VriendenLoterij Museumprijs

De prijs van € 100.000 wordt sinds 2007 jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterijOmdat het publiek de laatste stem heeft, maakt elk museum kans om te winnen. De afgelopen jaren won een paar keer een kleiner museum van een groot museum, vooral omdat zij hun achterban heel goed hadden weten te mobiliseren

Meld uw museum aan

Open het aanmeldformulier en meld uw museum aan als kandidaat voor de VriendenLoterij Museumprijs 2022.

Om het formulier, inclusief bijlagen, goed te kunnen inzenden moet u inloggen met een Google-account.

Thema 2022: beste buur

Een museum functioneert op verschillende manieren als buurtgenoot: richting omwonenden, richting collega-instellingen in de buurt, richting instellingen en bedrijven en richting de lokale overheid. Een museum heeft een sociale positie in de directe omgeving, een museum verbindt.

Volgens de jury kun je denken aan vragen als:

  • Wat verstaat het museum onder het zijn van ‘een goede buur’? Beschrijf de verschillende manieren waarop het museum die goede buur is.
  • In hoeverre fungeert het museum als ontmoetingsplek in de buurt? Welke verbindende functie heeft het museum in de buurt? Hoe open en genereus is het museum tegenover de buren? Heeft het museum – ten tijde van de recente perioden van sluiting – speciale aandacht aan de buren geschonken?
  • Hoe gaat het museum om met collega-instellingen in de stad? Bijvoorbeeld op het gebied van bedrijfsvoering, collectiebeheer en bruiklenen? Kan men op het museum terugvallen?
  • Speelt het museum een rol bij de sociale opgaven van de eigen stad of gemeente? Zo ja, hoe?

Op de hoogte gehouden worden?

Houd onze Instagram in de gaten voor het laatste nieuws, een kijkje achter de schermen, mooie video's van de genomineerden en meer!


Klik hier voor Instagram!

Winnaar 2021

Kasteel Hoensbroek is de winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2021, binnen het thema 'digitaal verhaal'. Met een overtuigende 41 procent van de publieksstemmen toonde Kasteel Hoensbroek zich de publieksfavoriet. Dankzij het winnen van de prijs verzekert het museum zich van een bijdrage van 100.000 euro om haar museumdroom te realiseren

Lees meer!

Video Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek, één van de mooiste, best bewaarde en toegankelijke kastelen van Europa, brengt eeuwenoude geschiedenis ‘naar het nu’. 

Bekijk de video!

Jurybezoek genomineerde musea 2021

Een jury van experts heeft de 9 genomineerde musea van dit jaar bezocht om zo tot een shortlist van 3 musea te komen. Deze shortlist is op 3 november 2021 bekend gemaakt. Op deze drie musea kan het publiek stemmen. Het publiek bepaalt zo welk museum €100.000,- wint.

Bekijk de video!