De meern1 1454099265

De opkomst van de Romeinse schepen in Utrecht

educatieproject Romeinse Schepen Utrecht
Aangevraagd door
Stichting Romeinse Schepen Utrecht
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

In 1997 werd in een uithoek van een van de eerste wijken van Leidsche Rijn op één dag de hele infrastructuur van de Romeinse grens (limes) gevonden. De grensweg, de rivier en hét kroonjuweel van Museum Hoge Woerd: het schip De Meern 1. Deze vondst markeerde het begin van een uitgebreid archeologisch onderzoek. Het schip werd vervolgens gereconstrueerd en vandaag de dag kan men in een replica over de rivier varen. Stap aan boord en vaar terug naar het Romeinse verleden van Utrecht.

De reconstructie

Het reconstructieproces resulteerde in de Per Mare ad Laurium (PMAL), een replica van 25 meter lang van De Meern 1 gebouwd door vakmensen van de Bouwloods Utrecht. De PMAL, met plaats voor 36 gasten, is elektrisch aangedreven en biedt een unieke manier om vanaf de rivier de geschiedenis te ontdekken. In het Museum Castellum Hoge Woerd schittert dit schip naast de Fiducia, een 11 meter lange replica van De Meern 6, een andere Romeinse boot (een punter) met ruimte voor 12 gasten.

Het verleden op het water

Vanaf deze zorgvuldig gereconstrueerde schepen duik je in het levendige Romeinse verleden van Utrecht. Deze unieke vaartuigen bieden een bijzondere ervaring voor iedereen aan boord. Ontdek de rol van de Rijn als transportader voor de Romeinen, en ervaar de levendige geschiedenis van Utrecht en haar omgeving. Hiermee wordt een bijzonder hoofdstuk uit de geschiedenis van Utrecht en haar omgeving tot leven gebracht.

Waarom steunt het Cultuurfonds Utrecht het educatieproject Romeinse Schepen van Utrecht?

  • Het project draagt bij aan het behoud en de herbeleving van het rijke Romeinse erfgoed van Utrecht.
  • Door educatieve vaararrangementen biedt dit initiatief waardevolle inzichten in de Romeinse geschiedenis en cultuur, toegankelijk voor een breed publiek.
  • Het project draagt bij aan de culturele verrijking van de regio door het bieden van unieke ervaringen die de geschiedenis tot leven wekken.
  • Door het steunen van dit unieke concept van historische reconstructie en educatie, ondersteunt het fonds tevens innovatieve projecten in de culturele sector.

Geld nodig voor je cultuurproject?

Doe de quickscan en kijk of je in aanmerking komt voor een bijdrage.