Img25092 orig

Nederlandse filmgeschiedenis op de planken

Fanfare
Aangevraagd door
Stichting M.O.L. (Meenthe Op Locatie)
Bijdrage
€ 50.000,00
Werkterrein
theater, dans en film

In de schilderachtige omgeving van Giethoorn, waar de waterwegen en met riet gedekte daken een idyllisch decor vormen, is in de zomer van 2023 de theatervoorstelling Fanfare te zien. Dit ambitieuze project, geïnspireerd door de iconische Nederlandse film Fanfare van Bert Haanstra, laat het verhaal van Kunst & Vriendschap herleven.

Kunst & Vriendschap: 65 jaar later

Het is in 2023 precies 65 jaar geleden dat de film Fanfare uitkwam. Met 2,6 miljoen bioscoopbezoekers is de film nog altijd een van de succesvolste Nederlandse bioscoopfilms allertijden. De kern van het verhaal van de theatervoorstelling draait dan ook wederom om de fanfare Kunst & Vriendschap, 65 jaar na de gebeurtenissen in de originele film.

De kleinzoon van de voormalige dirigent van de fanfare keert terug naar Giethoorn, vastbesloten om nieuw leven in het muziekgezelschap te blazen. Maar loopt tegen dezelfde problemen aan als zijn grootvader. Gaat de geschiedenis zich herhalen?

Culturele verbinding

Fanfare is echter meer dan alleen een leuk theaterstuk dat verdergaat waar de beroemde film stopte. De voorstelling betrekt veel vrijwilligers en enthousiaste mensen uit de omgeving, samen met professionele acteurs en muzikanten. Het is daarmee een project dat de lokale cultuur versterkt. Op het podium komt de levendige fanfaresfeer tot leven dankzij een speciale groep getalenteerde lokale muzikanten, die zowel de originele muziek als nieuwe stukken spelen. Dit alles zorgt voor een bijzondere viering van zowel de film als de gemeenschap.

Krachten bundelen

Het project van Stichting M.O.L. komt voort uit een samenwerking tussen drie grote theaters in Overijssel: Rabotheater De Meenthe, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, en Zwolse theaters. Gezamenlijk hebben zij hun krachten gebundeld om dit culturele evenement te realiseren.

Waarom steunt Cultuurfonds Overijssel Fanfare?

  • Fanfare put inspiratie uit de Nederlandse filmgeschiedenis en eert het werk van Bert Haanstra. Het project borduurt voort op de rijke culturele erfenis en biedt een eigentijds eerbetoon aan dit erfgoed.
  • Het gemeenschapsproject betrekt honderden vrijwilligers en amateurs uit de regio, waardoor een gevoel van verbinding en betrokkenheid ontstaat binnen de lokale gemeenschap.
  • Fanfare fungeert als een cultureel bindmiddel, waarbij zowel professionals als amateurs samenwerken. Dit bevordert samenhang en begrip tussen diverse groepen.

Project in Overijssel?

Wie weet maakt jouw project kans op een bijdrage. Bekijk de mogelijkheden!

Dit project kreeg een toekenning uit: