Winnaar 2023: Female Economy

Female Economy is dit jaar de grote winnaar van de Cultuurfonds Prijs. Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds: “Dit hechte, creatieve en unieke theatercollectief geeft het woord verbinding écht betekenis, door mensen van overal op onverwachte plekken samen te brengen en als deelnemer of publiek te betrekken bij fantastische voorstellingen”. De prijs van 100.000 euro werd op maandag 20 november tijdens een feestelijke ceremonie door Koningin Máxima uitgereikt.

Aftermovie 2023

Winnaars

Alle winnaars van de Cultuurfonds Prijs. De oeuvreprijs van 100.000 euro wordt sinds 2010 toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor cultuur of natuur.

  • Het dagboek van Anne Frank is wereldberoemd en het Achterhuis is een van de belangrijkste erfgoedlocaties in Nederland. Sinds 2006 is Anne Frank opgenomen in de Nederlandse canon. De Stichting haakt zo nodig in op de actualiteit, zoals bij het educatieve programma voor politieteams, maar geeft ook blijk van uitzonderlijk doorzettingsvermogen, zoals bij de oplevering van de website waarop alle manuscripten van Anne Frank voor het eerst bij elkaar zijn gebracht en in een historisch kader zijn geplaatst. Een waar huzarenstukje.

Achter de schermen: Cultuurfonds Prijs ketting

De Cultuurfonds Prijs – een oeuvreprijs van 100.000 euro - wordt sinds 2010 toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor cultuur of natuur. 

Naast dit prachtige geldbedrag krijgt de winnaar ieder jaar een unieke ketting uitgereikt door Koningin Maxima. Dit jaar, in 2021, is er voor het eerst een nieuwe ketting, ontworpen door beeldend kunstenaar Chequita Nahar

In deze video vertelt Chequita Nahar over het ontwerp, het maken van de ketting en haar inspiratie.