Rebus Ro 01 1024x789 blur

Van perron naar presentatieruimte

Rebushalte
Aangevraagd door
Reinier van Arkel
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
buurtcultuur

Een verlaten bushalte die gebruikt wordt als levendige expositieruimte. Dat was het idee van de Rebushalte van Walter van der Velden. Deze kunstige bushalte bevindt zich op een plek waar ook mensen met een psychiatrische aandoening wonen. Sinds 2021 is op het Landgoed Voorburg in Vught namelijk het Living Museum voor outsider art*. Met deze (re)bushalte komt dit museum nog meer in beweging!

(Re)bushalte

Het idee is even eenvoudig als origineel: het plaatsen van een abri frame* op de niet meer in gebruik zijnde bushalte. Hiermee is de halte omgetoverd tot een podium waar (in dit geval 6) makers hun kunstwerken kunnen tentoonstellen. Het doel? Een duurzame expo-plek creëren waar kunstenaars een blijvende indruk kunnen achterlaten.

Kunst met een stem

Elk kunstwerk is voorzien van een QR-code die leidt naar een aflevering van een bijbehorende podcast. In deze podcastafleveringen gaat Van der Velden persoonlijk op zoek naar het verhaal van de makers, waardoor een extra dimensie aan de kunstwerken wordt toegevoegd.

*Outsider art is kunst gemaakt buiten de gevestigde kunstorde. Het gaat dan bijvoorbeeld om kunst gemaakt door psychiatrische patiënten. 

*Een abri frame is een stevig frame in bushokjes waarin adverteerders posters of banners kunnen plaatsen. Het dient als een opvallende manier om reclameboodschappen te tonen aan mensen die wachten op het openbaar vervoer of voorbijlopen.

Waarom steunt het Cultuurfonds Noord-Brabant de Rebushalte?

  • De Rebushalte biedt een expositieplek, waarmee (lokale) makers een podium krijgen. Zo draagt het bij aan de lokale kunstscene.
  • Het project draagt bij aan duurzaam cultureel erfgoed door kunst een blijvende plaats te geven op het landpark.
  • Door het gebruik van QR-codes en een podcast biedt de Rebushalte een eigentijdse en toegankelijke kunstbeleving, iets wat het Cultuurfonds Noord-Brabant graag ondersteunt.

Heb jij een bijzonder idee om lokale kunstenaars de ruimte te geven?

Doe de quickscan en wie weet maakt jouw project kans op een bijdrage van het Cultuurfonds!

Dit project kreeg een toekenning uit: