Het stipendium is bedoeld voor in Nederland gevestigde modevormgevers die al zeker vijftien collecties hebben gemaakt. Voor deze groep zeer gevorderde mode vormgevers bestaan in Nederland maar weinig stimuleringsregelingen. Dankzij het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt de ontwerper in staat gesteld een volgende stap in zijn of haar carrière te zetten.

Dutch Fashion Foundation is door het Cultuurfonds als partner gevraagd bij te dragen aan de ontwikkeling van het Mode Stipendium.

Cultuurfonds Mode Stipendium 2023: Mohamed Benchellal

Mohamed Benchellal ontving het Mode Stipendium op 29 november 2023 in het Rijksmuseum Amsterdam. Hij ontvangt €50.000 voor zijn creatieve meesterschap.

Als kind groeide hij op in het naaiatelier van zijn grootouders, waar zijn liefde voor textiel ontstond. Sinds 2016 is Benchellal een opvallende naam in de modewereld met zijn tijdloze, duurzaam vervaardigde kleding. Volgens de jury belichaamt Benchellal de toekomst van de mode. Zijn tijdloze silhouetten zijn duurzaam vervaardigd, en ze noemen hem 'technisch streng voor zichzelf, maar genereus naar die vrouw die hij sublimeert'. Vrouwen die zijn kleding dragen, zouden een krachtige plek in de wereld innemen.

Uitreiking Cultuurfonds Mode Stipendium 2023

Winnaars

Dit zijn de winnaars van de afgelopen jaren

Bijdragen?

Dol op mode en wil jij bijdragen? Kijk hier voor de mogelijkheden!