Designprijs 2023

Social designer Manon van Hoeckel heeft zaterdagmiddag 17 juni 2023 de Designprijs 2023 van het Cultuurfonds Noord-Brabant in ontvangst genomen. 

Winnaars

De Designprijs van het Cultuurfonds Noord-Brabant wordt iedere twee jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper. 

  • Manon van Hoeckel

    ‘In de wereld van Manon van Hoeckel draait alles om verbinding. Niet als hol containerbegrip, maar als diepgewortelde levensovertuiging en inspiratie. Juist dit verantwoordelijkheidsbesef naar de medemens maakt haar social design zo onderscheidend en sterk’ - jury

    Manon van Hoeckel is geboren en getogen in Diessen en afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven werkt Manon van Hoeckel (1990) vanuit haar studio in Rotterdam aan social design. Haar vondsten zijn even briljant als betekenisvol. Met kleuren en patronen in sop heeft zij het glazenwassen in zorginstellingen omgetoverd tot een wekelijks geluksmoment voor medewerkers en bewoners. En voor asielzoekers richtte zij een officieuze ambassade op, vooral om te laten zien wat deze mensen voor Nederland kunnen betekenen. 

    Tekenend voor Manon is haar aanpak om het incidentele vervolgens structureel te maken. Voor de zorginstellingen maakte zij afspraken met professionele glazenwasbedrijven en voor de asielzoekers bedacht zij een manier om toch wat geld te verdienen. Zo weet zij met haar ontwerpen blijvende vooruitgang te bereiken.

Vragen?

4 A5 A9182
Jan Speelman
ambtelijk secretaris
+31 73 681 2209
jan.speelman@cultuurfonds.nl