Aanvragen voor personen

Het Cultuurfonds heeft enkele fondsen op naam speciaal voor individuele aanvragers. Lees eerst de richtlijnen voordat u een aanvraagformulier invult. 

Denkt u in aanmerking te komen voor ondersteuning, dan kunt u het aanvraagformulier voor individuen invullen. Theaterauteurs en documentairemakers kennen een eigen procedure.

Bekijk voordat u het aanvraagformulier invult de inzendtermijnen per werkterrein.

Musici

Val je als muzikant in één van onderstaande categorieën en voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je een aanvraag doen:

  • Jonge, talentvolle musici voor een summerschool of masterclass. Let op: voor langere vervolgopleidingen zijn er Cultuurfondsbeurzen. 

  • Musici die recent succesvol hun bacheloropleiding aan een Nederlands conservatorium hebben afgesloten kunnen een aanvraag indienen voor de aanschaf van een passend instrument. Deze aanvragen worden één keer per jaar behandeld. De deadline hiervoor is 1 april. Neem altijd eerst contact op met het Cultuurfonds om de mogelijkheden te bespreken en bekijk hier de aanvullende info. Aanvragen voor aanschaf van strijkinstrumenten, harpen en vleugels of piano’s kunnen niet in behandeling genomen worden.

  • Jong professionele pianodocenten kunnen ondersteuning krijgen voor studie of aanschaf van materialen voor het verbreden van didactische vaardigheden.

  • Dubbeltalent op het gebied van componeren en dichten kan een aanvraag indienen voor componeren en dichten. Let op: singersongwriters komen niet in aanmerking.

Theaterauteurs

TheaterTekstTalent is er voor theaterauteurs. Jaarlijks is € 12.500 beschikbaar voor het schrijven van een nieuw toneelstuk. Daarnaast is er een startbijdrage van € 22.500 voor de uitvoering van het stuk en de producent van de voorstelling.

De aanmelding voor 2018 is gesloten. Om voor 2019 in aanmerking te komen, moet u een aanvraag doen vóór 1 januari 2018.

Documentairemakers

Oase is een samenwerking van het Cultuurfonds met het Filmfonds om de ontwikkeling van treatments - de verkorte versie van een script of scenario - te stimuleren voor documentaires met cinematografische kwaliteit.

Het fonds is er voor onafhankelijke documentaire regisseurs die tenminste één lange documentaire of drie documentaires van 50 minuten hebben uitgebracht in de Nederlandse bioscopen of filmtheaters voor betalend publiek, of die zijn uitgezonden op landelijke televisie. Oase ondersteunt regieprojecten voor maximaal € 8.000. Een aanvraag voor Oase doet u bij het Filmfonds.

Moleneigenaars

Particuliere eigenaren van monumentale molens kunnen een aanvraag doen voor restauratie.

Beeldende Kunstenaars

Vrouwelijke beeldende kunstenaars kunnen een bijdrage krijgen voor de productie en promotie van eigen werk. De criteria zijn: 

  • aantoonbaar actief als professioneel kunstenaar;
  • belastbaar inkomen onder  € 20.000 per jaar;  

Een aanvraag kan eens in de drie jaar worden gedaan. Niet in aanmerking komen: materiaalkosten van de reguliere uitoefening, deelname aan cursussen, workshops, congressen, opleidingen en symposia en reis- en verblijfkosten. 

Glaskunstenaars

Glaskunstenaars tot 40 jaar kunnen een bijdrage krijgen voor het opzetten van een glasatelier. Bijvoorbeeld voor uitgaven voor apparatuur en instrumentarium. 

Stem- en taalgebruik

Het D/M Fonds is er voor projecten die goed stem- en taalgebruik stimuleren in opvoeding, onderwijs en kunstbeoefening. Aanvragen kunnen het hele jaar worden ingediend. 

Amateuronderzoekers veldbiologie

Amateuronderzoekers kunnen ondersteuning krijgen voor veldbiologie. Voorwaarde is dat het onderzoek resulteert in een publicatie of tijdschriftartikel.