
€ 1,5 miljoen voor The Culture
Strategische investering moet zorgen voor structurele verandering in de cultuursector
Het Cultuurfonds investeert in de komende vijf jaar € 1,5 miljoen in The Culture, een stroming binnen de creatieve sector waarin jonge makers vernieuwende vormen van expressie en verbinding ontwikkelen. Met deze meerjarige ondersteuning wil het fonds de structurele drempels voor deze makers verlagen en toewerken naar een inclusiever financieringssysteem.
Dit volgt op de oproep van de UNESCO Commissie in het rapport ‘On(ver)vangbaar – de innovatieve kracht van The Culture, waarin gepleit wordt voor beleid dat de diversiteit van culturele uitingen in Nederland erkent en ondersteunt. “Het is onze missie om financiering toegankelijk te maken voor álle cultuurmakers in Nederland. The Culture speelt een cruciale rol in het culturele leven van jonge generaties en draagt bij aan de steden van de toekomst,” zegt Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds. “Maar dit gaat verder dan geld alleen. We bouwen aan een cultuurlandschap waarin makers niet alleen toegang krijgen tot middelen, maar ook tot de netwerken en kennis die nodig zijn om duurzaam te groeien.”

“Het is onze missie om financiering toegankelijk te maken voor álle cultuurmakers in Nederland. The Culture speelt een cruciale rol in het culturele leven van jonge generaties en draagt bij aan de steden van de toekomst.”
Matchmakers dichten kloof
Het Cultuurfonds erkent dat traditionele subsidiestromen vaak niet aansluiten bij de manier waarop makers binnen The Culture werken. Bureaucratische aanvraagprocedures en beoordelingscriteria, die voornamelijk zijn gebaseerd op klassieke kunstvormen, vormen voor veel makers een drempel. Om deze kloof te overbruggen, werkt het Cultuurfonds intensief samen met matchmakers: experts uit de The Culture-gemeenschappen die bruggen slaan tussen deze makers en de reguliere cultuursector.
Deze matchmakers zijn Halima el Ghamarti (BOKS Jongerencultuurhuis, Utrecht), Mèlanie Bosveld (Kult&Ace en PACT, Amsterdam), Raenys Martis (Art in Contexture, Heerlen), Roberto Romello van Gurp (Notes Community, Rotterdam). Broers: “Zij werken midden in deze gemeenschappen en begrijpen zowel de grassroots bewegingen als de gevestigde structuren. Dat maakt hen de ideale vertalers tussen deze werelden.

Pilotprojecten als testcase voor de toekomst
Om direct impact te maken, start het Cultuurfonds met drie pilotprojecten die inzicht geven in hoe ‘The Culture’ het culturele landschap verrijkt:
- Rotterdam: The Link Up – een 15-weeks mentorprogramma voor jonge talenten in de creatieve sector en ondernemerschap.
- Amsterdam: PACT Creative Hub - een fysieke plek waar jonge makers samenkomen, met Artist in Residence Osayiense Osawe, een openbare expo The Bridge en een rijke educatieve en verbindende programmering.
- Heerlen: Afslag Zuid – een multidisciplinair hiphopproject waarin makers uit Zuid-Limburg hun artistieke identiteit verkennen via muziek, kunst en storytelling.
Bosveld geeft aan: “Deze pilotprojecten fungeren als live testcases; ze laten ons zien wat echt werkt en wat niet. Doorlopend monitoren we de resultaten en werken we nauw samen met het Cultuurfonds om aanvraagroutes en evaluatiemethoden te ontwikkelen die niet alleen flexibeler zijn, maar ook recht doen aan de behoeften van de makers. Wij breken barrières door makers zichtbaar te maken en toegang te geven tot systemen die ze vaak niet kennen, en maken structuren meer toekomstbestendig. Zo creëren we ruimte voor nieuwe vormen van creativiteit en bieden we makers de middelen, kennis en netwerken om te groeien.”
Naar het meest toegankelijke cultuurfonds van Nederland
Deze investering past in de bredere strategie van het Cultuurfonds om cultuurfinanciering toegankelijker, laagdrempeliger en sneller te maken.

“Samen openen we de deur naar vernieuwing en vooruitgang. Zo brengen we een echte verschuiving teweeg naar een diversere en inclusievere cultuursector in Nederland.”
Vanaf 2025 kunnen ook individuele makers direct aanvragen indienen, mede dankzij een samenwerking met crowdfundingplatform voordekunst. Broers: “We zetten in op een financieringssysteem waarin talent en creativiteit de ruimte krijgen, ongeacht achtergrond of netwerk.”