ILFU

Avontuurlijk literatuurfestival voor alle lezers

festival ILFU International Literature Festival Utrecht
Aangevraagd door
Stichting Het Literatuurhuis
Bijdrage
€ 25.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren
Bereik
25.000 bezoekers

Dat literatuur zoveel meer is dan het papieren boek bewijst het Internationaal Literatuurfestival Utrecht. Poetry slam, Netflix-series gebaseerd op boeken, podcast en spoken word gaan hier hand in hand met literaire cursussen, leesclubs en boekenmarkten.

Het festival is een samenvoeging van het festival Literaire Meesters, het NK Poetry Slam en de Nacht van de Poëzie. Twee weken lang worden literatuur en poëzie gevierd. Alle genres komen aan bod: romans, kinderboeken, poëzie, young adult, spoken word, non-fictie, songteksten en scenario’s. Van over de hele wereld komen bekende schrijvers naar Utrecht om met elkaar en met lezers in gesprek te gaan.

Opening ILFU 2022 met een boekenzee van 10.000 lichtgevende boeken

Nacht van de poëzie

Het festival wordt ieder jaar afgesloten met de legendarische Nacht van de poëzie. Hier luistert het publiek tot diep in de nacht naar dichters die poëzie voordragen. Bekende namen en aanstormend talent worden afgewisseld door muzikale en theatrale intermezzo’s. Sinds de oprichting van de Nacht van de poëzie komen er ieder jaar zo’n tweeduizend mensen naar gedichten luisteren. Het is daarmee het best bezochte podiumevenement van de Nederlandse letteren.

Waarom steunt het Cultuurfonds het ILFU?

Het Internationaal Literatuurfestival Utrecht toont naast de relevantie van literatuur voor de huidige maatschappij het plezier dat je daaraan kunt beleven. Het festival bereikt een groot en breed publiek, dat naast lezers van alle leeftijden bestaat uit maatschappelijk betrokkenen en muziek-, film- en theaterliefhebbers.

  • Het ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland.
  • Uitzonderlijk is dat het festival de breedte van de literaire cultuur toont en alle literaire genres aan bod laat komen.
  • ILFU zet stevig in op publieksparticipatie en programmeert niet alleen in theaters, maar ook op onverwachte plekken.
  • Uit de hybride programmering tijdens de coronacrisis is een nieuw online platform voor fictie ontstaan met als doel de wereld beter begrijpen met behulp van literatuur. Het hele jaar worden hier nieuwe verhalen gepubliceerd.

De aftermovie van de 39e Nacht van de poëzie, afsluiter van ILFU 2022

Boekenwurmen, leesmonsters en poëzieverslaafden opgelet

Ben jij het met ons eens dat literatuur een podium verdient? Steun ons in onze missie om literatuur voor iedereen toegankelijk te maken.