Winnaar 2023: Museum Jan Cunen 

Museum Jan Cunen is de winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2023, met het thema 'oude collecties, nieuwe verhalen'. Met 35 procent van de publieksstemmen toonde Museum Jan Cunen zich na een spannende strijd de publieksfavoriet. Het museum kreeg de prijs uitgereikt tijdens het Museumcongres in Zwolle. Dankzij het winnen van de prijs verzekert het museum zich van een bijdrage van 100.000 euro om de museumdroom te realiseren.

De directeur, Herman Tibosch, straalt van geluk: "deze overwinning betekent zo ontzettend veel voor ons museum. We waren al trots toen we op de longlist stonden, daarna kwam nog de nominatie door de vakjury, maar dit is echt ongelooflijk."

“Museum Jan Cunen bestaat al sinds 1935 en heeft zich de laatste jaren opnieuw uitgevonden en is tegelijkertijd trouw gebleven aan hun identiteit. En dat alles op een kwalitatief hoogwaardig niveau. Het museum brengt de veelzijdigheid van de geschiedenis van Oss op een vernieuwende manier over aan een breed publiek. Met dit prijzengeld zullen ze buiten het museum in de openbare ruimtes hun tentoonstellingen uitbreiden met een aantal mini-exposities met vitrines op niet-gangbare plekken, waar de rijke geschiedenis van Oss wordt getoond aan een brede doelgroep.” Cathelijne Broers, directeur het Cultuurfonds


Thema 2023: oude collecties, nieuwe verhalen

Museale collecties zijn het resultaat van vele jaren collectiebeleid. Dit beleid is aan maatschappelijke ontwikkelingen en veranderende inzichten onderhevig. Hoe actualiseer je een collectie? Hoe vertel je nieuwe verhalen en geef je ruimte aan veranderende perspectieven? Nieuwe perspectieven kunnen bijvoorbeeld gebaseerd zijn op sociaaleconomische of maatschappelijke ontwikkelingen, of liggen op het gebied van (post-)kolonialisme of gender.

Genomineerde musea zijn:

  • Nederlands Fotomuseum in Rotterdam
  • Museum Jan Cunen in Oss
  • Wereld museum Amsterdam (voormalig Tropenmuseum)

Voorgangers

Jaarlijks werken we met een thema. Dit jaar is het thema Oude Collecties, Nieuwe Verhalen. Nieuwsgierig naar de thema's en winnaars van voorgaande jaren? 

  • Scheepvaartmuseum Amsterdam - thema Beste Buur 

Q&A

Het Cultuurfonds begeleidt specifiek specifiek het juryproces bij deze prijs. Dat is ontzettend leuk en leerzaam om te doen! Dit geeft ons een inkijk in waar musea mee bezig zijn. 

Romkje de Bildt · Voormalig adviseur Geschiedenis & Letteren