Mode Stipendium

Het Cultuurfonds Mode Stipendium voor buitengewoon getalenteerde en gevorderde Nederlandse modevormgevers werd in 2011 bij het Cultuurfonds ingesteld door een gulle schenker en bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000,- en een wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten. Het stipendium is bedoeld voor Nederlandse modeontwerpers die uitmunten in artistieke kwaliteit, om zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen. Het Mode Stipendium is de grootste prijs die een mode-vormgever in Nederland kan ontvangen. 

Over het Mode Stipendium

Het stipendium is bedoeld voor in Nederland gevestigde modevormgevers die al zeker vijftien collecties hebben gemaakt. Voor deze groep zeer gevorderde mode vormgevers bestaan in Nederland maar weinig stimuleringsregelingen. Dankzij het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt de ontwerper in staat gesteld een volgende stap in zijn of haar carrière te zetten.

Dutch Fashion Foundation is door het Prins Bernhard Cultuurfonds als partner gevraagd bij te dragen aan de ontwikkeling van het Cultuurfonds Mode Stipendium.

Uitreiking Cultuurfonds Mode Stipendium 2022

Op woensdag 22 juni aanstaande presenteerden het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Dutch Fashion Foundation de 11e uitreiking van het Cultuurfonds Mode Stipendium, de grootste modeprijs van Nederland. Tijdens een feestelijke viering in de Hermitage Amsterdam werd de nieuwe ontvanger bekendgemaakt en geëerd, en de genodigden werden meegenomen in het universum van de ontvanger. 

Kijk de livestream terug!

Winnaar 2022

Het modelabel MAISON the FAUX van ontwerpers Joris Suk en Tessa de Boer is de ontvanger van de 11de editie van het Cultuurfonds Mode Stipendium. Het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt georganiseerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Dutch Fashion Foundation en bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000 euro, beschikbaar gesteld door een anonieme mecenas, en een wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten.

Winnaar 2021

Op 15 juni 2021 heeft de Nederlands-Deense modeontwerper Claes Iversen het 10e Cultuurfonds Mode Stipendium ontvangen in het Felix Meritis in Amsterdam.  Voor Iversen is de erkenning onbetaalbaar. "Een enorme schouderklop voor mijn werk. Ik ben heel blij en dankbaar om als 10e ontvanger deze award in ontvangst te mogen nemen. Het is een mooie, maar ook zware branche om je als zelfstandige in staande te houden, deze prijs creëert ruimte. Ik ga het zorgvuldig besteden om mij verder te ontwikkelen."  

Winnaar 2019

In 2019 was Erik Frenken de ontvanger van het Mode Stipendium. "Voor het talent, het lef, het keer op keer doorpakken, en geloof dat deze persoon het verdient een internationale fashioncarrière verder op te bouwen." De commissie van het Cultuurfonds Mode Stipendium roemt het doorzettingsvermogen en de langetermijnvisie van de negende ontvanger. Voordat hij zijn eigen label had was Erik Frenken creative director van Avelon, heeft hij bij Victor & Rolf en bij Alberta Ferretti gewerkt en won hij de "Central Saint Martins/Lancôme Innovation Award". 

Winnaar 2018

Modeontwerper Bas Kosters kreeg op vrijdag 13 april het Cultuurfonds Mode Stipendium uitgereikt in het Stedelijk Museum Amsterdam. Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, deelde het juryrapport: “In tijden waarin we diversiteit willen omarmen koestert de commissie juist de Nederlandse diversiteit, en deze ontvanger is de verpersoonlijking hiervan. Bas Kosters is met recht een vaandeldrager voor de Nederlandse modevormgeving.”


Winnaar 2017

Op 6 februari 2017 ontving modevormgever Ronald van der Kemp het Cultuurfonds Mode Stipendium. Ronald van der Kemp toonde tijdens de uitreiking in de Bijenkorf in Amsterdam een selectie van zijn vijfde wardrobe en werd geroemd om zijn 25 jaar ervaring in de internationale high fashion industrie. Het juryrapport omschrijft Van der Kemp als een ontwerper met liefde voor het vakmanschap en iemand die zijn opgedane kennis al jaren met grote generositeit terug laat vloeien in het Nederlandse modelandschap.

Winnaar 2016

Op dinsdag 24 mei 2016 ontving designer Iris van Herpen het zesde Cultuurfonds Mode Stipendium. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Andaz Amsterdam Prinsengracht werd de ontwerper geëerd om haar grensoverschrijdend denken en de innovatieve ontwikkeling van haar werk. Zij durft het om ook in deze tijden van een steeds verder terugtrekkende overheid een geheel eigen pad te bewandelen, met creaties die soms ons voorstellingsvermogen te boven gaan.

Winnaar 2015

Het vijfde Cultuurfonds Mode Stipendium ging naar Youasme Measyou. Het uniseks knitwearlabel is in 2010 opgericht door ontwerper Mark Vorstenbos en conceptueel kunstenaar Twan Janssen. Vorstenbos heeft ruim twintig jaar ervaring als designer/creative director voor uiteenlopende modebedrijven, onder andere Lawrence Steele, Malo cashmere en BP studio. Janssen schildert, maakt films en installaties. Beiden studeerden aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem.

Winnaar 2013

In 2013 mogen de zusjes Spijkers & Spijkers het Mode Stipendium in ontvangst nemen. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse Dutch Fashion Awards in de Grote Kerk in Den Haag. 

Winnaar 2014

Jan Taminiau wint de vierde editie van het Cultuurfonds Modestipendium. JANTAMINIAU is een van de bekendste modelabels uit Nederland en een van de laatste echte Couture huizen in ons land. Hij heeft nooit het experiment geschuwd en heeft daar ook met volharding en in al zijn gelaagdheid door de jaren heen een eigen idioom mee weten te creëren. Daarnaast heeft deze modevormgever zich ook met een diepe drift als ondernemer weten te manifesteren op internationale modepodia. 

Winnaar 2012

Modevormgever Francisco van Benthum ontving het Cultuurfonds Mode Stipendium 2012 uit handen van Ilja Visser. Ilja Visser zet met het mooie bedrag een beslissende stap in de ontwikkeling van zijn label. De financiële ondersteuning besteedt hij aan het versterken van de basis van zijn bedrijf, zodat hij zichzelf meer toe kan leggen op de verdere ontwikkeling van zijn creatieve visie.

Winnaar 2011

Als eerste modeontwerper heeft Ilja Visser in 2011 het Cultuurfonds Mode Stipendium ontvangen om haar de gelegenheid te geven zich eenmalig op artistieke verdieping te richten.

Bijdragen?

Dol op mode en wil jij bijdragen? Kijk hier voor de mogelijkheden!

Aanvragen!

Ben jij cultuurmaker/werk je voor een cultuurinstelling en heb jij een tof modeproject? Bekijk de voorwaarden en doe een aanvraag en misschien ontvang jij wel een financiële bijdrage voor jouw project!