Vacatures

Online fondsenwerver/marketeer

Als online fondsenwerver/marketeer bij het Prins Bernhard Cultuurfonds ben je verantwoordelijk voor de optimale inzet van on- en offline kanalen met als doel het werven van giften (veelal online) en het werven en binden van donateurs. Je doet dit door gegevens in het CRM te optimaliseren en door het samenstellen van een doordachte mix van communicatiemiddelen, campagnes en activiteiten.

Je maakt deel uit van de afdeling Fondsenwerving & Communicatie. Deze afdeling bestaat uit een team van communicatieadviseurs en fondsenwervers die rapporteren aan het hoofd van de afdeling. Je werkt ook samen met externe partners en bureaus. Je bent gewend om resultaten te bereiken en deze te delen en te optimaliseren. Je werkt daarbij zowel zelfstandig als in teamverband.

Wat ga je doen?

 • Je ontwikkelt de strategie en voert het beleid uit m.b.t. het werven van giften en donateurs
 • Je ontwikkelt en coördineert campagnes en activiteiten, die je gedeeltelijk zelf of samen met anderen uitvoert.
 • Je gebruikt daarbij alle mogelijkheden die er online zijn (SEA/SEO, Google Adwords en Analytics, email-marketing, sociale media, online advertising, online nieuwsbrieven), en combineert deze met bewezen offline methoden zoals TM en DM.
 • Je gaat op zoek naar nieuwe en  innovatieve wervingstechnieken of je ontwikkelt deze al dan niet in samenwerking met de functioneel beheerders van de sectie I&A.
 • Je beheert en  analyseert de resultaten en onderzoekt waar verbeteringen mogelijk zijn.
 • Je hebt contact met gevers en donateurs en je neemt de verantwoordelijkheid om hun vragen te beantwoorden.

Jouw profiel

 • Je hebt enige jaren ervaring met CRM (Microsoft Dynamics). In deze functie ben je op de afdeling de F&C key-user voor het CRM/online fondsenwerving.
 • Je hebt kennis van databasemarketing en online processen rondom werving en marketing, je bent nieuwsgierig naar ontwikkelingen op dit gebied en ziet daarin kansen en uitdagingen voor het fonds.
 • Je hebt een HBO-opleiding op het gebied van marketing management, marketing en sales of  commerciële economie.
 •  Je hebt aantoonbare kwaliteiten en ervaring op het gebied van online fondsenwerving en/of marketing (SEA/SEO, Google Adwords en Analytics, email-marketing, sociale media, online advertising en online nieuwsbrieven).

Wat bieden wij?

 • Een inspirerende omgeving waarin je werkt aan het op de kaart zetten van de mooiste culturele en natuur projecten en het toptalent uit de wetenschap.
 • Ruimte voor creativiteit en kennisdeling op een plek waar eigen initiatief aangemoedigd en gewaardeerd wordt.
 • De gelegenheid cursussen en opleidingen te volgen, omdat het vakgebied van fondsenwerving en marketing voortdurend in ontwikkeling is.
 • Een baan voor 32 – 40 per week voor een jaar met uitzicht op een vaste aanstelling na een positieve beoordeling.
 • Een salaris dat afhankelijk is van jouw ervaring en leeftijd met goede secondaire arbeidsvoorwaarden.

Wil jij bijdragen aan een mooier Nederland waarin culturele en natuur projecten de ruimte krijgen en talent wordt ondersteund? Mail dan je cv met korte motivatie aan m.nillesen@cultuurfonds.nl.

Wil je meer informatie over de functie bel dan 020 5206130 en vraag naar Maaike Nillesen, hoofd fondsenwerving en communicatie.

Communicatie stagiair(e) Cultuurfonds Utrecht

Met ingang van 1 september 2018 is het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht voor de duur van 6 maanden op zoek naar een Communicatie stagiair(e) voor 24 - 32 uur per week.

