Zizh banner 38606a

Een historische musical met Limburgse hartstocht

Participatieproject 'Het was Zondag in het Zuiden'
Aangevraagd door
Toneelgroep Maastricht
Bijdrage
€ 7.500,00
Werkterrein
theater, dans en film

Toneelgroep Maastricht en De Maaspoort Venlo bundelen hun krachten en presenteren Het was Zondag in het Zuiden. Deze nieuwe Nederlandse musical met muziek van Rowwen Hèze vertelt het aangrijpende verhaal over het hoogwater* in Limburg. De musical vindt plaats op de unieke locatie van openluchttheater De Doolhof in Tegelen ,Met een indrukwekkende cast, waaronder Renée van Wegberg, Buddy Vedder, Suzan Seegers en Hein van der Heijden en deze te gekke locatie is deze productie een ware belevenis die slechts zes weken te zien is.

Een historisch en documentair meesterwerk

Het was Zondag in het Zuiden is niet zomaar een musical; het is een spektakel met een historisch en documentair karakter. Op een speelse en educatieve wijze worden de geschiedenis en aangrijpende verhalen over de overstromingen in Limburg in 1993 verteld. Deze Limburgse productie met bovenregionale uitstraling verweeft de kwaliteit van Toneelgroep Maastricht met de bevlogenheid van amateurtheater en het verenigingsleven. Het openluchttheater in Tegelen staat letterlijk onder water en biedt daarmee een unieke en meeslepende beleving.

Een emotionele reis door tijd en ruimte

Het verhaal neemt ons mee naar december 1993; een tijd van grote onrust door de watersnood in Limburg. Radiojournalist Sarah ziet deze gebeurtenissen als een kans op doorbraak in haarcarrière, maar haar ouders weigeren te evacueren om hun boerderij en dieren te redden. Burgemeester Ruiters probeert zijn dorpen te beschermen. De musical brengt mensen dichter bij elkaar en herinnert ons aan de kracht van samenhorigheid en doorzettingsvermogen.

Samensmelting van talent en passie

Voor deze grootschalige voorstelling werken professionele acteurs, amateurgezelschappen en jong talent samen. Waaronder jongeren met een musical- en dansachtergrond vanuit het Conservatorium. De vele vrijwilligers en koren uit heel Limburg worden betrokken bij deze musical. Het Huis voor de Kunsten, Limburgs Museum, Stg. Klankkleur Limburg en Stg. Verbindend Netwerk Koorzang Limburg zijn nauw betrokken. Jong talent, het Limburgse verenigingsleven en het oeuvre van Rowwen Hèze vormen de rode draad in dit bijzondere verhaal.

*Hoogwater is het bereiken van een bepaald kritisch waterpeil in zeeën of rivieren, dat kan leiden tot overstromingen.

Waarom steunt het Cultuurfonds Het was Zondag in het Zuiden?

Het Cultuurfonds ondersteunt Het was Zondag in het Zuiden vanwege:

  • De bijzondere combinatie van geschiedenis, kunst en passie die deze productie tot leven brengt.
  • De unieke samenwerking tussen professionele en amateurkunstenaars, jong talent en het rijke culturele erfgoed van Limburg.
  • Het bevorderen van de culturele ontwikkeling van de regio door het betrekken van lokale gemeenschappen en verenigingen.
  • Het creëren van een grootschalig theaterstuk dat een speelse en educatieve wijze de geschiedenis en aangrijpende verhalen over de overstromingen in Limburg in 1993 vertelt.
  • Het stimuleren van de deelname van jonge bezoekers en het verrijken van het culturele landschap van Limburg.

Hey Limburger!

Heb jij een cultuurproject dat wel een bijdrage kan gebruiken? Bekijk de mogelijkheden!