Op de grond

De verweven werelden van Diana Scherer

tentoonstelling Diana Scherer - Farming Textiles
Aangevraagd door
Stichting Kranenburgh
Bijdrage
€ 7.500,00
Werkterrein
beeldende kunst

Stap binnen in Diana Scherer's atelier, waar zij kunstmatige leefomgevingen maakt en haar kunstwerken hierin op laat gaan met behulp van aarde, zaden, licht en ondergrondse sjablonen. Diana’s tentoonstelling toont de verwevenheid tussen mens en natuur, urgente ecologische vraagstukken en onze relatie met onze omgeving. Vanaf 1 oktober 2023 is Farming Textiles van Diana Scherer te zien in Museum Kranenburgh in Bergen.

Een magische tuin

Bij aankomst in Bergen Noord-Holland zie je het prachtige Museum Kranenburgh al tussen de bomen verschijnen. Binnen ontdek je een tentoonstelling dat veel weg heeft van een magische tuin die steeds groter lijkt te wordt. Het is alsof je naar een show kijkt waarin steeds nieuwe dingen verschijnen. Je kunt zien hoe iets groeit, vanaf het moment dat je zaadjes plant tot het moment dat je ze kunt oogsten. Dit kun je allemaal echt zien en voelen als je er bent.

Maar deze tentoonstelling is niet alleen voor het kijken naar mooie dingen. Het laat je ook nadenken over hoe de natuur werkt en hoe mensen daarmee omgaan. Het maakt je nieuwsgierig naar hoe alles in de natuur gebeurt en hoe we als mensen invloed hebben op de natuur. Dit is een heel speciale plek waar niet alleen het werk van Diana Scherer, een kunstenaar die over de hele wereld bekend is, wordt getoond, maar waar je ook kunt leren over hoe belangrijk het is om goed voor de natuur te zorgen in deze tijd waarin de balans tussen mens en natuur soms lastig is.

1000x 6492e875a087f134e878521cc87e87425ff245bf3de48
Diana Scherer: Farming Textiles

Diana Scherer

Diana Scherer is een beeldend kunstenaar die in Amsterdam woont en werkt. Ze is geboren in Lauingen, Duitsland, en heeft beeldende kunst gestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

Haar kunstpraktijk omvat botanie, materiaalonderzoek en beeldhouwkunst. In de afgelopen jaren heeft ze geëxposeerd in diverse internationale solotentoonstellingen en groepstentoonstellingen. Recentelijk heeft ze deelgenomen aan tentoonstellingen zoals Intelligence of Plants in het Frankfurter Kunstverein, de Biënnale van Sydney 2022, Earth Matters in het Textielmuseum Tilburg, Still Life bij Foam Amsterdam en het Himalayas Museum in Shanghai, het Stedelijk Museum Amsterdam, en Fashioned from Nature in het Victoria & Albert Museum in Londen en Shenzhen.

Museum Kranenburgh

Het museum is gehuisvest in een prachtig historisch pand en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1927, toen de Bergense School, een kunststroming van schilders, hier werd opgericht. Museum Kranenburgh heeft sindsdien een evolutie doorgemaakt en is uitgegroeid tot een hedendaags museum dat een gevarieerde mix van tentoonstellingen, evenementen, educatieve programma's en artistieke projecten aanbiedt.

Een belangrijk kenmerk van Museum Kranenburgh is de nadruk op de interactie tussen kunst en natuur. Het museum organiseert vaak tentoonstellingen en projecten die de relatie tussen mens, kunst en de natuurlijke wereld onderzoeken. Dit kan variëren van beeldende kunst die geïnspireerd is door de natuur tot kunstwerken die actuele milieukwesties aankaarten.

Naast exposities biedt Museum Kranenburgh educatieve activiteiten en programma's voor diverse doelgroepen, waaronder scholen en gezinnen. Deze programma's zijn ontworpen om de bezoekers een diepere betrokkenheid bij kunst en cultuur te bieden, en tegelijkertijd bewustwording te creëren over de relatie tussen mens en natuur.

Kranenburgh Bergen08

Waarom ondersteunt Cultuurfonds Noord-Holland Farming Textiles?

  • Het onderwerp van de tentoonstelling wordt op een interessante en nieuwe manier vertaalt voor het publiek en stelt daarmee klimaatvraagstukken centraal.
  • Het werk van Scherer verdient de aandacht. Vooral haar materiaalontwikkeling is uniek en inspirerend voor publiek en andere makers.
  • Scherer werkt samen met de Universiteit van Wageningen om het gebruik van weefsels van natuurmateriaal te verwerken in de kledingindustrie.
  • Er is een uitgebreid educatief programma opgezet dat de nadruk legt op kunst & natuur, duurzaamheid & innovatie en natuur & schoonheid.

Heb jij een cultuurproject in Noord-Holland dat wel een bijdrage kan gebruiken?

Bekijk de mogelijkheden!