Loesje poster header

Het verhaal van een eigenwijze posterdame

onderzoek en schrijven voor publicatie 'Loesje: de biografie' door F. van der Bij
Aangevraagd door
Em. Querido's Uitgeverij B.V.
Bijdrage
€ 20.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

“Ik wil best zeggen wie ik ben, maar pin me er niet op vast.” We hebben allemaal bewust of onbewust wel eens een poster of tekst van Loesje voorbij zien komen. Maar wie of wat is Loesje eigenlijk? Haar posters geven eigenlijk al het antwoord…

De wereld veranderen met posters

De wereld beter en mooier maken, dat is Loesjes doel. Dat doet ze, als een echte activist, door posters te plakken in de publieke ruimte. De boodschap is altijd maatschappijkritisch, humoristisch en inspirerend. Het zet mensen aan het denken.

Bende van Loesje

Maar wie zit eigenlijk achter deze posterdame? Loesje is een creatief en activistisch platform opgericht in 1983 in Arnhem en bestaat uit een groep enthousiaste ‘bendeleden’, zoals ze zichzelf noemen. Waar zij eerst kleinschalig op een zolderkamertje teksten bedachten, zijn ze nu uitgegroeid tot een heuse redactie. Ook doet Loesje inmiddels regelmatig inspiratie op bij ‘vrienden’, zowel online als tijdens workshops door het land.

Loesje, de biografie

In de ongeautoriseerde biografie Loesje, de biografie van Fleur van der Bij lees je over geschiedenis en impact van Loesje. Het boek beschrijft de oorsprong van Loesje, haar evolutie door de jaren heen en de rol die zij heeft gespeeld in maatschappelijke veranderingen. Met interviews, anekdotes en analyses werpt het boek een licht op de ‘bende’ achter Loesje en de inspiratie voor haar krachtige boodschappen.

Cover Loesje de biografie

Waarom kreeg Fleur van der Bij een bijdrage voor het onderzoek en schrijven van Loesje, de biografie?

  • In november 2023 mocht Loesje veertig kaarsjes uitblazen, een goede reden om eens iets over Loesje te schrijven, en niet langer alleen uit naam van.
  • Het is vernieuwend en origineel om een postercollectief als biografisch object te beschouwen en te analyseren hoe Loesje zich heeft ontwikkeld als creatief activiste in een veranderende wereld.
  • De biografie van Loesje belicht de rol van creatief activisme in onze samenleving. Door de geschiedenis en impact van Loesje te belichten draagt het boek bij aan een grotere bewustwording van de rol en het nut van activisme en participatie binnen de samenleving.

Van plan om bijzonder onderzoek te doen en wil je hier een boek over schrijven?

Via de regeling Onderzoek en Schrijven stellen we auteurs in staat tijd vrij te maken om onderzoek te doen voor een nieuwe publicatie en deze te schrijven. Meer weten?

Dit project kreeg een toekenning uit: