Hiphop dans rechtenvrij

Hiphop en opera: een perfect huwelijk?

Les Quatres Jeunesses
Aangevraagd door
Muziektheatervereniging "La Mascotte"
Bijdrage
€ 20.000,00
Werkterrein
theater, dans en film

In de voorstelling Les Quatres Jeunesses, van muziektheaterorganisatie La Mascotte, komen muziek en dans samen in een eigentijds verhaal. Deze dance-opera, gebaseerd op de barokmuziek van Jean Philippe Rameau, combineert de klassiekere muziekvorm barok met moderne hiphop dans.

Bruggen bouwen

Les Quatres Jeunesses is een opéra-ballet die barokke uitbundigheid combineert met een modern script dat hedendaagse thema's verkent. Het resultaat van deze vertaalslag is een nieuwe verhaallijn die draait om muziek, dans, en zang uit Rameau's Les Indes Galantes.

La Mascotte heeft altijd als doel om jong en oud, professionals en amateurs, met elkaar te verbinden door middel van muziektheater. Met dit project willen ze ook een brug slaan tussen de wat klassiekere barokmuziek en eigentijdse dans. Het toevoegen van hiphop en urban dance aan een barokke opera is een gedurfde keuze die een nieuw publiek aanspreekt en tegelijkertijd een eerbetoon is aan de rijke muzikale geschiedenis.

Diepe gedachten in danspassen

In het hart van het stuk ontvouwen zich diepzinnige levensvragen. Hoe moeten we ons leven leiden? Liefde of carrière, vrienden of werk, graaien of delen? Deze filosofische dilemma's worden uitgebeeld door vier hoofdrolspelers, elk met hun eigen groep volgers.

Het personage Bellone belichaamt de geldzuchtige zakenman, Hébé viert diversiteit en zelfacceptatie, Zima is de ultieme feestganger met FOMO (Fear of Missing Out), en Adario is de aardbewuste milieuactivist. Boven hen allen troont Amor, de onbetwiste heerser van de liefde die alle barrières overwint.

Grapje moet kunnen

Naast de diepe levensvragen biedt Les Quatres Jeunesses ook humor en lichtheid. De personages en situaties zijn perfect afgestemd op de sfeer van de geselecteerde muziekstukken uit het originele werk van Rameau. De voorstelling laat de ingewikkelde en langdradige recitatieven* achterwege en houdt de aandacht van het publiek vast met een consistente verhaallijn en visueel komische elementen.

* Een recitatief is een gezongen gedeelte uit een opera waarin het plot van het verhaal, wordt voortgezet of wordt uitgelegd.

Waarom steunt het Cultuurfonds Flevoland Les Quatres Jeunesses?

  • Les Quatres Jeunesses is niet zomaar een muziektheaterproductie; het is een innovatieve fusie van barokmuziek en eigentijdse dans, met een verhaal dat zowel reflecteert op tijdloze vraagstukken als actuele kwesties.
  • La Mascotte verbindt jong met oud en amateurs met professionals. Zo maakt het kunst en cultuur beschikbaar voor een breed publiek.
  • Het brengt een klassieke cultuurvormen samen met meer moderne varianten en maakt de voorstelling zo interessant voor diverse (generaties) cultuurliefhebbers.

Bezig met een cultuurproject in Flevoland?

Wie weet maak je kans op een bijdrage. Bekijk de mogelijkheden.