Aron Weidenaar LR 13 Het Pratende Huis

Dijk van een podcast

Het pratende huis
Aangevraagd door
Stichting Culture Matters
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
erfgoed & monumentenzorg

In de betoverende omgeving van de Wieringermeerpolder brengt het project Het Pratende Huis, watererfgoed tot leven. Culture Matters geeft zo niet alleen het Dijkmagazijn in Wieringerwerf een stem, maar ook de de relatie tussen het landschap en het water met de podcast DIJK - De Podcast.

Ontdek wandelend de verhalen van het water

Bezoekers worden bij het dijkmagazijn uitgenodigd voor een unieke ontdekkingstocht door het landschap, begeleid door de stem van het dijkmagazijn, ingesproken door de bekende NOS-journalist en presentator Mustafa Marghadi. Deze podwalk onthult de diepgaande relatie tussen het landschap en het water, en neemt luisteraars mee op een boeiende verkenningstocht.

Het dijkmagazijn vertelt verhalen over belangrijke gebeurtenissen. Een voorbeeld hiervan is het opblazen van de Wieringermeerdijk in 1945 en de daaropvolgende wederopbouw van de regio. Deze verhalen onthullen de sterke band tussen waterbeheer en ons landschap. De route van Het Pratende Huis is ongeveer 6 kilometer lang en loopt door natuurgebieden, langs de indrukwekkende Wieringermeerdijk en de vogelrijke Dijkgatsweide.

Onderweg ontdek je historische artefacten, zoals een bijzondere boomstamkano uit de prehistorie. De wandeling keert terug via het Dijkgatsbos naar het monument 'Gat in de Dijk'. Hierbij wordt duidelijk hoe water onze omgeving heeft gevormd en hoe alles om ons heen verbonden is met waterbeheer.

Ontdek de relatie tussen landschap en water in DIJK

Daarnaast biedt de verdiepende podcastserie DIJK - De Podcast, gepresenteerd door historicus Lars Boon, een diepgravende kijk op de relatie tussen het landschap en het water. Met inzichten van vooraanstaande sprekers als architect Floris Alkemade, landschapsarchitect Dirk Sijmons en andere experts, laat deze serie verschillende perspectieven op het watererfgoed en de toekomst van de Wieringermeerpolder horen.

Waarom steunt het Cultuurfonds Het Pratende Huis?

  • Het Cultuurfonds omarmt 'Het Pratende Huis' vanwege de waardevolle bijdrage aan het behoud van verhalen over watererfgoed.
  • Dit project past perfect bij de missie van Het Cultuurfonds: het op een begrijpelijke manier verbinden van het verleden, het heden en de toekomst.
  • Door een levendige audiotour, een boeiende podwalk en een diepgaande podcastserie laat Het Pratende Huis zien hoe erfgoed kan bijdragen aan bewustwording.

Bezig met een unieke podcast?

Wie weet maakt jouw cultuurproject kans op een bijdrage. Doe de quickscan en kom erachter!