Ingepakt persfoto 2 orig

Ingepakt

theaterproductie INGEPAKT
Aangevraagd door
Stichting PSW
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
theater, dans en film

Een theatervoorstelling en een expositie over plasticsoep en duurzaamheid gemaakt door beeldend kunstenaars, een bevlogen regisseur, ervaren acteurs en spelers met een verstandelijke beperking. Dat is INGEPAKT.

Kunst en theater voor bewustwording

Voor dit multidisciplinaire project werken deelnemers van de dagbesteding van PSW Gewoon Doen, Theater Kleinkunst, en andere professionele en vrijwillige cultuurmakers samen. Iedereen is betrokken van begin tot eind. Het thema van zowel de voorstelling als de expositie is mede bepaald door deelnemers met een verstandelijke beperking.

Figuur 1 Een vogel verstrikt in een plastic net c Pierre Gleizes Greenpeace

Een foto van een aangespoelde vogel verstrikt in plastic zorgde voor veel ophef onder de deelnemers. Dit inspireerde hen om zich te verdiepen in de problematiek van de 'plasticsoep'. Dit thema vertaalden ze naar een theatervoorstelling, geheel vanuit hun belevingswereld, en een expositie met kunst gemaakt van gerecycled plastic, verrijkt met illustratieve videobeelden.

Dubbele betekenis

De titel INGEPAKT is gekozen vanwege zijn dubbele betekenis: plastic als verpakking van spullen en de figuurlijke wijze waarop grote bedrijven ons soms 'inpakken' met misleidende boodschappen over hun duurzaamheidsbeleid. Deze gelaagdheid vormt de rode draad door het verhaal dat INGEPAKT vertelt, zowel op het podium als in de expositieruimte. Het doel? Een dialoog op gang brengen over onze eigen rol in het gebruik van plastic.

"We zouden met deze voorstelling het liefst in één keer de hele wereld duidelijk maken dat plastic gewoon niet kan. Dat zou eigenlijk het allermooiste zijn."

Kevin · deelnemer
Ingepakt foto
Foto door Horst Online

Waarom steunt het Cultuurfonds Limburg INGEPAKT?

  • INGEPAKT is een prikkelende, inclusieve voorstelling en expositie waarbij iedereen gelijk is.
  • Iedereen wordt bij het project betrokken. Van scholieren en studenten tot (zorg)organisaties en bedrijven, cultuurliefhebbers en milieubewuste individuen.
  • Het is het eerste grootschalige, multidisciplinaire kunstproject voor Theater Kleinkunst, een theatergroep voor mensen met een beperking.
  • Het thema duurzaamheid is actueel en relevant en wordt toegankelijk benaderd, door de ogen van spelers met een beperking.

Ook bezig met een cultuurproject in Limburg?

Weten of je kans maakt op een bijdrage van het Cultuurfonds?

Dit project kreeg een toekenning uit: