552 A3290 1 1920x1280

BROEI - werk in uitvoering

BROEI
Aangevraagd door
Stichting Romte
Bijdrage
€ 12.000,00
Werkterrein
theater, dans en film

BROEI, dé broedplaats voor jonge makers in Fryslân van 12 tot 22 jaar, waar eigenzinnige ideeën tot leven komen op het podium. Van sprankelende voorstellingen tot meeslepende films, van betoverende concerten tot hilarische stand-upcomedy. Hier ontdek je de unieke creaties van jonge Friezen, die hun visie werkelijkheid maken.

Wanneer begon het te ‘BROEI’-en?

In 2021 begon het avontuur van BROEI met een simpel idee: een oproep aan Friese jongeren om hun creatieve plannen te delen. Uit die oproep kwamen maar liefst 26 plannen. Daaruit ontstonden 12 boeiende producties. Bijna allemaal schitterden ze op het podium tijdens Friese cultuurfestival Arcadia 2022. Deze doorbraak liet zien waar het echt om draait: jonge Fries talent dat barst van de artistieke energie en die een podium verdienen.

De unieke stem van jeugdcultuur op het platteland

Te midden van stedelijke culturen heeft Friesland zijn eigen verhalen te vertellen. Die verhalen worden aangedreven door een informele, provinciale jeugdcultuur die net zo krachtig en betekenisvol is als de die uit grootstedelijke gebieden. BROEI koestert en ondersteunt deze authentieke stem. Het programma richt zich op eigentijdse en urgente kunstuitingen van jongeren op het platteland, die absoluut gehoord moeten worden.

Podiumkansen

BROEI is een traject dat jonge Friese cultuurmakers begeleidt naar het podium waar ze thuishoren. Geselecteerde jongeren krijgen coaching, workshops en zelfs een 'trainingsweekend' om hen voor te bereiden op hun podiumoptredens. Aan het einde van dit traject krijgen ze de kans om op te treden op de jongerenpodia van twee belangrijke Friese cultuurfestivals: Simmerdeis en Arcadia 2025.

Samenwerking

BROEI is een gezamenlijke inspanning waarbij verschillende partijen samenwerken om de dromen van jonge Friese cultuurmakers te realiseren. Kernpartners zoals Arcadia/LF2028, Iepen DoEk, Jonge Harten Festival, Keunstwurk, Meeuw Jonge Theatermakers, Muziek- en theaterfestival Simmerdeis Drachten en Tryater vormen de ruggengraat van dit initiatief. Daarnaast wordt er samengewerkt met een breed netwerk van instellingen en professionals voor scouting, selectie, workshops, coaching en productiebegeleiding.

Header Lucas Kemper BROE Ibar Afsluiting Tryater LR 108 1

Waarom steunt het Cultuurfonds Fryslân BROEI?

  • Het project stimuleert en verrijkt kunst en cultuur in Fryslân.
  • Het project biedt jong talent letterlijk een podium.
  • Door te investeren in jongeren draagt het project ook bij aan het kunst- en cultuurlandschap van Fryslân in de toekomst.

Heb jij een uniek Fries cultuurproject?

Wie weet komt jouw project in aanmerking voor een bijdrage! Kijk op de pagina van Friesland.