Cultuurfondsbeurzen

Wil jij volgend jaar verder studeren in het buitenland?

Met het einde van je studie in zicht, sta je als student voor de vraag: wat nu? Misschien wil je graag die extra master doen, of dat aanvullende onderzoek. En dan het liefst in het buitenland. Dat kan!

Een Cultuurfondsbeurs van het Cultuurfonds kan je helpen om je volgende stap te zetten. Ieder jaar stellen we dankzij de gulle giften van vele schenkers rond de 250 beurzen beschikbaar voor bijna 3 miljoen euro voor talentvolle afgestudeerde academici (Master) en HBO’ers uit alle disciplines. 

Voor het aanvragen van een studiebeurs zijn een aantal documenten nodig als bijlagen voor het online aanvraagformulier. Het is aan te raden om daar op tijd aan te beginnen! In onze voorwaarden lees je of jij voor een van deze beurzen in aanmerking komt.

Studiebeurs

De Cultuurfondsbeurzen zijn er voor vervolgopleidingen, promotie of vervolgonderzoek in het buitenland. Daarnaast zijn er ook beurzen voor kortere muziekopleidingen, zoals workshops en masterclasses, en bijdragen voor de aanschaf van een muziekinstrument.

Wat zijn de gevolgen van Covid-19 voor mijn Cultuurfondsbeurs?

Het Cultuurfonds biedt beurzen aan voor studie en onderzoek in het buitenland. De afgelopen maanden hebben wij van onze bursalen prachtige plannen ontvangen voor academisch jaar 2020-2021. De maatregelen rond Covid-19 zorgen er helaas voor dat veel bursalen deze plannen moeten aanpassen. Uitstel van studie en het volgen van onderwijs op afstand zijn hierbij veel gehoorde scenario’s.

Het volgen van onderwijs op afstand kan gevolgen hebben voor jouw Cultuurfondsbeurs. Het Cultuurfonds acht niet enkel kennisuitwisseling van belang, maar hecht ook waarde aan de ervaring van wonen en studeren in het buitenland. Aan in Nederland gemaakte kosten draagt het Cultuurfonds dan ook niet bij. Dit betekent dat wij in Nederland gemaakte kosten voor huur en levensonderhoud niet vergoeden. Concreet hanteren wij het volgende richtlijnen:

  • Heb jij een Cultuurfondsbeurs toegekend gekregen bestemd voor huur en/of levensonderhoud en ga je van start met onderwijs op afstand? Neem dan contact met ons op. Deze toekenning is enkel bestemd voor in het buitenland gemaakte kosten. Wordt de verblijfsduur in het buitenland korter vanwege eventuele maatregelen, dan kan dit invloed hebben op de hoogte van jouw Cultuurfondsbeurs. Voor zowel studie als onderzoek kunnen wij enkel uitbetalen bij een minimaal verblijf in het buitenland van drie maanden.
  • Heb jij een Cultuurfondsbeurs toegekend gekregen bestemd voor collegegeld, huur en/of levensonderhoud en wil jij jouw studieplannen wegens de geldende Covid-19 maatregelen uitstellen? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag mee over de mogelijkheden om jouw beurs langer te reserveren indien nodig.

Beurs aanvragen

Wil jij de volgende stap zetten naar een toekomst als bijvoorbeeld wiskundige, politicoloog of econoom? Of als beeldend kunstenaar, theatermaker, danser of muzikant? Elk jaar kun je vanaf 1 februari tot en met 1 april middernacht een Cultuurfondsbeurs aanvragen. 

Bij een aanvraag voor een Cultuurfondsbeurs moet je een begroting en dekkingsplan meesturen.

Voor een Muziek Cultuurfondsbeurs moet je ook een formulier met geluidsfragmenten meesturen. Je kunt het formulier hier downloaden, invullen en opslaan op je computer. In Scherm 11 van deze aanvraag kan je het formulier weer uploaden.

Voor beurzen op het gebied van beeldende kunst, dans, theater en film moet je beeld- en/of geluidsdocumentatie opsturen. Doe dat altijd in een PDF-bestand met URL-verwijzingen en een heldere beschrijving van de documentatie en niet via WeTransfer.

Beurzen voor musici
Musici kunnen het hele jaar door een beurs aanvragen voor een korte studie van maximaal drie maanden.

Info voor docenten en studiebegeleiders

Voor docenten en studiebegeleiders hebben we op een aparte pagina nuttige informatie op een rij gezet.