Landingspaginageneralidea1920x820px3 2

Ondeugend en Satirisch: General Idea

tentoonstelling General Idea
Aangevraagd door
Stedelijk Museum Amsterdam
Bijdrage
€ 30.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

In de jaren '70 en '80 braken de Canadese kunstenaars van General Idea internationaal door met hun ondeugende en satirische kijk op de media en kunstscene. Het meest uitgebreide overzicht van hun oeuvre ooit is in 2023 te bewonderen in Stedelijk Museum Amsterdam. Van gigantische sculpturen, installaties en schilderijen tot waanzinnig vernieuwende video's, publicaties, archiefmateriaal en natúúrlijk hun iconische wallpapers!

General Idea, bestaande uit kunstenaars Felix Partz, Jorge Zontal en AA Bronson, stond bekend om hun kritiek op de maatschappij en de kunstwereld. Dat is terug te zien in hun speelse en opvallende kunstwerken. General Idea bracht zo belangrijke kwesties aan het licht, zoals massamedia, consumptiecultuur, sociale ongelijkheid, queer identiteit, de kunsteconomie en ook de aidscrisis. Deze thema’s zijn vandaag de dag nog steeds of wederom relevant.

In 1994 stopte de groep te bestaan nadat Partz en Zontal waren overleden aan aids. Aids was in die jaren een van de grootste doodsoorzaken (bij mannen tussen de 30 en 50).

Stedelijk Museum Amsterdam en General Idea: een vriendschap

Stedelijk Museum Amsterdam heeft een bijzondere band met General Idea. In 1979 was het Stedelijk het eerste museum ter wereld dat een tentoonstelling organiseerde van hun werk. Het museum begon tegelijkertijd het werk van de groep te verzamelen. Hierdoor heeft General Idea Amsterdam altijd beschouwd als hun tweede thuis. En kreeg het Stedelijk in 2018 ook een groot deel van het archief van General Idea geschonken.

De tentoonstelling, te zien in 2023, is een reizende tentoonstelling met meer dan 300 werken. Daarmee is het de grootste solotentoonstelling van General Idea tot nu toe. In Nederland zal deze het meest grootst zijn. In het Stedelijk Museum Amsterdam wordt de tentoonstelling namelijk aangevuld met unieke werken uit de aankopen en het archief dat het Stedelijk beheert.

Waarom steunt het Cultuurfonds General Idea?

De tentoonstelling in Stedelijk Museum Amsterdam is de meest omvangrijke tentoonstelling over General Idea tot nu toe.

  • Met General Idea’s uitdagende en grensverleggende houding tegenover de kunstwereld (en de wereld daarbuiten) behoort de groep tot de meest invloedrijke kunstenaars afkomstig uit Canada.
  • General Idea moedigde altijd het publiek aan om op speelse wijze interactie aan te gaan. Dit is ook in de huidige tentoonstelling terug te zien.
  • General Idea kun je zien als voorlopers van ‘creatief activisme’; zij maakten hiermee de weg vrij voor een jongere generatie kunstenaars.
  • General Idea wil de scheidslijn tussen hoge en lage cultuur opheffen door die werelden bij elkaar te brengen.

Aanvraag doen op het gebied van Beeldende Kunst?

Bekijk de mogelijkheden!