UGF23

Haal het koor uit de kerk

festival 316 Urban Gospel Festival
Aangevraagd door
Stichting House of Urban Arts
Bijdrage
€ 7.500,00
Werkterrein
muziek

Gospelmuziek en koren zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Je ziet gospelkoren regelmatig tijdens prijzenevenementen, zoals de Grammy’s, waar ze ook hun eigen categorie hebben. Ook zijn ze telkens vaker te horen in popmuziek. Denk bijvoorbeeld aan muziek van (Kan)Ye West. In 2019 bracht hij twee (urban) gospel albums uit, genaamd ‘Jesus is King’ en ‘Jesus is Born’. Ondanks de populariteit van het genre, bestaat er wereldwijd nog geen (urban) gospel festival. Tot nu!

Gospel buiten de kerk

Begrijp ons niet verkeerd. Er bestaan veel gospel festivals, maar deze hebben de focus op de meer klassieke variant van gospelmuziek. Een gospelfestival met de focus op urban gospel ontbreekt.

Maar wat verstaan we dan precies onder urban gospel? Urban gospel is een muziekvariant waarin de invloeden van gospel terug te horen zijn in moderne muziekgenres zoals hiphop, R&B en jazz. Een van de bekendste voorbeelden is misschien wel Stomp van Kirk Franklin en God’s Property uit 1997. Het nummer combineert gospel, hip-hop en R&B.

Kirk Franklin - Stomp

Rotterdam als podium voor urban gospel

Het 3:16 Urban Gospel Festival, vindt plaats van 17 tot en met 19 mei 2024 in Rotterdam Zuid. Hier is de traditie van urban gospel springlevend. Toch is het niet altijd zichtbaar voor muziekliefhebbers. Daar brengt het festival verandering in. Uit alle windstreken komt tijdens het Urban Gospel Festival gospel talent samen.

Invloed op mainstream muziek

Met het festival wil de organisatie niet alleen urban gospel de spotlight geven die het verdient, maar ook een plek creëren waar de boodschap van urban gospel zich verspreidt: hoop en liefde. Het festival biedt lezingen, workshops en films naast (uiteraard) muzikale optredens.

Kanye West, Chance The Rapper - Ultralight Beam

Waarom steunt het Cultuurfonds Zuid-Holland 3:16 Urban Gospel Festival?

  • De missie van het festival is om gospel, vaak beperkt tot de heilige muren, naar de straten en pleinen van Rotterdam te brengen.
  • Het is uniek dat het eerste urban gospel festival plaatsvindt in Rotterdam. Hiermee wil Rotterdam zich als wereldstad op de kaart zetten.
  • Door middel van workshops en open mic-sessies krijgt ook nieuw talent de kans zich te presenteren en te ontwikkelen.

Heb jij ook een te gek plan voor een cultuurproject in Zuid-Holland?

En wil je weten of jouw project kans maakt? Bekijk de mogelijkheden!