in het buitenland. Daarnaast zijn er ook beurzen voor kortere muziekopleidingen, zoals workshops en masterclasses, en bijdragen voor de aanschaf van een muziekinstrument.

Wat zijn de gevolgen van Covid-19 voor mijn Cultuurfondsbeurs?

Heb jij in 2020 of 2021 een Cultuurfondsbeurs ontvangen maar laten de maatregelen rond Covid-19 het niet toe om in het buitenland te starten? Wij denken graag met je mee. Hieronder zijn de richtlijnen te vinden die wij hanteren waar nodig.

Richtlijnen voor huidige bursalen

Het volgen van onderwijs op afstand kan gevolgen hebben voor jouw Cultuurfondsbeurs. Het Cultuurfonds stimuleert kennisuitwisseling en hecht veel waarde aan de ervaring van wonen en studeren in het buitenland. Aan in Nederland gemaakte kosten draagt het Cultuurfonds dan ook niet bij. Dit betekent dat wij in Nederland gemaakte kosten voor huur en levensonderhoud niet vergoeden. 

Concreet hanteren wij de volgende richtlijnen:

•    Heb jij een Cultuurfondsbeurs toegekend gekregen bestemd voor huur en/of levensonderhoud en ga je van start met onderwijs op afstand vanuit Nederland? Neem dan contact met ons op. Deze toekenning is enkel bestemd voor in het buitenland gemaakte kosten. Wordt de verblijfsduur in het buitenland korter vanwege eventuele maatregelen, dan kan dit invloed hebben op de hoogte van jouw Cultuurfondsbeurs. Voor zowel studie als onderzoek kunnen wij enkel uitbetalen bij een minimaal verblijf in het buitenland van drie maanden.

•    Heb jij een Cultuurfondsbeurs toegekend gekregen bestemd voor collegegeld, huur en/of levensonderhoud en wil jij jouw studieplannen wegens de geldende Covid-19 maatregelen uitstellen? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag mee over de mogelijkheden om jouw beurs langer te reserveren indien nodig.

Beurs aanvragen

Wil jij de volgende stap zetten naar een toekomst als bijvoorbeeld wiskundige, politicoloog of econoom? Of als beeldend kunstenaar, theatermaker, danser of muzikant? Elk jaar kun je vanaf 1 februari tot en met 1 april middernacht een Cultuurfondsbeurs aanvragen. 

Bij een aanvraag voor een Cultuurfondsbeurs moet je een begroting en dekkingsplan meesturen.

Voor een Muziek Cultuurfondsbeurs moet je ook een formulier met geluidsfragmenten meesturen. Je kunt het formulier hier downloaden, invullen en opslaan op je computer. In Scherm 11 van deze aanvraag kan je het formulier weer uploaden.

Voor beurzen op het gebied van beeldende kunst, dans, theater en film moet je beeld- en/of geluidsdocumentatie opsturen. Doe dat altijd in een PDF-bestand met URL-verwijzingen en een heldere beschrijving van de documentatie en niet via WeTransfer.

Beurzen voor musici
Musici kunnen het hele jaar door een beurs aanvragen voor een korte studie van maximaal drie maanden.

Info voor docenten en studiebegeleiders

Voor docenten en studiebegeleiders hebben we op een aparte pagina nuttige informatie op een rij gezet.