Cultuurfonds Mode Stipendium

Dankzij een gift van een anonieme mecenas wordt jaarlijks het Cultuurfonds Mode Stipendium van € 50.000 uitgereikt. Het stipendium is bedoeld voor getalenteerde, Nederlandse modeontwerpers die uitmunten in artistieke kwaliteit, om zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen. Aan het Cultuurfonds Mode Stipendium is ook een onderscheidingsteken verbonden: een ketting ontworpen door Atelier Ted Noten die van ontvanger op ontvanger wordt doorgegeven.

Criteria

Het stipendium is bedoeld voor in Nederland gevestigde modevormgevers die al zeker vijftien collecties hebben gemaakt.  Voor deze groep zeer gevorderde mode vormgevers bestaan in Nederland maar weinig stimuleringsregelingen. Dankzij het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt de ontwerper in staat gesteld een volgende stap in zijn of haar carrière te zetten.

Dutch Fashion Foundation is door het Prins Bernhard Cultuurfonds als partner gevraagd bij te dragen aan de ontwikkeling van het Cultuurfonds Mode Stipendium.

Winnaar 2019

De nieuwe vaandeldrager van Dutch Fashion is Erik Frenken."Voor het talent, het lef, het keer op keer doorpakken, en geloof dat deze persoon het verdient een internationale fashioncarrière verder op te bouwen." De commissie van het Cultuurfonds Mode Stipendium roemt het doorzettingsvermogen en de langetermijnvisie van de negende ontvanger. 

Bekijk hieronder de aftermovie van de uitreiking op 3 april in Newwerktheater in Amsterdam:


Winnaar 2018

Modeontwerper Bas Kosters kreeg op vrijdag 13 april het Cultuurfonds Mode Stipendium uitgereikt in het Stedelijk Museum Amsterdam. "Het Cultuurfonds Mode Stipendium staat symbool voor een nieuwe en belangrijke stap in mijn carrière", aldus Bas Kosters. Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, deelde het juryrapport van de gelauwerde Kosters: “In tijden waarin we diversiteit willen omarmen koestert de commissie juist de Nederlandse diversiteit, en deze ontvanger is de verpersoonlijking hiervan.Bas Kosters is met recht een vaandeldrager voor de Nederlandse modevormgeving.”

HOPE by Bas Kosters
De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke ceremonie in het Stedelijk Museum Amsterdam, waarbij Bas Kosters tevens een performance gaf met nieuw werk. Kosters maakte van de gelegenheid gebruik om nieuw werk te showen waarbij het thema "HOPE" centraal staat. Kosters over zijn nieuwe werk: 'HOPE staat voor het koesteren van dromen, en dat ze uit kunnen komen, aan licht zien aan het eind van een tunnel, of het willen zien. HOPE staat voor een frisse start, de wedergeboorte, de sunny side up'.

Wat heeft het Mode Stipendium 2018 voor Bas Kosters betekent?

Oud-winnaars

Eerdere ontvangers zijn Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013), Jan Taminiau (2014), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016) en Ronald van der Kemp (2017).

Ronald van der Kemp (2017)

Iris van Herpen (2016)

Youasme Measyou (2015)

Jan Taminiau (2014)
De vierde editie van het Mode Stipendium ging naar Jan Taminiau.

Truus en Riet Spijkers (2013)
In navolging van Francisco van Benthum, die van het prijzengeld een winkel in Amsterdam opende, zijn het in 2013 de zusjes Spijkers & Spijkers die de prijs in ontvangst mogen nemen.

Francisco van Benthum (2012)
Modevormgever Francisco van Benthum ontving het Cultuurfonds Mode Stipendium 2012 uit handen van Ilja Visser.

Ilja Visser (2011)
Als eerste modeontwerper heeft Ilja Visser in 2011 het Cultuurfonds Mode Stipendium ontvangen om haar de gelegenheid te geven zich eenmalig op artistieke verdieping te richten.