Cultuurfondsbeurzen

Wil jij volgend jaar verder studeren in het buitenland?

Het Cultuurfonds biedt beurzen aan voor studie en onderzoek in het buitenland. Met je HBO bachelor of WO master in het vooruitzicht kun je bij ons een studiebeurs aanvragen. Dit geldt voor alle studies, van een afgeronde kunstacademie bachelor tot een master geneeskunde.

Een Cultuurfondsbeurs van het Cultuurfonds kan je helpen om je volgende stap te zetten. Ieder jaar stellen we dankzij de gulle giften van vele schenkers rond de 250 beurzen beschikbaar voor bijna 3 miljoen euro voor talentvolle afgestudeerde academici (Master) en HBO’ers uit alle disciplines.  

Beurs aanvragen

Als afgestudeerde HBO bachelor of WO Master kun je vanaf 1 februari tot en met 1 april middernacht een Cultuurfondsbeurs aanvragen voor een vervolgstudie in het buitenland. Alle studies zijn welkom, van kunstopleiding tot wetenschappelijk onderzoek.

Bij een aanvraag voor een Cultuurfondsbeurs moet je een begroting en dekkingsplan meesturen.

Voor een Muziek Cultuurfondsbeurs moet je ook een formulier met geluidsfragmenten meesturen. Je kunt het formulier hier downloaden, invullen en opslaan op je computer. In Scherm 11 van deze aanvraag kan je het formulier weer uploaden.

Voor beurzen op het gebied van beeldende kunst, dans, theater en film moet je beeld- en/of geluidsdocumentatie opsturen. Doe dat altijd in een PDF-bestand met URL-verwijzingen en een heldere beschrijving van de documentatie en niet via WeTransfer.

Beurzen voor musici
Musici kunnen het hele jaar door een beurs aanvragen voor een korte studie van maximaal drie maanden. Deze aanvragen worden behandeld door de Adviescommissie Muziek. Houd daarom rekening met de deadlines van deze commissie.

Meer dan 200 studiebeurzen uitgedeeld in 2022

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in 2022 dankzij giften van particulieren meer dan 200 beurzen kunnen verstrekken aan talentvolle studenten die daardoor verder kunnen studeren of onderzoek gaan doen in het buitenland. Het gaat om een bedrag van bijna 2,3 miljoen euro. Dankzij giften van instellers van een fonds op naam bij het Cultuurfonds krijgen deze getalenteerde jongeren de kans hun ambities een stap verder te brengen.

Lees verder!

Voorwaarden aanvraag

Voor het aanvragen van een studiebeurs zijn een aantal documenten nodig als bijlagen voor het online aanvraagformulier. Het is aan te raden om daar op tijd aan te beginnen! In onze voorwaarden lees je of jij voor een van deze beurzen in aanmerking komt.

Bursaal ontmoet fondsinstellers

Cultuurfondsbursaal ontmoet fondsinstellers die het mogelijk maakten voor hem om zijn studie in het buitenland te vervolgen!

Daan de Leeuw kreeg in 2020 een Cultuurfondsbeurs uit het Jadefonds, een Fonds op naam van het Cultuurfonds. Hij deed onderzoek naar de verplaatsingen van Nederlandse Joodse slavenarbeiders door de Duitse concentratiekampen, hun sociale structuur en hun overlevingsstrategieën tijdens de Holocaust.

Lees verder! 

Aanvraag doen?

Alles gecheckt?

Vraag hier tussen 1 februari en 1 april online een beurs aan!

Studiedromen en gouden tips

 

Studiebeurs

De Cultuurfondsbeurzen zijn er voor vervolgopleidingen, promotie of vervolgonderzoek in het buitenland. Daarnaast zijn er ook beurzen voor kortere muziekopleidingen, zoals workshops en masterclasses, en bijdragen voor de aanschaf van een muziekinstrument. Lees hier meer daarover!

Info voor docenten en studiebegeleiders

Voor docenten en studiebegeleiders hebben we op een aparte pagina nuttige informatie op een rij gezet.

Veelgestelde vragen

Is er nog iets onduidelijk? Of heb je nog een vraag? Bekijk hier de veelgestelde vragen of neem contact met ons op!