Originele tekst door Annemique de Kroon fotografie Lars van den Brink
Bewerkt voor website

Jeanne Helgers geeft als schenker al vele jaren een vast bedrag aan het Cultuurfonds. Bestemd voor beeldende kunst. Dit jaar ging een deel van haar bijdrage naar de zevende editie van Enchanted Gardens. Initiatiefnemer van dit lichtkunstfestival in de tuinen van Kasteel Arcen is Rob Rambags, manager bij Kasteel Arcen. Jeanne en Rob ontmoeten elkaar in de kasteeltuinen en spreken over hun gemeenschappelijke passies en het belang van schenkers en donateurs.

Een lichtpuntje

Jeanne is bekend met de kasteeltuinen van Arcen maar het lichtfestival heeft ze er nog nooit bezocht. Dit jaar staat Enchanted Gardens zeker in haar agenda! Tijdens het lichtfestival bezoeken jaarlijks meer dan 20.000 mensen de kasteeltuinen om betoverd te worden door de lichtkunst. Als bezoekers via de brug over de slotgracht het plein voor het kasteel betreden komen ze in een wereld vol betovering. Maar volgens Rob willen ze van de kasteeltuinen absoluut geen pretpark maken. Het draait voor hen niet om commercie. Het is voor de kasteeltuinen het laatste evenement van het tuinseizoen en alle mensen die er werken geven voor dit festival nog even extra gas. Iedereen krijgt er energie van. Zowel de werknemers als de bezoekers maken iets bijzonders mee. Blije gasten maken een blij team.


Rob

"We willen geen file in de natuur."

Rob Rambags · initiatiefnemer Enchanted Gardens

Limburgs tintje

Mede dankzij de steun van het Cultuurfonds komt het lichtfestival tot stand en kunnen ze het een beetje een Limburgs karakter geven. Het festival werkt met makers en kunstenaars met Limburgse roots en de kasteeltuinen vallen ook onder de stichting Limburgs Landschap. Jeanne vind het belangrijk om bij te dragen aan Limburgse cultuurprojecten. Ze is daarom erg blij dat het festival bewust de rest van Limburg bij het project betrekt. Ze woont zelf al heel lang in Limburg en is zelf ook lid van het Limburgs Landschap. De stichting houd zich bezig met natuur, historie en cultuur.

Betrokkenheid

Jeanne vind het als schenker fijn dat ze telkens meer betrokken wordt bij het fonds. Daardoor gaat het voor haar meer leven en voelt ze zich meer betrokken. Dat maakt het voor haar extra leuk om te geven. In de kasteeltuinen neemt Rob haar ook mee om een eerste blik te tonen op de opstelling voor het aankomende festival. Samen kijken ze naar een onderdeel dat iets weg heeft van mistwolken. Aan dit onderdeel wordt nog de muziek van de Limburgse componist Egbert Derix toegevoegd en een geurervaring die het samen een bijzondere belevenis maken.

Jeanne

"Cultuur en natuur geven me rust, blijdschap en verwondering"

Jeanne Helgers · schenker van het Cultuurfonds

Een leven gewijd aan cultuur en natuur

Jeanne is dol op cultuur en natuur. Ze heeft de liefde voor natuur vanuit huis meegekregen, de liefde voor cultuur is bij haar ontstaan op de middelbare school, waar ze regelmatig op excursie ging naar een museum of de schouwburg. Nu op de leeftijd waar ze weinig meer hoeft, maar veel kan en mag doen, bezoekt de nog steeds regelmatig de schouwburg, maar wandelt ze ook graag in de natuur, leest een boek of luistert ze naar muziek. Vanwege het ruime werkveld heeft zij gekozen om het Cultuurfonds te steunen.

Ben jij dol op cultuur en/of natuur?

En wil jij bijdragen aan de 3.500 projecten die het Cultuurfonds jaarlijks ondersteunt? Dat kan! Je kunt op verschillende manieren geven. Benieuwd?