VriendenLoterij Museumprijs

De prijs van € 100.000 wordt sinds 2007 jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterijOmdat het publiek de laatste stem heeft, maakt elk museum kans om te winnen. De afgelopen jaren won een paar keer een kleiner museum van een groot museum, vooral omdat zij hun achterban heel goed hadden weten te mobiliseren

Aanmelding gesloten

De aanmelding is inmiddels gesloten en de longlist wordt binnenkort bekend wordt gemaakt. 

Meer weten? Houd onze socials in de gaten!

Thema 2022: beste buur

Dit jaar is het thema beste buur! Een museum functioneert op verschillende manieren als buurtgenoot: richting de omwonenden, richting de collega-instellingen in de buurt, richting instellingen en bedrijven en richting de lokale overheid. Een museum heeft een sociale positie in de directe omgeving, een museum verbindt!

Op de hoogte gehouden worden?

Houd onze Instagram in de gaten voor het laatste nieuws, een kijkje achter de schermen, mooie video's van de genomineerden en meer!


Klik hier voor Instagram!

Jury 2022

De jury bepaalt elk jaar de categorie waarin de VriendenLoterij Museumprijs wordt uitgereikt, en stelt op basis van de aanmeldingen en museumbezoeken een shortlist op. Het publiek kan daarna een aantal weken stemmen op een van de genomineerde musea. Het museum met de meeste stemmen wint! 

Bekijk hier de hele jury!

Winnaar 2021

Kasteel Hoensbroek is de winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2021, binnen het thema 'digitaal verhaal'. Met een overtuigende 41 procent van de publieksstemmen toonde Kasteel Hoensbroek zich de publieksfavoriet. Dankzij het winnen van de prijs verzekert het museum zich van een bijdrage van 100.000 euro om haar museumdroom te realiseren

Lees meer!

Video Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek, één van de mooiste, best bewaarde en toegankelijke kastelen van Europa, brengt eeuwenoude geschiedenis ‘naar het nu’. 

Bekijk de video!

Jurybezoek genomineerde musea 2021

Een jury van experts heeft de 9 genomineerde musea van dit jaar bezocht om zo tot een shortlist van 3 musea te komen. Deze shortlist is op 3 november 2021 bekend gemaakt. Op deze drie musea kan het publiek stemmen. Het publiek bepaalt zo welk museum €100.000,- wint.

Bekijk de video!

Welk museum ging je voor?

Benieuwd welke musea de afgelopen jaren de VriendenLoterij Museumprijs in ontvangst mochten nemen? 

Kijk dan hier!