423237467 432197645799040 5077986955183167075 n

Poëziepad

educatieproject Poëziepad door en voor kinderen: langs de lange Lindelaan op landgoed Beverweerd
Aangevraagd door
Stichting De Brede Kijk
Bijdrage
€ 2.500,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Wandelend over de Lindelaan van Landgoed Beverweerd kom je binnenkort onverwachts gedichten tegen. Deze gedichten onthullen verhalen over de rijke geschiedenis van het gebied, waaronder die van een kunstvervalser, een Franse piloot uit de Tweede Wereldoorlog, en de natuur rondom het landgoed — van de kikkers in de sloot tot de koeien langs het pad.

Een brede kijk op de omgeving

De Langbroekerwetering, die stroomt van Overlangbroek naar Odijk, markeert de grens tussen de Heuvelrug en de Kromme Rijnstreek. Aan deze waterweg ligt de Langbroekerdijk, waar het hart van het project 1 kilometer dijk van Stichting de Brede Kijk zich bevindt. Dit project richt zich op één specifieke kilometer van deze weg: van de brug bij kasteel Sterkenburg tot aan de brug bij de ingang naar Landgoed Beverweerd.

Het leven langs de dijk tot leven gebracht

Het project 1 kilometer dijk brengt de verhalen van de dijk en zijn bewoners tot leven door middel van diverse multimediale initiatieven. Met wandelingen, een documentaireserie, een interactieve website en podcasts deelt 1 kilometer dijk de verhalen van karakteristieke boeren, adel, landgoedeigenaren en de lokale bevolking. Ze bieden inzichten in economie, geschiedenis, religie, het ontstaan van het landschap, archeologische vondsten, landschapsbeheer, landbouw, waterbeheer en natuurontwikkeling. Ondanks deze rijke verzameling verhalen was er tot voor kort weinig aandacht voor de kinderen in de buurt die dagelijks over de dijk naar school, naar vrienden of naar huis fietsen of lopen.

Aflevering 1 van de documentairereeks van 1 kilometer dijk

Door en voor kinderen

Om kinderen bij het project te betrekken kunnen ze gedichten insturen voor een dicht-wedstrijd gekoppeld aan de KinderPoëzie week van 2024. Schoolkinderen uit Driebergen en Werkhoven ontvingen inspiratiepakketten vol verhalen en foto's over het landgoed, het kasteel en de omringende natuur. Uiteindelijk worden twaalf gedichten door een deskundige jury uitgekozen. Deze gedichten krijgen voor minimaal vijf jaar een vaste plaats langs de route en zijn voor bezoekers, wandelaars en fietsers zowel te lezen op borden als te beluisteren via een QR-code en een app.

Children write

Waarom steunt het Cultuurfonds Utrecht het poëziepad?

  • Het project stimuleert kinderen op creatieve wijze om meer bewust te worden van hun omgeving en leert hen over de natuur en geschiedenis.
  • Het poëziepad is een cruciaal onderdeel van het uitgebreide crossmediale project 1 kilometer dijk. Dit project omvat een documentairereeks in samenwerking met RTV Utrecht, een verhalen- en fotobundel, een interactieve website met podcast, een kunstproject, en een expositie. Samen vertellen deze elementen de verhalen van de omgeving, verteld door bewoners, onderzoekers, en historici.

Ook bezig met een project dat educatie, natuur en cultuur samenbrengt?

Wie weet maakt jouw project kans op een bijdrage!

Dit project kreeg een toekenning uit: