VriendenLoterij Museumprijs

De prijs van € 100.000 wordt sinds 2007 jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterijOmdat het publiek de laatste stem heeft, maakt elk museum kans om te winnen. De afgelopen jaren won een paar keer een kleiner museum van een groot museum, vooral omdat zij hun achterban heel goed hadden weten te mobiliseren

Stem op jouw favoriete buur!

De stembussen van de VriendenLoterij Museumprijs 2022 zijn nu geopend. Tot en met 27 november 2022 kun je stemmen op jouw favoriete museum. Als je stemt, kun je een van de mooie prijzen winnen.

Op donderdag 1 december 2022 wordt het winnende museum bekend gemaakt.

Stem hier op jouw favoriet!

Scheepvaartmuseum Amsterdam wint VriendenLoterij Museumprijs

Het Scheepvaartmuseum is de winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2022, met dit jaar het thema 'beste buur'. Met een overtuigende 40 procent van de publieksstemmen toonde Het Scheepvaartmuseum zich de publieksfavoriet. Dankzij het winnen van de prijs, verzekert het museum zich van een bijdrage van 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren. De andere twee genomineerden, het Centraal Museum uit Utrecht en Stadsmuseum Harderwijk, eindigden met respectievelijk 32 procent en 28 procent van de stemmen op de tweede en derde plaats.

Lees verder!

Thema 2022: beste buur

Dit jaar is het thema beste buur! Een museum functioneert op verschillende manieren als buurtgenoot: richting de omwonenden, richting de collega-instellingen in de buurt, richting instellingen en bedrijven en richting de lokale overheid. Een museum heeft een sociale positie in de directe omgeving, een museum verbindt!

Jury 2022

De jury bepaalt elk jaar de categorie waarin de VriendenLoterij Museumprijs wordt uitgereikt, en stelt op basis van de aanmeldingen en museumbezoeken een shortlist op. Het publiek kan daarna een aantal weken stemmen op een van de genomineerde musea. Het museum met de meeste stemmen wint! 

Bekijk hier de hele jury!

Bekendmaking shortlist in 'Koffietijd'

Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, vertelt in Koffietijd wie de genomineerden zijn én waarom zij deze nominatie verdienen. Ook blikken we terug op de winnaar van vorig jaar. 

Kijk hier!

Welke musea gingen je voor?

Benieuwd welke musea de afgelopen jaren de VriendenLoterij Museumprijs in ontvangst mochten nemen? 

Kijk dan hier!

FAQ

Meer weten? Heb je nog vragen? In deze FAQ hopen wij de meeste te kunnen beantwoorden. 

Klik hier!

Op de hoogte gehouden worden?

Houd onze Instagram in de gaten voor het laatste nieuws, een kijkje achter de schermen, mooie video's van de genomineerden en meer!


Klik hier voor Instagram!