Foto 3 VONK foto Vincent van den Brink

Lichtkunst in het fort

VONK festival
Aangevraagd door
Stichting Aan de Slinger
Bijdrage
€ 9.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

Het 19de-eeuwse fort tussen Utrecht en Houten vormt in de herfst van 2023 de locatie van een lichtkunstroute door VONK festival. Het festival is een combinatie van lichtprojecties, theater, waterprojecties en interactieve installaties. Nationale en regionale kunstenaars laten hier zien wat er mogelijk is op het gebied van lichtkunst.

Ontdek tijdens VONK Festival 2023 Fort 't Hemeltje, een modern fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie nabij Houten. Loop de interactieve lichtkunstroute langs donkere gangenstelsels, verlichte wandelpaden en de gracht.

Ooit was het fort onderdeel van de verdedigingslinie rond Utrecht. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als munitie-opslag en renovatiecentrum. Sinds 1995 is het fort in handen van Staatsbosbeheer. In juli 2021 werd het samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit maakt het een zeer bijzondere locatie voor een sprankelend lichtfestival. 

Het programma wordt samengesteld door programmeur en kunstenaar Lotte Zuijdwijk. In 2021 zag je bij VONK festival hoe bomen ondergronds met elkaar communiceerden, nam je een kijkje in de levenscyclus van een libelle en ervaarde je hoe waternevel tot leven komt als een fontein op het water.

Aftermovie VONK Festival 2021

De eerste editie van lichtkunst VONK festival was met ruim 7.500 bezoekers een groot succes. Negen prachtige dagen van het eerste Houtense lichtkunstfestival in één video. 

Waarom steunt het Cultuurfonds Utrecht VONK Festival?

Voor veel bezoekers is lichtkunst als kunstvorm helemaal nieuw.

  • Dit jaar wordt er een nog verrassender element aan toe: namelijk een op maat gemaakte immersive* voorstelling.
  • Immersive theater reflecteert de huidige tijdsgeest en zal in Nederland de komende jaren enorm gaan groeien.

*Een immersive experience betekent letterlijk een meeslepende ervaring. Met behulp van vaak meerdere technologieën word je ondergedompeld in een nieuwe realiteit. Technologieën die hierbij ondersteunen zijn bijvoorbeeld: virtual-, augmented- en mixed reality.

Heb jij een idee voor een tof project in Utrecht?

Kijk voor de mogelijkheden op de pagina van Utrecht!