Zwarte bijen

Bomen voor de bij

Pilot project herintroductie zwarte bij Noord Drenthe
Aangevraagd door
Stichting Vrijwillig Bosbeheer Noord-Nederland
Bijdrage
€ 2.000,00
Werkterrein
natuur

Je zou het misschien niet denken, maar boomholtes zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Deze verborgen schuilplaatsen dienen namelijk als thuis voor verschillende vogels en de bedreigde zwarte bij, de enige inheemse honingbij in Noord- en West-Europa.

Helaas staat de zwarte bij op het randje van uitsterven, en in Nederland ontbreken vaak bomen met geschikte holtes voor deze bijensoort. Gelukkig biedt Vrijwillig Bosbeheer Noord-Nederland een oplossing door met de hand uitgeholde stamstukken te introduceren. Hiermee wordt de natuurlijke balans hersteld en wordt er een nieuw thuis gecreëerd voor de zwarte bij.

De boomholtes worden zorgvuldig geplaatst op drie locaties. De locaties die uitgekozen op plekken waar al jarenlange natuurontwikkeling plaatsvindt en er veel inheemse bloemen groeien. Ideaal dus voor de bijen. Dit zorgt ervoor dat ze genoeg nectar hebben voor een goede voorraad honing.

Ned zwarte bij6

Waarom steunt het Cultuurfonds Drenthe het herintroduceren van de zwarte bij in Drenthe?

  • Bevordering van biodiversiteit in de regio.
  • Herstel van de inheemse populatie van de bedreigde zwarte bij.
  • Ondersteuning van de natuurlijke leefomgeving voor diverse holendieren.
  • Samenwerking met lokale partners voor duurzame natuurbehoudsinspanningen.

Bezig met een natuurproject dat bijdraagt aan biodiversiteit?

Het Cultuurfonds draagt bij aan natuurbehoud en -versterking in Nederland. Bekijk de mogelijkheden en doe een aanvraag. Wie weet krijg je geld voor jouw natuurproject.