Wie zijn wij?
Het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat sinds 1940 en stelt zich ten doel cultuur- en natuur in Nederland te bevorderen. Organisaties en personen die binnen deze werkterreinen projecten ontwikkelen kunnen het fonds in dit kader om een financiële bijdrage vragen. Het werk van het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door donaties, schenkingen en collectes – de Anjeractie – en door inkomsten uit de BankGiro Loterij en de Lotto. Het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat uit een Landelijk Bureau en twaalf provinciale afdelingen. De afdeling Utrecht is van oudsher ondergebracht binnen de provincie Utrecht, bij het kabinet van de commissaris van de Koning. De commissaris van de Koning is namelijk voorzitter van het afdelingsbestuur.

Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht 
Het secretariaat van het Prins Bernhard Cultuurfonds, afdeling Utrecht bestaat uit een ambtelijk secretaris en een adviseur. Samen bereiden zij o.a. de aanvragen en adviescommissie- en bestuursvergaderingen voor. Daarnaast onderneemt of ondersteunt de afdeling allerhande projecten die binnen de wensen en doelstellingen van het fonds passen, zoals de Anjeractie en verschillende partnerprojecten. Het secretariaat heeft in totaal 0,6 fte te besteden aan deze werkzaamheden, naast de beleids(ondersteunende)werkzaamheden voor de provincie Utrecht. In de praktijk blijkt dat wegens beperkte middelen en tijd voornamelijk op het gebied van effectieve communicatie over het doen en laten van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht nog winst te behalen valt.

Wat ga je doen?
Als stagiair(e) Communicatie stel je een beknopt en praktisch communicatieplan op waarin advies wordt gegeven over de wijze waarop onze afdeling zich met beperkte middelen en tijd toch efficiënt en effectief naar buiten toe kan profileren. Dat wil zeggen naar potentiële aanvragers, begunstigers, cultuurliefhebbers en binnen het fonds naar het landelijk bureau en de afdelingen. Het Cultuurfonds communiceert over toekenningen aan aanvragers, over eigen initiatieven als prijsvragen en projecten, de jaarlijkse Anjercollecte en mogelijkheden voor schenkers om te doneren aan het fonds. In je onderzoek sta je stil bij zowel de mogelijkheden van online als van offline media.

Het betreft een afwisselende en uitdagende stageplaats waarbij je het secretariaat ook praktisch zal ondersteunen bij de diverse communicatie-uitingen. Daarnaast is er voldoende ruimte om zelf invulling te geven aan de stage.

Je zult je bezig houden met o.a. de volgende werkzaamheden:

 • Het opstellen van een bondig en praktisch communicatieplan;
 • Afstemming van de communicatiestrategie binnen de kaders van het landelijke bureau van het Prins Bernhard Cultuurfonds;
 • Vergelijkend onderzoek naar communicatie bij andere afdelingen van het Cultuurfonds;
 • Communicatie m.b.t. de Anjeractie: benaderen van nieuwe coördinatoren en deelnemende verenigingen;
 • Communicatie over projecten en aanvragen.

Wat verwachten wij?
Wij zoeken iemand die:

 • In staat is zowel zelfstandig als in teamverband te werken;
 • Een studie volgt op het gebied van marketing/PR en/of communicatie.
 • Bedreven is met de inzet van social media.
 • Beschikt over goede communicatieve vaardigheden.
 • Resultaatgericht werkt.
 • Flexibel is.
 • Ondernemend is en initiatief neemt.

 Vergoeding
Het Prins Bernhard Cultuurfonds hanteert een vaste vergoeding gebaseerd op de ureninzet. Een stagiair(e) krijgt op basis van een 32-urige werkweek maximaal € 300 euro bruto per maand als vergoeding. 

Contactinformatie
Voor meer informatie over de stage kan je contact opnemen met Jelmer Lok (030-2583336 utrecht@cultuurfonds.nl). Voor meer informatie over de procedure kan je contact opnemen met het stagecoördinatiepunt door te mailen naar: stage@provincie-utrecht.nl. 

Solliciteren?
Ben je geïnteresseerd? Reageer dan hier voor 1 juli. 

Voor vragen, neem contact op met:
Jelmer Lok
Ambtelijk secretaris
030 258 3991
utrecht@cultuurfonds.nl