‘Een jaar corona, maar ook een jaar van veerkracht, daadkracht en creativiteit’

Een hoopvolle boodschap van onze directeur
24 maart 2021
‘Een jaar corona, maar ook een jaar van veerkracht, daadkracht en creativiteit’
Fotocredits:
Valentina Vos

“Het is nu een jaar geleden dat Nederland in lockdown ging. Musea, theaters en podia werden allemaal gesloten. We trokken ons terug in onze huizen, maar konden al snel online genieten van kunst en cultuur. Als ik hierop terugkijk is het bijzonder om te zien dat in deze bizarre situatie enorme veerkracht en creativiteit is getoond door de cultuursector.

Bij het zien van al die daadkracht moest ik denken aan het schilderij Do remember they can't cancel spring van David Hockney. Hij maakte dit werk vorig jaar als stil protest tegen de lockdown. Het werk van Hockney symboliseert voor mij lente, een nieuw begin, met de dappere narcissen die uit de koude wintergrond groeien en een nieuwe tijd aankondigen. Het is cultuur en natuur in één oogopslag, het Cultuurfonds in een notendop! En ook al is de lente nog niet wat we er van hadden verwacht, achter de schermen bij ons zie ik al zoveel moois ontstaan.

Do remember they can't cancel spring, David Hockney, 18 maart 2020

En wordt er, onder andere door het Cultuurfonds, keihard gewerkt aan herstel van de culturele sector. We hebben dit jaar in elk geval 37 miljoen euro te besteden, dankzij de loterijen – de BankGiro Loterij en Nederlandse Loterij - en al onze donateurs. In het eerste kwartaal hebben we al honderden toekenningen kunnen doen door het hele land. En nu zijn we met alle collega’s en externe professionals bezig om de nieuwe aanvragen te bekijken. En ook daar gloort weer veel moois. Neem nou de bijzondere virtuele tentoonstelling zoals FAKE ME HARD, de online concertseries ‘Miniaturen van muziek en Beeldende Kunst’ en de tweejaarlijkse kunstexpeditie Into Nature.

Samen met een groep van twaalf andere private cultuurfondsen, de BankGiro Loterij én het ministerie van OCW doen we er nog een schepje bovenop: met Kickstart Cultuurfonds hebben we dit jaar alweer bijna 9 miljoen euro kunnen geven aan theaters, musea en producenten. En uiteraard gaan we ook weer acties voeren om extra geld binnen te halen voor de cultuur. Met dat alles zaaien we voor een cultuur- en natuurrijke toekomst voor ons allemaal.

Cultuur zorgt voor verbinding en een open blik. En zoals in het schilderij van Hockney, brengt het ook hoop voor een nieuw begin. Dit geeft mij de energie om het in deze lockdown nog even vol te houden. In de hoop dat we na deze lente richting een zomer gaan met nieuwe vrijheden voor ons allemaal. Waarin we in de zalen, podia en musea weer samen mogen komen om te genieten van cultuur.”

- Cathelijne Broers