Header website

Het dierenpark van mijn vader

publicatie Het dierenpark van mijn vader
Aangevraagd door
Uitgeverij Drenthe
Bijdrage
€ 3.500,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Het Dierenpark van Mijn Vader, geschreven door Jan Oosting, brengt een uniek en hartverwarmend verhaal naar zijn lezers. Laat je meevoeren naar het Noorder Dierenpark in Emmen. Een plek doordrenkt van betekenis, waar Jan's vader, Willem Sjuck Johannes Oosting, met trots regeerde als directeur van 1935 tot 1970. Dit boek is als een tijdmachine, met levendige verhalen en prachtige afbeeldingen die de passie en toewijding van Jan's vader voor de dierenwereld tot leven brengen. Het is een eerbetoon aan een onvergetelijke droom: een adembenemend dierenpark midden in het hart van Emmen.

De gedroomde visie van Willem Oosting

Willem Oosting, een jonge dromer die ooit fantaseerde over het leiden van Artis, de bekende dierentuin in Amsterdam, schiep uiteindelijk zijn eigen wereld in de vorm van het Noorder Dierenpark in Emmen. Met de hulp van zijn vrouw, Tineke Bosma, transformeerde hij een stuk grond doordrenkt van historie tot een wonderlijke dierenwereld.

In heldere taal schetst Jan Oosting hoe zijn ambitieuze vader, daarbij gesteund door zijn vrouw Tineke, het dierenpark opbouwde en uitbreidde. Na de oorlogsjaren volgden perioden van bloei, vernieuwing en bekendheid. Eind jaren ’60 van de vorige eeuw braken er moeilijke tijden voor het park aan. Financiële middelen om het park op te knappen ontbraken en er moest een nieuwe koers worden uitgezet om het park een nieuw elan te geven.

Een historische reis in vijfjarige etappes

Jan Oosting neemt je in het boek Het Dierenpark van Mijn Vader mee op deze boeiende reis, opgedeeld in vijfjarige stukken. Elk stuk vangt de essentie van die tijd: van de jeugdjaren van Willem vol verwondering tot avontuurlijke ontdekkingen, van mijlpalen tot uitbreidingen, zelfs door de uitdagende oorlogsjaren. Terwijl je leest, word je meegenomen door de evolutie van het dierenpark en hoe het verweven raakte met het dagelijks leven in Emmen.

Wat dit boek zo uniek maakt, is de persoonlijke noot van Jan Oosting. Hij heeft een schat aan bronnen gebruikt, van brieven en ansichtkaarten van zijn moeder tot correspondentie van zijn vader. Maar ook de verhalen van oud-dierverzorger Rieks Scheve en historische nieuwsberichten zijn onderdeel van het uitgebreide en gedetailleerde verhaal van de dierentuin. Het boek is een eerbetoon aan Willem Oosting, Tineke Bosma en hun familie, en een viering van hun gedeelde passie voor dieren en hun gemeenschap.

Waarom steunt het Cultuurfonds Drenthe Het Dierenpark van Mijn Vader?

  • Het boek verrijkt ons culturele erfgoed door de geschiedenis van het Noorder Dierenpark levendig te houden.
  • Het verhaal verteld door de zoon van de oprichter geeft een nieuwe dimensie aan de geschiedenis van het park.
  • Dit boek toont de diepgaande band tussen de Oosting-familie, dieren en de gemeenschap van Emmen.
  • Het Cultuurfonds omarmt en bevordert culturele schatten zoals dit werk, waardoor ze toegankelijk blijven voor toekomstige generaties.

Heb jij een een cultuurproject in Drenthe dat een bijdrage verdient?

Bekijk de mogelijkheden!