Het grote boek van Madelief

Wie was Mance Post?

onderzoek en schrijven voor publicatie
Aangevraagd door
Em. Querido's Uitgeverij B.V.
Bijdrage
€ 20.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Ze illustreerde meer dan honderd kinderboeken. Ze is de vrouw die Toon Tellegens' filosofische dierenwereld tot leven wekte. Dat Guus Kuijers Madelief (1978) zo populair werd is mede aan haar te danken. Toch is de kans groot dat haar naam je niks zegt: Mance Post.

In de biografie Het souterrain van Mance Post leer je haar kennen: de stille kinderboekenillustrator die in haar piepkleine Amsterdamse souterrain de boeken van Annie M.G. Schmidt, Jacques Vriens en Toon Tellegen illustreerde. Ze was een van de eerste tekenaars die zich specialiseerden in kinderboeken en kreeg daar in 2007 de prestigieuze Max Velthuijsprijs voor.

Cover van de biografie 'Het souterrain van Mance Post'

Waarom steunt het Cultuurfonds de biografie van Mance Post?

Er zijn maar weinig biografieën over jeugdboekenillustratoren. Doorgaans staan illustratoren ook minder in de belangstelling dan de auteurs van wie ze boeken illustreren.

  • Mance Post heeft een belangrijk aandeel gehad in de populariteit van de Madelief-boeken van Guus Kuijer en de dierenboeken van Toon Tellegen.
  • Lang werden kinderboeken als minderwaardig beschouwd. De illustratoren ervan bleven al helemaal buiten beeld. Pas in de jaren zeventig veranderde dit. Deze biografie draagt bij aan de waardering van illustrators.
  • Mance Post is niet alleen belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het kinderboek in Nederland, maar speelde ook een belangrijke rol in het verzet

Meer weten?

Bestel het boek bij je lokale boekhandel of lees het interview met de biograaf.


Vind je dat er meer illustratoren zijn die een biografie verdienen?

Steun het Cultuurfonds. We dragen bij aan uitzonderlijke boeken die een duurzame toevoeging zijn op het huidige aanbod.

Dit project kreeg een toekenning uit: