Wetenschapsbeurzen
Wil je na afronding van je hbo-bachelor of wo-master naar het buitenland voor studie of onderzoek? Het Cultuurfonds geeft beurzen aan studenten uit alle disciplines. Bijvoorbeeld voor een master toegepaste wiskunde, archeologie of internationale politiek. Maar ook voor (een onderdeel van) PhD onderzoek in het buitenland, zoals onderzoek op het gebied van geschiedenis of geneeskunde. Van 1 februari tot en met 1 april kun je een Cultuurfondsbeurs aanvragen!
Onze voorwaarden
Lees hieronder of je in aanmerking komt voor een beurs
- Je bent afgestudeerd aan een instelling voor hoger onderwijs, als bachelor (hbo) of als master (wo). Heb je geneeskunde gestudeerd, dan moet je in het bezit zijn van het artsendiploma en/of aanvragen voor je PhD. Een buitenlands diploma moet in Nederland erkend zijn en gelijkwaardig zijn aan een Nederlandse bachelors- (hbo) of mastergraad (wo). Je kunt een aanvraag indienen als je in het laatste jaar van je huidige studie zit. Je mag ook een aanvraag doen als je al met je vervolgstudie in het buitenland bent begonnen.
- Wij zien graag wat voor talenten je hebt. Stuur je cv, een portfolio, een motivatiebrief en referentiebrieven naar ons toe. Wij vragen om een cijfergemiddelde van een acht of hoger in je laatst afgeronde opleiding.
- Om een beurs aan te kunnen vragen moet je of een Nederlandse nationaliteit hebben of minimaal 3 jaar in Nederland ingeschreven staan.
- Heb je al eerder een beurs van ons ontvangen? Dan kun je helaas geen tweede beurs aanvragen.
- Cultuurfondsbeurzen zijn bedoeld voor vervolgopleidingen in het buitenland met een minimale duur van een jaar die leiden tot een eerste (na hbo) of tweede (na wo) master-titel of een aanverwante graad. Als je een beurs aanvraagt voor (vervolg)onderzoek moet je buitenlandverblijf minimaal drie maanden duren. Een Cultuurfondsbeurs kan eenmaal worden toegekend en is bestemd als bijdrage in de kosten gemaakt in (maximaal) een studiejaar.
- Het gaat om een fulltime studie of onderzoek.
- Bij de beoordeling van aanvragen speelt de motivatie voor je studieplannen een belangrijke rol.
- Ook als je je vervolgtraject al begonnen bent of wilt afronden kun je een aanvraag doen. Let op: de toekenning geldt voor het komende collegejaar, dus niet met terugwerkende kracht.
Jonge aapjes bestuderen in Amerika. Brenda doet het, met een internationale studiebeurs van het Cultuurfonds.
AiO’s/OiO’s
Ben je AiO of OiO? Ook dan kun je in aanmerking komen voor een Cultuurfondsbeurs als je voor studie of onderzoek enige tijd in het buitenland moet verblijven. Wij verwachten wel dat je een deel van je maandelijkse salaris investeert in je buitenlandplannen.
Veelgestelde vragen
Voor een beurs kun je maximaal € 20.000 aanvragen. De hoogte van de beurs is afhankelijk van de kosten die je gaat maken in het buitenland.
- Kosten voor deelname aan congressen, concoursen, symposia, stages, onderzoek dat deel uitmaakt van een bachelor of master, online studieprogramma’s.
- Kosten voor het volgen van een master of business administration (MBA).
- Kosten voor studie- of onderzoeksplannen na een promotietraject.
- Een Cultuurfondsbeurs is bestemd om jouw verblijf in het buitenland mogelijk te maken. Wij kunnen dus bijdragen in de kosten van bijvoorbeeld het collegegeld of jouw huur. Ga je voor onderzoek naar het buitenland? Aan kosten die aan het onderzoek gerelateerd zijn, zoals onderzoeksmaterialen of een onderzoeksassistent, dragen wij niet bij.
- De aanvraagperiode is van 1 februari tot en met 1 april. De absolute deadline voor het indienen van aanvragen is 1 april 23:59 uur.
- Aanvragen moeten worden ingediend via het online aanvraagformulier Cultuurfondsbeurzen. Het is belangrijk om alle gevraagde informatie mee te sturen. Alleen complete dossiers worden in behandeling genomen. Diploma’s en toelatingsbewijzen mogen worden nagezonden. Aanvragen worden in eerste instantie door het bureau van het Cultuurfonds beoordeeld. Waar nodig kan het bureau aanvullende informatie bij jou opvragen. Als jouw aanvraag niet voldoet aan onze voorwaarden, ontvang je een directe afwijzing van jouw aanvraag.
- De adviescommissie beoordeelt begin juni alle aanvragen die in aanmerking komen en selecteert de bursalen definitief. Drie weken na de vergadering van de commissie krijgt iedereen schriftelijk bericht over de uitslag. Wij ontvangen meer aanvragen dan het budget toelaat. Houdt er dus rekening mee dat niet alle aanvragen kunnen worden goedgekeurd.
- De Cultuurfondsbeurzen worden ieder jaar begin juli op feestelijke wijze uitgereikt.
- Wij kunnen je persoonsgegevens, motivatie, de hoogte van de jou toegekende beurs, foto’s en verslagen delen met anderen buiten onze organisatie en gebruiken voor communicatiedoeleinden.
- Cv
- Motivatiebrief. Vertel in de brief over jezelf en ga in op de keuze voor de opleiding/instelling en op welk perspectief de opleiding je biedt voor de toekomst.
- Onderzoeksplan. Als je een aanvraag indient voor een PhD-traject, stuur je je (wetenschappelijke) onderzoeksplan mee.
- Twee referentiebrieven. Je levert twee referentiebrieven aan, zowel bij een aanvraag voor een master als een aanvraag voor onderzoek. Bij voorkeur zijn de brieven geschreven door iemand die al bekend is met je werk of met wie je al hebt samengewerkt. Engelstalige brieven zijn geen probleem. Ga je voor onderzoek naar het buitenland? Vraag dan referentiebrieven op bij personen die geen belang hebben bij en/of niet direct betrokken zijn bij het onderzoek.
- Begroting en dekkingsplan studiejaar. Gebruik hiervoor het begrotingsformulier dat onderaan deze pagina te downloaden is.
- Inzicht financiën student. Voor PhD-studenten geldt dat je een loonstrook van je PhD mee dient te sturen.
- Cijferlijsten bachelor en (wo) master. Ben je nog bezig met het afronden van jouw laatste opleiding? Stuur van deze opleiding dan een voorlopige cijferlijst mee
- Bewijs van Toelating. Mag nagestuurd worden als je dit nog niet hebt.
- Diploma’s bachelor en (wo) master. Mag nagestuurd worden als je dit nog niet hebt.
We geven beurzen aan talentvolle studenten. Een 8 gemiddeld op je cijferlijst kan daar een goede indicatie van zijn. Haal je de 8 gemiddeld (net) niet? Dan zijn cv, motivatie en referentiebrieven van groot belang. Op basis van deze documenten kunnen we besluiten om jouw aanvraag toch in behandeling te nemen.
Dat kan in twee gevallen:
- Je rond dit collegejaar een hbo-bachelor af en wil daarna met een beurs starten aan een eerste masteropleiding of een (PhD) onderzoek in het buitenland.
- Je rond dit collegejaar een wo bachelor af en wil daarna met een beurs starten aan een PhD onderzoek in het buitenland.
Als wo student kun je bij ons geen aanvraag indienen voor het volgen van een eerste masteropleiding in het buitenland. Je bent als wo student wel welkom om een aanvraag in te dienen voor het volgen van een tweede masteropleiding in het buitenland
Het zeeleven bestuderen in Schotland. Kay doet het, met een internationale studiebeurs van het Cultuurfonds.
Nog vragen?
Als je vragen hebt, kun je een e-mail sturen naar Noa, Marisa of Isabella.