Theaterkerk Nes Header

De laatste dagen van de Dorpsgek

De laatste dagen van de dorpsgek
Aangevraagd door
Stichting Theaterkerk Nes
Bijdrage
€ 12.246,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Noordoost Friesland staat vaak bekend als het land van outsiders; mensen met een excentriek en eigenzinnig karakter. Om deze buitenstaanders te eren, is Theaterkerk Nes bezig met de voorbereiding van een gloednieuw jaarlijks terugkerend festival, genaamd Het Outsider Festival. Als voorloper hierop begint in het voorjaar van 2024 de tentoonstelling De Laatste Dagen van de Dorpsgek dat focust op de geestelijke gezondheid op het Friese Platteland.

Familieleden van een ‘dorpsgek’*

In deze tentoonstelling wilt Theaterkerk Nes bezoekers op een prikkelende en soms confronterende manier laten kennismaken met de geestelijke (on)gezondheid op het platteland. Ze maken gebruik van verschillende objecten om de thema's tot leven te brengen. Denk aan een oude dwangstoel, een rouwkostuum en zelfs een oude afscheidsbrief van een boer. Daarnaast laten ze geluidsfragmenten horen van bewoners uit het Psychiatrisch Ziekenhuis Franeker en van familieleden van een 'dorpsgek'. Er zal een audiotour beschikbaar zijn en ze zullen filmfragmenten uit het Fries Film Archief tonen.

Lezingen en theatrale vertellingen

Naast de expositie wordt een breed scala aan activiteiten georganiseerd. Onder andere symposium met psychologen en psychiaters, lezingen en een theatrale vertelling staan op het programma. In maart 2024 komt ook het gelijknamige boek, geschreven door Anne-Goaitske Breteler, in de boekhandels.

Anne Goaitske Breteler

Mentale ongezondheid is binnen alle facetten van het platteland te vinden. Het risico op psychische problemen is daarbij het grootst bij veeboeren. Denk bijvoorbeeld aan de continu veranderende regelgeving. Dat heeft veel impact op boeren.

Anne-Goaitske Breteler · Cultureel antropoloog

*Dorpsgek is een denigrerende naam voor een persoon in een dorp die als excentriek of zonderling wordt beschouwd. De dorpsgek schikt zich niet naar de lokale gedragsnormen en vertoont daardoor sterk afwijkend gedrag.

Waarom ondersteunt Cultuurfonds Fryslân De Laatste Dagen van de Dorpsgek?

  • Dit project maakt moeilijke onderwerpen bespreekbaar
  • Het project heeft een uniek onderwerp. Er is nog niet veel tentoongesteld over de geestelijke gezondheid van het Friese platteland
  • De samenwerkingen met psychologen, het Fries Film Archief en het Psychiatrisch Ziekenhuis Franeker belichten de verschillende kanten en kennis van dit onderwerp

Bezig met een cultuurproject in Friesland?

Bekijk de mogelijkheden!

Dit project kreeg een toekenning uit: