Vacatures

Hoofd I&A / informatiemanager

Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt jaarlijks ruim 3500 initiatieven in de cultuur, natuur en wetenschap met een totaal budget van circa 36 miljoen euro. Dat kan niet zonder een professionele ICT - organisatie. Wil jij ons ondersteunen bij het verder opbouwen daarvan? Je doet dat samen met professionals die met hart en ziel hun werk doen, in een informele organisatie met korte lijnen.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een onafhankelijk particulier fonds en één van de grootste fondsenwervende cultuurfondsen in Nederland. Het fonds verleent financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap. Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het fonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Het werk van het fonds wordt mogelijk gemaakt door inkomsten uit fondsenwerving (schenkingen, nalatenschappen en de Anjeractie), naast inkomsten uit de BankGiro Loterij en De Nederlandse Loterij. Aanvragen voor financiële ondersteuning worden behandeld door 12 provinciale afdelingen (30 medewerkers) en een landelijk bureau in Amsterdam (38 medewerkers).

Voor het Prins Bernhard Cultuurfonds zoeken wij op het landelijk bureau in Amsterdam een:
Hoofd I&A / informatiemanager die de ICT-organisatie professionaliseert en verder ontwikkelt.

In deze functie ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het I&A beleid en geef je leiding aan de sectie I&A (5fte). Je zorgt dat de ICT het primaire proces van fondsenwerving en bestedingen maximaal ondersteunt door het invoeren van projectmatig werken. Hiermee vergroot je de verandercapaciteit van de organisatie en versterk je de aanpak van complexe vraagstukken. Tevens heb je de rol van informatiemanager. Je vertaalt de wensen en eisen van de dienstverlening en de bedrijfsvoering van het Cultuurfonds in de juiste informatievoorziening. Je werkt nauw samen met de afdelingshoofden Bestedingen, Fondsenwerving & Communicatie en Financiën, de functioneel beheerders en de key-users van de applicaties. Jouw prioriteiten:

 • Verbeteren van de project- en uitvoeringsorganisatie.
 • Verder professionaliseren van change en release management binnen het applicatiemanagement.
 • Tot een team smeden van de sectie I&A; bestaande uit een projectleider, de ICT-beheerder, twee functioneel beheerders en een technisch applicatiebeheerder.
 • Verbeteren van leveranciersmanagement.

In deze functie werk je vanuit het prachtige grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam en rapporteer je rechtstreeks aan de adjunct-directeur.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds zoekt een inspirerende en betrokken manager die verandering creëert, nieuwe lijnen uitzet en processen verbetert. Je legt gemakkelijk contacten en ben in staat mensen te binden, te inspireren en intern draagvlak te creëren. Je beweegt je makkelijk tussen verschillende niveaus en -disciplines. Je voelt je thuis in een organisatie met professionals waar de lijnen kort zijn en je snel kan schakelen tussen strategie, tactiek en operatie. Je bezit een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen. Jouw profiel:

 • Een afgeronde hbo of academische opleiding, bij voorkeur in de richting van Bedrijfskunde, Bestuurlijke Informatiekunde of Informatica.
 • Minimaal 5 jaar ervaring in vergelijkbare leidinggevende functie op het snijvlak business en ICT.
 • Gedegen kennis van projectmanagement methoden en technieken, zoals PRINCE2, BiSL- en ITIL-principes.
 • Uitgebreide werkervaring als lid van een stuurgroep bij ICT-projecten.
 • Op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen op ICT-gebied.
 • Affiniteit met het werken bij een goed doel.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds biedt een functie waarin je kunt bouwen aan de organisatie. Een veelzijdige sleutelrol in een not for profit omgeving waarbij je veel invloed hebt om vernieuwingen door te voeren. Werken bij een organisatie die volop in beweging is, zowel door de nieuwe positionering en de verbrede doelstelling van het fonds, alsmede door de veranderingen in de interne bedrijfsvoering.

De aanstelling is voor de duur van 1 jaar voor minimaal 30 uur per week, met uitzicht op een vaste aanstelling. Het Cultuurfonds kent goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het Cultuurfonds biedt verder volop mogelijkheden voor de inbreng van eigen ideeën en persoonlijke ontwikkeling. Het Cultuurfonds is gehuisvest in één van de mooiste monumentale panden aan de Herengracht in Amsterdam.

Interesse in deze rol? 
Solliciteer dan met cv en motivatie via www.mercuriurval.nl. Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Wouter Aukes, consultant Mercuri Urval, tel. 033 - 450 14 00. Een assessment maakt onderdeel uit van de selectieprocedure.

Stageplek projectassistent Anjeractie (2 dagen p/w - januari t/m juni 2019)

De Anjeractie is de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds, die loopt van 19 tot en met 25 mei 2019. Onder het motto ‘Houd Cultuur en Natuur Levend’ halen we tijdens de Anjeractie geld op door te collecteren met bussen en via online crowdfunding. De collectanten zijn leden van plaatselijke culturele clubs (zangkoor, fanfare, toneelvereniging, majorette, etc). Van het opgehaalde geld gaat vijftig procent naar de kas van de club, de overige vijftig procent gaat naar cultuur en natuur in de regio. Sinds 2016 biedt het Cultuurfonds ook de online collecte aan, deze start in februari en loopt tot eind mei.

De functie

Je ondersteunt de landelijk coördinator Anjeractie van het Cultuurfonds met de innovatieve aspecten rondom de Anjeractie. 

 • Je begeleidt, adviseert en stuurt de clubs aan die een pagina aanmaken op het crowdfundingplatform www.anjeractie.nl. Je beheert het dashboard van het platform, verzorgt de backoffice en bent aanspreekpunt voor de clubbeheerders. Aan het eind van de online collecte maak je een analyse met rapportage, conclusies en advies die als basis dienen voor de volgende online collecte.
 • In 2018 is overgestapt op een nieuw softwarepakket waarin de gehele Anjeractie digitaal wordt verwerkt, van logistiek tot financiële afhandeling.  Het pakket bestaat uit twee modules:
 1. Collectemanager: voor intern gebruik van de Cultuurfondsmedewerkers
 2. Collecteweb: een besloten platform voor coördinatoren van de Anjeractie. Naast het plaatsen van een bestelling materialen kan hij/zij een wijkindeling en per collectant looproutes aanmaken (nieuw). Tijdens je stage onderzoek je in Collecteweb eerst de mogelijkheden van de wijken/looproutes, je ontwikkelt een instructie/draaiboek en FAQ ten behoeve van de coördinatoren zodat zij beter hun weg vinden in collecteweb en optimaal voordeel kunnen halen uit de voor hen nog onbekende mogelijkheden. Daarnaast help je waar hulp wordt gevraagd, je hebt dus veel contact met de vrijwilligers zelf. Tot slot breng je in kaart waar wordt gecollecteerd en waar nog ruimte is voor nieuwe clubs om mee te doen.
 • In 2019 vindt een pilot plaats met 500 hightech collectebussen waar niet alleen contant in kan worden gedoneerd maar ook met bankpas (met pin en contactloos). Je hebt contact met, en begeleidt de coördinatoren en verenigingen in de 50 gemeenten waar de pilot loopt.

De stageplek beslaat 2 dagen per week, en loopt bij voorkeur van januari tot en met juni 2019.

Over jou:

 • Affiniteit met cultuur en natuur
 • Interesse in fondsenwerving
 • HBO+

Wij bieden:

 • Een leerzame tijd bij een gevestigde organisatie in de culturele sector
 • Contact met een breed netwerk door het hele land
 • Kennis en ervaring in fondsenwerven
 • Een prachtige werkplek aan de Herengracht in Amsterdam en een stagevergoeding

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. We werken met twaalf provinciale afdelingen en een landelijk bureau.

Interesse?

Stuur je motivatie en CV  aan de landelijk coördinator Anjeractie, Mw. Hedwig Paesbrugge, via h.paesbrugge@cultuurfonds.nl.