2bc9459846d06dd111dcb02f2832fd6e

Nederlands Poeziefilm Festival

Stichting Filmmanifestaties
Bijdrage
€ 4.000,00
Werkterrein
theater, dans en film

Jongeren lezen steeds minder en kijken steeds meer. Zonde, want in de wereld van letteren is er voor elk wat wils! In Zutphen, een stad doordrenkt van literaire traditie, vindt op 3 en 4 november 2023 het tweede Nederlands Poëziefilm Festival plaats. Dit festival, waar dichters, filmmakers en liefhebbers samenkomen biedt een podium aan poëziefilms. Via film jongeren bereiken en aanmoedigen meer te lezen. Dat willen ze bereiken.

Poëziefilms wekken het woord tot leven

In een tijd waarin de alarmbel luid rinkelt omdat het beeld het woord totaal verdrongen lijkt te hebben, brengen poëziefilms het geschreven woord weer tot leven. Ze herinneren ons eraan dat taal nog steeds de kracht heeft om ons te betoveren, te ontroeren en te inspireren. Voor jong en oud, voor kunstliefhebbers en nieuwsgierige geesten, bieden poëziefilms een ontsnapping aan de visuele overvloed van vandaag de dag. Daarom viert Het Nederlands Poëziefilm Festival (NPF) deze unieke films.

Zelf aan de slag

Het NPF gaat verder dan alleen het vertonen van prachtige films. Het ziet ook educatie als een waardevolle pijler. Vanaf begin oktober 2023 kunnen middelbare scholen daarom deelnemen aan een educatieprogramma. Scholieren gaan tijdens dit programma hun eigen poëziefilms creëren. Deze films worden vervolgens ook op het festival vertoond. Een mooie kans voor jonge talenten om hun creativiteit te tonen.

NPF On Tour

Naast een educatieprogramma reist het festival buiten de klaslokalen verder. Met het "On Tour"-programma zullen de mooiste Nederlandse poëziefilms na het festival door het hele land reizen, om nog meer mensen kennis te laten maken met het genre.

Moge de beste winnen

De bekroning van het festival is de NPF Award, een unieke prijs gemaakt door kunstenaar Felo Hettich. Een eerbetoon aan de meest indrukwekkende poëziefilm van het festival. Een jury van ervaren (poëziefilm)kenners, waaronder Sjaan Flikweert, Jeremy Flohr, Alexis de Roode en Emily Vierthaler, zal de winnaar selecteren. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 4 november 2023.

Waarom steunt Cultuurfonds Gelderland het Poëziefilm Festival?

  • Het festival promoot de unieke kunstvorm van poëziefilms, waarin woorden en beelden samenkomen. Dit ondersteunt de groei van zowel de poëzie als de filmindustrie.
  • Het educatieprogramma op middelbare scholen stelt jonge talenten in staat om hun creativiteit te uiten en versterkt de band tussen kunst en onderwijs.
  • Door het festival naar Zutphen te brengen, wordt cultuur ook buiten de Randstad bevorderd, waardoor lokale gemeenschappen worden verrijkt.
  • In een tijd van visuele overvloed herinnert poëzie ons aan de kracht van taal, en het festival draagt bij aan het behoud van deze waardevolle kunstvorm.

Bezig met een cultuurproject in Gelderland?

Weten of je kans maakt op een bijdrage? Bekijk de mogelijkheden!

Dit project kreeg een toekenning uit: