Jólan van der Wiel Watervases in opdracht voor Lobmeyer glass

Natuurkrachten maken kunst

tentoonstelling Waterspelen Jolan van der Wiel
Aangevraagd door
Stichting Dat Bolwerck
Bijdrage
€ 6.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

In de wereld van ontwerper Jólan van der Wiel komen natuurkrachten, de elementen, technologie, spel en nieuwsgierigheid samen in bijzondere kunstobjecten. In de tentoonstelling Buitenspelen in kunsthuis Dat Bolwerck gebruikt hij water en magnetische velden als vormgevers van zijn kunst.

Natuurkrachten als oplossing voor natuurproblemen

We leven in een wereld vol uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering en een stijgende zeespiegel. Als ontwerper ziet Van der Wiel toekomstmogelijkheden in het bundelen van de krachten van technologie en natuurlijke fenomenen, om zo verandering te bewerkstellingen. Creativiteit en speelsheid staan hierin centraal volgens van der Wiel.

Kneden met magneten

Een manier waarop hij technologie en natuurkrachten gebruikt om nieuwe vormen te maken is magnetisme. Voor zijn ‘Gravity Collectie’ ontwikkelde hij magnetisch plastic dat hij in allerlei vormen kneedt. En dat kneden gebeurt niet met zijn handen. Door het tegenover elkaar plaatsen van magnetische velden krijgt het plastic zijn vorm.

Waarom steunt het Cultuurfonds Gelderland Buitenspelen?

  • Naast de tentoongestelde werken zijn er ook educatieopdrachten voor scholen en bezoekers ontworpen. De nadruk ligt hier op verwondering, spel en intuïtie, niet op het verwerven van kennis.
  • De tentoonstelling vindt niet alleen plaats binnen in het openbare rijksmonument waarin Dat Bolwerck huist. Ook buiten de zalen vind je zijn werk. Zo is de Regenboog Fontein te zien in de Grote Gracht van Zutphen. Zo komt een breed publiek (gratis) in aanraking met zijn kunst.
  • Jólan van der Wiel is geboren Zupthenaar. Dat Bolwerck geeft op deze manier een podium aan lokaal (creatief) talent.

Zet jouw cultuurproject Gelders talent in de spotlight?

Doe een aanvraag bij het Cultuurfonds Gelderland!