Club lam vote

De eerste (vrouwelijke) stem

Vote
Aangevraagd door
Stichting Club Lam
Bijdrage
€ 6.000,00
Werkterrein
theater, dans en film

Ervaar het grappige maar toch treurige avontuur van de Limburgse Elise Spauwen inVote. Elise is de allereerste Nederlandse vrouw die ooit haar stemrecht heeft gebruikt, en dat is echt iets om te vieren. Maar vreemd genoeg is haar rebelse actie in Gronsveld Limburg niet terug te vinden in de geschiedenisboeken. Zelfs haar Wikipedia-pagina is spoorloos verdwenen! Te gek voor woorden, toch?

Terwijl Elise de nieuwsberichten uit het verre Holland hoort, begint ze te dagdromen over het aansluiten bij legendarische vrouwen zoals Aletta Jacobs en Drucker. Maar dat kan niet zomaar. Elise moet zich als vrouw van de burgemeester keurig aan allerlei regels en verwachtingen houden. Ze wil losbreken uit haar keurslijf en vechten voor haar diepste overtuiging: dat iedereen gelijk is. En die overtuiging laat haar niet los. 

Club Lam

Club Lam (2018) is een theatercollectief dat zich inzet om onze kijk op vrouw-zijn te verruimen. Op humoristische manier pakken zij clichébeelden van historische vrouwenfiguren hardhandig aan. Met het spelen van nieuw repertoire doorspekt met maatschappijkritiek, ontdoen de drie vrouwen van Club Lam zich van de male gaze* en laten de vrouwelijke personages zelf aan het woord.

Naar het publiek toe

Club Lam neemt je mee op een opwindende reis met hun nieuwste show genaamd Vote, waarin ze terugblikken op de geweldige stappen in emancipatie sinds 1920. Maar wat deze voorstelling echt bijzonder maakt, is de unieke locatie. Stel je voor dat je je bevindt in verlaten winkels of zelfs in een glazen container. Ja, je leest het goed - Club Lam komt naar het publiek toe!

En hoe kun je deze buitengewone voorstelling het beste beleven? Simpelweg door het opzetten van je koptelefoon. Het publiek krijgt namelijk de kans om de show te bekijken en te beluisteren via speciale hoofdtelefoons. Zo word je volledig ondergedompeld in het betoverende spektakel van Club Lam.

*De male gaze betekent letterlijk 'mannelijke blik'. Het is de manier (in met name kunst en literatuur) waarop de wereld– en de vrouwen daarin – eruit zien vanuit een mannelijk perspectief.

Cropped CLUB LAM LOLITA CONTENTSHOOT12469 scaled 1

Waarom steunt het Cultuurfonds Limburg Vote?

  • Dankzij een samenwerking tussen Club Lam, Via Zuid en Toon Hermans Theater bereikt de voorstelling Vote een groot publiek. De voorstelling zal op verschillende plekken worden gespeeld, waaronder op verschillende festivals. Ook publiek dat nog niet heel bekend is met theater wordt op die manier aangesproken.  
  • Het zien van vrouwelijke personage met een eigen wil lijkt heel normaal, maar helaas laten studies nog altijd zien dat vrouwen slecht vertegenwoordigd zijn in de kunst. Nederland heeft radicaal nieuw repertoire nodig, meer vrouwelijke schrijvers en divers samengestelde teams. Club Lam vervult die wens en is daarmee een pionier in het Nederlandse cultuurlandschap.
Dit project kreeg een toekenning uit: